Puștani cu permis auto la 16 ani

8806
19
Puștani cu permis auto la 16 ani - fondscoalasoferi16ani2-1370793758.jpg

Articole de la același autor

La 16 ani, adolescenții se pot urca la volan și pot circula, legal, pe străzile din România. Legislația din țara noastră permite obținerea permisului auto înainte de majorat, dar minorii nu pot conduce orice mașină. 

Alexandra are 17 ani și este elevă la Colegiul de Arte "Regina Maria" din Constanța. Este o tânără conștiincioasă, cu rezultate bune la învățătură, astfel că părinții au fost de acord să ia lecții de șofat și să se urce la volanul unui autoturism, înainte de majorat.

Am întâlnit-o în momentul în care se pregătea să susțină examenul practic pentru obținerea permisului auto. "Am o colegă care a făcut școala de șoferi, mi-a plăcut ideea și m-am hotărât să încerc", ne mărturisește. Admite că a avut emoții când s-a urcat prima dată la volan, dar cu timpul le-a depășit. Stăpânește cu precizie volanul, iar instructorul auto are numai cuvinte de laudă la adresa ei. De altfel, a promovat examenul cu brio, numărându-se, astăzi, printre puținii adolescenți din Constanța cu permis auto.

Nu va putea, însă, să se urce la volanul oricărei mașini, după cum ne precizează instructorul auto Ion Lipan, deținătorul singurei mașini-școală din categoria B1 pe care pot învăța adolescenții.

"Autovehiculul trebuie să aibă o masă proprie de peste 400 kilograme, dar nu mai mare de 550 kilograme și să fie echipat cu un motor cu o putere de 20 kW", specifică instructorul auto. În această categorie, se încadrează autoturisme precum Fiat 500, Aixam, Chatenet etc.

Învață să șofeze pe un Fiat 500 retro

Cât privește singura mașină-școală din județul nostru pentru această categorie, este vorba despre un Fiat 500 retro, achiziționat din Germania, la prețul de 10.000 de euro. O micuță bijuterie pe roți, pe care, spune cu mândrie instructorul auto, a dat examenul auto și Răducu Mazăre, fiul primarului municipiului Constanța.

Pentru a urma școala de șoferi, adolescenții trebuie să aibă, în primul rând, acordul scris al părinților. "Cursurile le pot începe cu trei luni înainte să împlinească 16 ani. Acordul părinților este foarte important, nu se poate altfel, iar pe lângă acesta, la dosar trebui să fie cazierul judiciar, copie și original, actul de identitate, la fel copie și original, iar ulterior se merge la controlul medical și psihologic. Cursurile au aceeași durată precum la categoria B", explică Ion Lipan. Cât privește prețul, susține că este negociabil, dar mai ridicat decât la categoria B, adică peste 1.000 de lei. "Este o singură mașină în tot județul…", se justifică acesta.

Ați lăsa un adolescent la volan?

De altfel, aspectul financiar este unul dintre motivele pentru care nu mulți copiii ce provin din familii cu posibilități își permit să obțină permisul înainte de 18 ani. Și asta pentru că autoturismele pe care le pot conduce ulterior, până la majorat au un preț piperat. De exemplu, un Chatenet la prima mână depășește 13.000 de euro. E drept, la second hand poate fi găsit și la 7.000 de euro (an de fabricație 2009) sau 10.000 (an de fabricație 2012). În schimb, Aixam-ul este mai ieftin, la second hand prețul fiind între 1.300 de euro (an fabricație 1998) și 7.500 de euro (an fabricație 2008). "Mulți părinți spun că nu are rost să dea atâția bani pentru o mașină, pentru doi ani!", ne-a mărturisit un instructor auto.

Pe de altă parte, un alt factor important o reprezintă vârsta "necoaptă", românii fiind încă reticenți la ideea de adolescent în spatele unui volan, având în vedere și numeroasele accidente tragice, cauzate de beizadele. "E drept, cu mașinuțele acestea nu pot să depășească 100 km/oră, dar au fost atât de multe accidente cu adolescenți teribiliști, încât eu nu le-aș încredința o mașină pe mână", ne-a mărturisit un alt instructor.

