Edificiul Roman cu Mozaic, o bijuterie care continuă să se degradeze! "Nu putem lăsa să ni se distrugă trecutul"

742
1

Articole de la același autor

Edificiul Roman cu Mozaic este extrem de important pentru vechea cetate a Tomisului, este dovada trecutului nostru şi face parte din patrimoniul nostru, pe care avem datoria de a-l conserva şi promova permanent. Din păcate, trecerea timpului şi neexecutarea unor lucrări de consolidare îşi pun amprenta asupra acestui monument important, degradarea fiind constantă.





Aproape că nu există constănţean care să nu fi admirat, măcar de la distanţă, superbul edificiu din vecinătatea zonei peninsulare a oraşului. Monumentul a fost descoperit în toamna anului 1959, în contextul ridicării unor blocuri de locuințe în această zonă. Pe parcursul mai multor campanii arheologice, el a fost cercetat amănunţit de către specialiştii vremii, urmând ca după aceea să înceapă operațiunile de restaurare-conservare, pentru ca în final să intre în circuitul de vizitare turistică. Menţionăm că, pe parcursul acestui sezon estival și până la data de 17 septembrie 2022, programul de vizitare al edificiului este zilnic, între orele 9.00 şi 19.00.



Că el poate fi vizitat este un lucru foarte bun, dar nu este bine că nu este reabilitat mai repede, asta în condiţiile în care există un proiect, care a fost aprobat de câţiva ani. Totuşi, pentru ca Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) să poată face ceva în acest sens, este necesară parcurgerea câtorva etape. În acest sens, se aşteaptă autorizaţia de construire de la primărie. La acest moment, proiectul urmează a trece prin comisia tehnico-economică a primăriei, urmând ca abia după aceea să se primească ordinul de execuţie efectivă a lucrărilor, cel mai probabil din toamnă.

„Este clar că nu putem lăsa să ni se distrugă trecutul. Trebuie făcut ceva, în condiţiile în care toate edificiile se degradează pe zi ce trece, iar noi avem în plus, aici, particularitatea aerului sărat. Automat, se degradează zilnic. Că acest lucru nu se vede, în timp, aerul şi alte elemente lucrează, nu stau pe loc. Este un proces lent, dar permanent. Tocmai de aceea, trebuie creat un microclimat care să încetinească, cel puţin, această degradare. Avem nevoie, la fel ca în cazul multor alte monumente, de o construcţie de protecţie, în care se creează un microclimat, ce împiedică procesul de degradare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul MINAC, Aurel Mototolea.





Monumentul poate fi vizitat, dar cu prudenţă

Tocmai de aceea, muzeografii îndeamnă vizitatorii să fie prudenţi când fac turul edificiului, mai ales că bolţile nu sunt bine luminate, este umiditate şi este posibil să mai cadă şi vreo piesă. Pentru cei care merg să viziteze acest loc, superb, de altfel, ei vor putea observa că au în faţa ochilor o construcţie pe trei terase amenajate în faleză. Mai mult decât atât, Edificiul Roman cu Mozaic oferea, în anii săi de glorie, o susținere puternică solului, protejând portul tomitan împotriva alunecărilor de teren inerente în această parte a peninsulei. În aceeași măsură, oferea un spațiu generos activităților publice de natură economică, socială, culturală sau politică, prin marea sală cu mozaic pavimentar susținută de terasa superioară, sală care comunica, prin intrarea situată pe latura de nord-est, cu piața centrală a orașului vechi. Nivelurile inferioare, cel median și cel situat în apropierea cheurilor porului tomitan, sprijineau câte un șir de încăperi boltite, care au funcționat fie ca depozite portuare, fie ca spații de depozitare, dar și de comercializare a mărfurilor venite de pe mare.



Specialiştii spun că, deşi a fost ridicat la granița dintre secolele al III-lea și al IV-lea p.Chr., Edificiul Roman cu Mozaic reprezintă o bijuterie arhitecturală a perioadei bizantine timpurii în vestul Pontului Euxin. În plus, acesta este extrem de bine cunoscut pentru somptuozitatea decorului său interior: pavaj mozaicat policrom întins pe toată suprafața sălii de pe terasa superioară, pereți placați cu marmură decorată variat. Din păcate, din întreaga suprafață a mozaicului pavimentar s-au păstrat în zilele noastre doar circa 400 mp.



Comentează știrea

Decebal
27 iulie 2022
Trecutul uitat.

Imi pare rau stimata doamna. Realitatea demonstreaza ca PUTEM lasa sa ni se distruga trecul deoarece preocuparea instituriilor responsabile este ZERO. Abia s-a urnit Cazinoul , dupa 30 ani !!!

Pagina a fost generata in 0.5478 secunde