Nebunia noului Cod Rutier

CONSTĂNȚENII SE CALCĂ ÎN PICIOARE PENTRU A-ȘI SCHIMBA PERMISUL

2680
1
Noul cod rutier intră în vigoare de pe 19 ianuarie, aducând, odată cu el, o mulțime de schimbări. Majoritatea modificărilor aduse de noua lege le dau mari bătăi de cap constănțenilor. Auzind că, dacă va trece 19 ianuarie, vor putea să își schimbe permisul doar trecând pe la medic, mulți constănțeni au preferat să stea ore întregi la cozi interminabile, chiar dacă până la expirarea valabilității permisului mai aveau…ani buni! Iată care sunt principalele modificări și cum va arăta noul permis de conducere.


Aglomerație de nedescris la ghișeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Constanța. Constănțenii s-au adunat de dis de dimineață pentru a fi siguri că își reînnoiesc permisul fără a trece pe la medic. Sutele de oameni prezenți au format cozi de zeci de metri, iar interiorul sediului a devenit, dintr-o dată, neîncăpător. "Este o euforie a unor conducători auto care, în detrimentul unei fișe medicale, preferă să își prelungească permisul în aceste zile", a declarat comisarul șef Romeo Tecău,șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. 


"Le expira permisul peste 9 ani și jumătate, dar tot și l-au reînnoit


Însă acest lucru n-ar fi o problemă, dacă șoferii și-ar prelungi permisul pe bună dreptate. Mulți dintre ei, însă, își reînnoiesc permisul chiar dacă mai au ani buni până le expiră valabilitatea. Motivul? Nimeni nu știe. "Am venit să-mi schimb permisul pentru că e mai comod. Valabilitatea expiră peste doi ani, însă nu vreau să mai trec pe la medic atunci. E prea mult de umblat inutil, nu are rost. Mai bine stau la coadă câteva ore și îmi rezolv problema", afirmă George C., un constănțean ce a îndurat frigul și oboseala mai mult de patru ore. 


Scandalos este faptul că există persoane care își schimbă permisul, probabil, doar pentru amuzament. "Am avut cazuri în care conducătorii auto își reînnoiseră deja permisul în urmă cu trei luni, iar acum îl reînnoiau din nou, pentru că…așa au dorit. Am încercat să le explic, însă nici nu poți să obligi pe cineva să înțeleagă ceea ce vrei să-i transmiți. Până la urmă, dacă omul vrea, poate foarte ușor să vină și să completeze o cerere cum că și-a pierdut permisul de conducere, iar în această situație, oricum va fi reînnoit. Chiar dacă vin acum sau când le expiră permisul cu adevărat, tot este necesar să plătească taxa de 68 de lei. Singura diferență este că trebuie să meargă și la medic pentru fișa medicală. Trecerea pe la medic înainte de a reînnoi permisul mi se pare o schimbare bună, de care aveam nevoie. Orice om trebuie să știe dacă este, într-adevăr, apt pentru condus. Este o necesitate", afirmă Romeo Tecău.


Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Constanța a prelungit programul de lucru cu publicul, de luni până sâmbătă de la orele 8.30 la 16.30. 


În ce constă schimbarea permisului 


Atât forma, cât și informațiile permisului de conducere vor fi modificate începând cu 19 ianuarie 2013, astfel încât documentul să corespundă modelului european. În general, conținutul permisului este același, doar modul în care elementele sunt aranjate diferă puțin. Față de modelul actual, pe noile permise de conducere vor putea să apară informații despre problemele medicale ale conducătorului auto: dacă poartă ochelari sau lentile de contact, dacă are aparat auditiv, handicap locomotor sau proteză pentru unul sau mai multe dintre membre.


În plus, pe noul permis auto vor fi notate restricțiile pe care deținătorul le are la condus, cum ar fi restricție la călătoria pe timpul zilei, restricție la călătoria pe o rază de X km de la locul de reședința a titularului sau doar în interiorul unui oraș, în perimetrul unei zone/regiuni, conducere fără pasageri în habitaclul autovehiculului, etc. 


"Pe noul permis de conducere va fi scris și dacă ai voie să conduci o mașină cu doar un singur fel de schimbător, de exemplu cel automat. În acel moment, dacă ești prins la volanul altei mașini sau, mai rău, ești implicat într-un accident rutier la volanul unei mașini pe care nu aveai voie să o conduci, vei răspunde pentru faptă", explică comisarul șef. 


Vechile permise de conducere rămân valabile până la expirarea perioadei lor de valabilitate, astfel încât șoferii nu trebuie să își schimbe actele odată cu apariția celor noi. Ei își vor păstra vechiul permis, urmând ca în momentul în care acesta expiră să li se elibereze documentul în noul format. 


Comentează știrea

cetateanul
9 ianuarie 2013
sa se dea si sala

ar trebui sa se dea si sala odata la 10 ani cand iti schimbi permisul. nu e mare deranj , 15 min la un calculator, dar faci dovada ca esti la curent cu legislatia.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2704 secunde