Comentează știrea

19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Cetatzean
10 iunie 2013
21

Ar fi bine pentru traficul actual ca varsta pentru obtzinerea carnetului de sofer sa fie ridicata la 21 de ani!!! Sunt o groaza de "under 20","baietzeii"si "fetitzele" lui tati si mami care n-au nici o treaba cu traficul si sigurantza in trafic.Plus ca cel putzin trei sferturi din ei sunt cu "nasul" in telefoanele mobile cat timp sunt la volan!!!

constantean
10 iunie 2013
si sa si nu

Varsta de 18 ani este totusi un prag minim acceptabil, sunt si unii responsabili, la aceasta varsta. O problema o reprezinta motivul pt care vor unii permis. Desi sunt antitalent, si cunosc oameni cate au facut scoala si de 2-3 ori, deci nu e lipsa de experienta, insista cu permisul pt ca au si alti cunoscuti de-ai lor si nu vor sa se simta inferiori. Unii nu sunt facuti pt masina pur si sumplu...am fost instructor o perioada, sincer, cei de 18 ani se descurcau cel mai bine, am avut ca elev o doamna peste 40 de ani, praf, spunea ca e un vis neimplinit permisul, mai trist era ca dadea banii degeaba pe scoala, era antitalent total. C ao pondere intre elevi, femeile aveau mai multe probleme in a invata decat barbatii. Cele care totusi reuseau sa invete erau insa mai constiincioase si atente decat barbatii. Am vazut ssi baieti fara legatura cu masina, dar mai rar. Una peste alta, a-s limita doar puterea masinii, cu un cip ceva, conditionat de varsta, ca la motociclete. Asa cum la 18 ani, primim drept de vot, raspundere penala, libertate de decizii, etc, nu vad d c nu s-ar putea obtine si permisul.

nedumerit
10 iunie 2013
pustani cu permis

daca sunt minori in caz de Doamne fereste ,cine raspunde? instructorul ? sau agentul care i-a dat carnetul?

Studiu de caz
10 iunie 2013
Prostia a dat in clocot

Toti ne facem ca iubim sportul.Toti suntem sportivi.Guvernul este ingrijorat de lipsa orelor de sport din scoli(sanchi) Primarul se fotografiaza pe bicicleta(de chichi).Alesii poporului inaugureaza sali de sport,se fotografiaza cu zmeul(de sanchi).Nici o vorbulita despre pistele de bicicleta,mersul pe jos,sau sportul cu bicicleta(mucles).Ce probleme urgente are tanarul de 16 ani,ce afaceri urgente are,nu inteleg. Bulevardele sunt pline de automobile.Sute de tineri vin de nicaieri si se indreapta spre niciunde.Daca facem o legatura intre scaderea limitei de varsta la votare si obtinerea permisului auto la 16 ani,aflam un raspuns:feseneul are nevoie de admiratori.Feseneul are nevoie de voturi.

gyutu7y
11 iunie 2013
etg5hjkj

1.PArintii raspund in caz de accident. 2.Daca iti este sa mori, sa faci accident..il faci si la 30 de ani..si oricand, permisul nu se ia pe zambete deaia se dau probe teoretice si practice pentru ca nu oricine este capabil sa conduca...da sunt multi cu nasul in telefoane dar asta nu inseamna ca trebuie sa cataloghezi asa pe oricine.

C8ilu
13 august 2013
Permisul la 16 ani

E adevarat ca sunt unii oameni care is lasa copii sa conduca pa 16 ani, iar dupa accea regreta!!! Din pinctul meu de vedere o mare parte din copii de 16 ani sau 18 ani care conduc...nu conduc pentru a se simtii bine...sau pentru a se deplasa usor si repede in unele locuri...NU...ei conduc pentru a impresiona pe ceibdin jurul lor si pentru a se pauda ca au permis!!! ( de aceea sunt atatea accidente) Eu am 13 ani...imi plac masinile...si parintii m-au lasat sa conduc la 11 ani o masina din categoria B...prima oara a stat in dreapta mea...dupa un timp a stat in spatele meu,iar acum la 13 ani ma lasa singur fara nici o problema (bine-nteles...nu ma lasa pe drumurile publice)!!! MASINA CU CUTIE AUTOMATA M-au lasat sa conduc categoria C si camion si motocicleta categoria A...,dar orice am condus am condus incet si cu grija si nu ca sa impresionez ci doar ca sa ma simt bine!!!

