14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2022. 144 de ani de la revenirea Dobrogei la Țară - SUNTEM DATORI!

974
14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2022. 144 de ani de la revenirea Dobrogei la Țară - SUNTEM DATORI! - materiallaviniadumitrascu-1668356598.jpg

Articole recomandate

Fără revenirea Dobrogei la Țară, în 1878, România de după 1 Decembrie 1918 nu ar fi fost atât de „dodoloață”. Anul 1878 marchează cea de-a doua etapă a formării statului național unitar român. Primul pas fusese făcut la 24 ianuarie 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, când românii au hotărât unirea Moldovei cu Țara Românească. Încununarea procesului s-a înfăptuit la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918.

Românilor nu li s-a dat nimic de pomană. La 1859, Marile Puteri nu au avut decât să recunoască un fapt împlinit. În celelalte două etape, sângele soldaților pe câmpurile de luptă și zbaterea oamenilor politici trebuiau să fie compensate prin îndeplinirea idealului național, din dorința clar exprimată a românilor.

Anul 1878 marchează începutul modernizării Dobrogei, prin legarea, fizică, a ținutului dintre Dunăre și Mare cu restul țării, prin Podul de la Cernavodă și, de aici, prin portul Constanța, cu lumea întreagă. Legislația specială promulgată pentru Dobrogea a permis dezvoltarea sa accelerată. Procesul de colonizare a Dobrogei cu românii din Transilvania și Basarabia, într-o primă etapă, a dus la întărirea românismului pe pământul dintre Dunăre și Mare.


În același timp, Dobrogea a rămas ceea ce numim azi „model interetnic”. Politica tolerantă a otomanilor față de români a fost ridicată la nivel de lege de autoritățile române, începând cu Proclamațiile lui Carol la intrarea în noua posesiune. Toate aceste realizări s-au datorat unor oameni de stat patrioți, bine pregătiți profesional, care s-au gândit, în primul rând, la binele țării și al poporului român. Este de ajuns să-i amintim pe Carol, pe Brătianu, pe Kogălniceanu, pe Remus Opreanu.

Azi, cuvintele „patriotism”, „iubire de țară” par desuete, iar „țară” și „popor” sunt folosite doar în campanii electorale. În numele lor, însă, ostașii români și-au lăsat familiile și ogoarele, au pus mâna pe arme și au plecat să-și apere apăra țara. Mulți nu s-au mai întors.

Lor le suntem datori! Cum datori le suntem oamenilor mari ai țării! Și oamenilor obișnuiți, care, fiecare cu puterile și pregătirea lor, au pus un grăunte spre dezvoltarea Dobrogei, le suntem datori!

Și datori le suntem copiilor noștri deștepți, frumoși și talentați, pe care trebuie să-i învățăm să fie mândri că sunt români, că sunt dobrogeni, în fiecare secundă a vieții lor. De ei depinde soarta Dobrogei și a Țării!

La mulți ani, Dobrogea noastră! La mulți ani, dobrogeni!

Dr. Lavinia DUMITRAŞCU

Cercetător științific - Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0863 secunde