Puteri sporite! Jandarmii, liber la percheziții și cercetare penală?

4537
1
Peste o sută de parlamentari au depus o inițiativă legislativă pentru a oferi jandarmilor puteri sporite. Astfel, jandarmii ar putea avea dreptul  de a efectua cercetare judiciară, a percheziționa autovehicule și de a chema sau conduce persoane la sediu. 


Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, este încrezătoare că este un proiect bun, în timp ce polițiștii nu sunt supărați că ar putea să-și împartă atribuțiile cu jandarmii, mai ales că Poliția este instituția cu cele mai multe atribuții din România. 


Proiectul prevede mai multe actualizări ale actualei legi privind funcționarea Jandarmeriei, dar acordă și noi puteri forțelor de ordine. Potrivit inițiatorilor, actuala lege nu este clară și nu acordă explicit aceste puteri, motiv pentru care jandarmii au fost nevoiți să dea explicații pentru așa-zise abuzuri. 


"În forma inițială a legii în discuție, în vigoare la această dată, s-a omis introducerea, în mod expres, a unor drepturi și obligații ale personalului Jandarmeriei ce constau, în principal, în desfășurarea unor activități care sunt complementare atribuțiilor specifice prevăzute de lege și, fără de care, acestea nu pot fi îndeplinite", se arată în expunerea de motive. 


Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, vede proiectul care prevede atribuții sporite pentru jandarmi cu ochi buni și a ținut să precizeze că nu sunt încălcate atribuțiile Poliției Române. 


"Nu este un proiect rău, pentru că în ultimele zile au fost atâtea discuții despre acest stat de organizare a Jandarmeriei Române. Sunt convinsă că va fi o finalitate pozitivă pentru Jandarmerie. E nevoie de o lege. Referitor la competențele în plus care sunt atribuite, m-am uitat pe proiect și este doar spațiu deschis discuțiilor, însă nu aș aprecia că sunt încălcate atribuții ale altor structuri, precum Poliția Română", a declarat Carmen Dan. 


Pe lângă legitimarea persoanelor, jandarmii vor putea, prin această lege, și să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispozițiile legale ori despre care există suspiciuni rezonabile că pregătesc sau au comis o faptă ilegală. Totuși, surse din cadrul jandarmilor precizează că, în acest moment, există atribuțiile necesare pentru a fi îndeplinite misiunile. 


"În momentul de față, nu putem să spunem că din cauza legislației nu ne putem face treaba. Avem atribuțiile și competențele necesare pentru a ne îndeplini misiunile. În ceea ce privește perchezițiile autovehiculelor, cred că se dorește punerea în acord cu Codul de Procedură Penală, pentru că noi și acum putem percheziționa autovehicule. Nu este ceva în plus ceea ce se dorește", ne-au precizat surse din cadrul Jandarmeriei Române. 


De cealaltă parte, sunt voci care spun că niciodată instituțiile militare nu vor putea efectua cercetarea judiciară, întrucât există o directivă CEDO în acest sens. 


"Nu cred că jandarmii vor putea efectua vreodată cercetare penală, pentru că este o directivă a Curții Europene a Drepturilor Omului care prevede că instituțiile militare nu se pot implica în actul de justiție. Nici măcar declarații nu pot fi luate de către militari. În ceea ce privește alte atribuții, Poliția și așa este subdimensionată și este instituția cu cele mai multe atribuții din România. Mai ales în mediul rural, ar fi benefic ca jandarmii să preia din atribuții", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța. 


Comentează știrea

Cetatean
7 aprilie 2017
Pt Avasilcai Stie Tot

Daca tot nu crezi ca jandarmii vor face cercetare penala si invoci CEDO, ar trebui sa vezi ce atributii au celelalte jandamerii europene si dupa sa vorbesti. Cred ca nu iti convine ca politia pierde teren dar asta este.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5221 secunde