C8ilu
13 august 2013
Permisul la 16 ani

E adevarat ca sunt unii oameni care is lasa copii sa conduca pa 16 ani, iar dupa accea regreta!!! Din pinctul meu de vedere o mare parte din copii de 16 ani sau 18 ani care conduc...nu conduc pentru a se simtii bine...sau pentru a se deplasa usor si repede in unele locuri...NU...ei conduc pentru a impresiona pe ceibdin jurul lor si pentru a se pauda ca au permis!!! ( de aceea sunt atatea accidente) Eu am 14 ani...imi plac masinile...si parintii m-au lasat sa conduc la 11 ani o masina din categoria B...prima oara a stat in dreapta mea...dupa un timp a stat in spatele meu,iar acum la 13 ani ma lasa singur fara nici o problema (bine-nteles...nu ma lasa pe drumurile publice)!!! MASINA CU CUTIE AUTOMATA M-au lasat sa conduc categoria C si camion si motocicleta categoria A...,dar orice am condus am condus incet si cu grija si nu ca sa impresionez ci doar ca sa ma simt bine!!!

Anonim
9 martie 2014
Frustrati

Majoritatea care comentati aceasta posibilitate a tinerilor de a conduce sunteti frustrati pentru ca nu ati avut aceleasi posibilitati.Da, mi-as lasa fiul sa conduca de la 16 ani daca trece examenele fara nici o problema.

palais longchamp marseille expo
25 iulie 2014
palais longchamp marseille expo

sac soldes longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacsoldeslongchamp.asp]sac soldes longchamp[/url]sac solde longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacsoldelongchamp.asp]sac solde longchamp[/url]sac shopping longchamp pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacshoppinglongchamppliage.asp]sac shopping longchamp pliage[/url]sac roseau longchamp prix[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacroseaulongchampprix.asp]sac roseau longchamp prix[/url]sac roseau longchamp pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacroseaulongchamppascher.asp]sac roseau longchamp pas cher[/url]sac roseau longchamp occasion[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacroseaulongchampoccasion.asp]sac roseau longchamp occasion[/url]sac roseau heritage longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacroseauheritagelongchamp.asp]sac roseau heritage longchamp[/url]sac rose longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacroselongchamp.asp]sac rose longchamp[/url]sac port? ?paule longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacport??paulelongchamp.asp]sac port? ?paule longchamp[/url]sac pliage longchamp taille l[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacpliagelongchamptaillel.asp]sac pliage longchamp taille l[/url]sac pliable longchamp pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacpliablelongchamppascher.asp]sac pliable longchamp pas cher[/url]sac occasion longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacoccasionlongchamp.asp]sac occasion longchamp[/url]sac new legende longchamp[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacnewlegendelongchamp.asp]sac new legende longchamp[/url]sac main longchamp pliage solde[url=http://www.bellvision.fr/pages/sacmainlongchamppliagesolde.asp]sac main longchamp pliage solde[/url]sac longchamp.com[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchamp.com.asp]sac longchamp.com[/url]sac longchamp xxl[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampxxl.asp]sac longchamp xxl[/url]sac longchamp voyage pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampvoyagepliage.asp]sac longchamp voyage pliage[/url]sac longchamp violet fonc?[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampvioletfonc?.asp]sac longchamp violet fonc?[/url]sac longchamp vernis rouge[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampvernisrouge.asp]sac longchamp vernis rouge[/url]sac longchamp verni noir[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampverninoir.asp]sac longchamp verni noir[/url]sac longchamp verni[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampverni.asp]sac longchamp verni[/url]sac longchamp vente priv?e[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampventepriv?e.asp]sac longchamp vente priv?e[/url]sac longchamp velours[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampvelours.asp]sac longchamp velours[/url]sac longchamp turquoise[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampturquoise.asp]sac longchamp turquoise[/url]sac longchamp toulouse[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchamptoulouse.asp]sac longchamp toulouse[/url]sac longchamp toile et cuir[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchamptoileetcuir.asp]sac longchamp toile et cuir[/url]sac longchamp taille m pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchamptaillempascher.asp]sac longchamp taille m pas cher[/url]sac longchamp soldes france[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampsoldesfrance.asp]sac longchamp soldes france[/url]sac longchamp soldes 2014[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampsoldes2014.asp]sac longchamp soldes 2014[/url]sac longchamp soldes 2012[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampsoldes2012.asp]sac longchamp soldes 2012[/url]sac longchamp solde pliage[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampsoldepliage.asp]sac longchamp solde pliage[/url]sac longchamp solde magasin[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampsoldemagasin.asp]sac longchamp solde magasin[/url]sac longchamp solde 2012[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchampsolde2012.asp]sac longchamp solde 2012[/url]sac longchamp rouge cuir[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchamprougecuir.asp]sac longchamp rouge cuir[/url]sac longchamp rouge bordeaux[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchamprougebordeaux.asp]sac longchamp rouge bordeaux[/url]sac longchamp roseau prix[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchamproseauprix.asp]sac longchamp roseau prix[/url]sac longchamp roseau occasion[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchamproseauoccasion.asp]sac longchamp roseau occasion[/url]sac longchamp roseau noir pas cher[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchamproseaunoirpascher.asp]sac longchamp roseau noir pas cher[/url]sac longchamp roseau cuir[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchamproseaucuir.asp]sac longchamp roseau cuir[/url]sac longchamp rose pale[url=http://www.bellvision.fr/pages/saclongchamprosepale.asp]sac longchamp rose pale[/url] palais longchamp marseille expo http://www.bellvision.fr/pages/palaislongchampmarseilleexpo.asp

