În premieră, în România

Volumul "Istorii pontice în benzi desenate - Tomis" va fi lansat la Târgul de Carte "Gaudeamus"

159
2
Muzeografii constănţeni se vor afla în cursul zilei de joi, 8 decembrie, de la ora 16.00, în capitală, unde vor participa la Târgul de Carte „Gaudeamus”, chiar la standul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Aici va avea loc lansarea volumului de bandă desenată „Istorii pontice în benzi desenate - Tomis”.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie (MINAC) Constanţa, aceasta nu este o premieră doar pentru Dobrogea, dar și pentru România, din punctul de vedere al tematicii abordate și al informației de specialitate. Lucrarea se adresează în primul rând tinerilor, dar și tuturor iubitorilor de istorie și de bandă desenată, indiferent de vârstă. Aceştia spun că lansarea din cursul zilei de joi reprezintă episodul final al unui amplu proiect cultural cu finanțare nerambursabilă, intitulat „Istorii pontice în benzi desenate”, derulat de către MINAC, împreună cu partenerii săi, în perioada iulie - noiembrie 2022. Acest proiect a constat într-o serie de ample activități, de la expoziţii indoor şi outdoor, la întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, ateliere de bandă desenată pentru copii și adolescenți, lansări de noi publicaţii, toate cu subiecte şi tematică istorică etc.Volumul de bandă desenată ce va fi lansat joi la București este semnat de următorii autori: Cristian Cealera (angajat MINAC) - documentare istorică și scenariu, Octav Ungureanu - adaptare scenariu, coordonator și ilustrator, Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă, Bogdan Buturugă - ilustratori, Daniel Trăistaru - colorist.În cadrul albumului sunt prezentate, în linie cronologică, zece episoade din istoria orașului Tomis, astăzi Constanța, începând cu legenda întemeierii orașului (mitul Argonauților și al Lânii de Aur) și până în zilele noastre.

Călăuza acestei călătorii imaginare este chiar poetul latin Publius Ovidius Naso, spirit protector al urbei. Cu ajutorul acestuia, cititorii vor afla detalii inedite despre vremurile tulburi sau de prosperitate prin care au trecut orașul și locuitorii săi, de-a lungul a două milenii și jumătate. Sunt astfel prezentate momentele: întemeierea emporionului Tomis, războiul pentru câștigarea independenței, alungarea barbarilor ce râvneau bogățiile cetății, venirea romanilor, luptele de gladiatori din amfiteatrul urbei, învingerea goților, precum și alte momente reale din punct de vedere istoric. Nu în ultimul rând, este prezentat modul în care a fost descoperit celebrul Tezaur de Sculpturi de la Tomis, în urmă cu 60 de ani. Piesele acestui Tezaur, printre care se numără statuile sau grupurile statuare Glykon, Fortuna cu Pontos, Isis sau dubla reprezentare a zeiței Nemesis, pot fi și astăzi admirate în Sala Tezaur a Muzeului din Constanța.În ultima poveste a volumului sunt prezentate cele mai importante momente ale orașului din epocile modernă și contemporană (instaurarea administrației românești în anul 1878, inaugurarea statuii lui Ovidius, inaugurarea Cazinoului Comunal etc). La finalul volumului, tinerii cititori se pot distra cu câteva jocuri inedite, care au, de asemenea, subiecte istorice.

Echipa proiectului cultural „Istorii pontice în benzi desenate” a fost compusă din următorii: Aurel Constantin Mototolea - coordonator proiect cultural, Delia Roxana Cornea - coordonator proiect editorial, Cristian Cealera - documentare și scenariu, Adrian Marian Filip - responsabil financiar, Octav Ungureanu - coordonator grafic. Comentează știrea

Maria
8 decembrie 2022
mari artisti

Felicitari! Foarte frumos!

Semantica de Text pe Potrivire 3/4
8 decembrie 2022
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa lansează volumul "Istorii pontice în benzi desenate - Tomis"

Foarte bune si desenele, poate o imaginea la o rezolutie mai fina. Adica pe text sa vedem glasul eroilor. (ai cu 07+17 aia Adevarati)

Pagina a fost generata in 0.5169 secunde