genuine mulberry handbags
27 iulie 2014
genuine mulberry handbags

mulberry men messenger bag[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4630]mulberry men messenger bag[/url]mulberry medium lily bag[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4631]mulberry medium lily bag[/url]mulberry makeup pouch[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4632]mulberry makeup pouch[/url]mulberry makeup case[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4633]mulberry makeup case[/url]mulberry makeup[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4634]mulberry makeup[/url]mulberry mail[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4635]mulberry mail[/url]mulberry maggie bag[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4636]mulberry maggie bag[/url]mulberry made in[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4637]mulberry made in[/url]mulberry macbook case[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4638]mulberry macbook case[/url]mulberry mabel handbag[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4639]mulberry mabel handbag[/url]mulberry luggage bag[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4640]mulberry luggage bag[/url]mulberry long wallet[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4641]mulberry long wallet[/url]mulberry long purse[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4642]mulberry long purse[/url]mulberry long locked purse pink[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4643]mulberry long locked purse pink[/url]mulberry long locked purse oak natural leather[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4644]mulberry long locked purse oak natural leather[/url]mulberry london sale[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4645]mulberry london sale[/url]mulberry logo scarf[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4646]mulberry logo scarf[/url]mulberry logo font[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4647]mulberry logo font[/url]mulberry logo bag[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4648]mulberry logo bag[/url]mulberry lizzie satchel[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4649]mulberry lizzie satchel[/url]mulberry lily purse forum[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4650]mulberry lily purse forum[/url]mulberry lily oak natural leather[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4651]mulberry lily oak natural leather[/url]mulberry lily medium black[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4652]mulberry lily medium black[/url]mulberry lily medium bag[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4653]mulberry lily medium bag[/url]mulberry lily leather shoulder bag[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4654]mulberry lily leather shoulder bag[/url]mulberry lily celebrity[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4655]mulberry lily celebrity[/url]mulberry lily black nickel[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4656]mulberry lily black nickel[/url]mulberry lily bags[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4657]mulberry lily bags[/url]mulberry lily bag review[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4658]mulberry lily bag review[/url]mulberry leopard scarf[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4659]mulberry leopard scarf[/url]mulberry leopard alexa[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4660]mulberry leopard alexa[/url]mulberry leopard[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4661]mulberry leopard[/url]mulberry ledbury size[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4662]mulberry ledbury size[/url]mulberry ledbury bag[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4663]mulberry ledbury bag[/url]mulberry leaves uses[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4664]mulberry leaves uses[/url]mulberry leaves nutrition[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4665]mulberry leaves nutrition[/url]mulberry leaves health benefits[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4666]mulberry leaves health benefits[/url]mulberry leaves benefits[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4667]mulberry leaves benefits[/url]mulberry leathers[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4668]mulberry leathers[/url]mulberry leather travel bag[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4669]mulberry leather travel bag[/url]mulberry leather tote[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4670]mulberry leather tote[/url]mulberry leather satchel[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4671]mulberry leather satchel[/url]mulberry leather iphone 5 case[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4672]mulberry leather iphone 5 case[/url]mulberry leather ipad case[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4673]mulberry leather ipad case[/url]mulberry leather heart keyring[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4674]mulberry leather heart keyring[/url]mulberry leather goods[url=http://www.gtcni.org.uk/Design/list.asp?id=4675]mulberry leather goods[/url] genuine mulberry handbags

19 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4578 secunde