Record la Constanța: peste 60 de tâlhari băgați după gratii!

725
1
Record la Constanța: peste 60 de tâlhari băgați după gratii! - fondtalharii-1341755058.jpg
Polițiștii spun că se confruntă, încă din toamna anului trecut, cu un număr extrem de ridicat de tâlhării, comise ziua în amiaza mare, pe străzile Constanței.

Copii-problemă, cu părinți plecați la muncă în străinătate, adolescenți sau studenți cu mințile amețite de etnobotanice și recidiviști recent ieșiți din pușcărie atacă femei, în plină stradă, pentru a le smulge lănțișoarele și cerceii. Nici oamenii legii nu stau cu mâinile în sân și i-au băgat, pe zeci dintre ei, după gratii.

Fie că este criza de vină, fie că este urmarea consumului de substanțe etnobotanice, atât de accesibile, cert este că tâlhăriile au "explodat". Aproape că nu trece zi în care o femeie sau un copil să nu fie atacați, pe stradă, pentru a le fi smulse pur și simplu bijuteriile sau telefoanele mobile. Deja nu se mai poate vorbi de zone cu risc, tâlharii atacă pe bulevarde, pe aleile dintre blocuri, în preajma școlilor.

Pe de altă parte, polițiștii spun că nu stau cu mâinile în sân. Cei mai mulți autori ai infracțiunilor sunt prinși într-un timp relativ scurt - pornind de la câteva minute până la câteva zile - și duși în fața instanței de judecată. Astfel, se poate spune că județul Constanța se confruntă cu un "record" în ceea ce privește numărul de tâlhari arestați. Din toamna lui 2011 și până în prezent, au ajuns după gratii 64 de tâlhari, iar alți opt sunt cercetați în libertate. Nu pentru că faptele lor ar fi mai puțin grave, ci pentru că nu au împlinit încă 14 ani, iar Codul Penal este mai indulgent cu ei.

Revenind la numărul tâlharilor arestați, facem precizarea că 20 dintre ei au ajuns după gratii în perioada octombrie - decembrie 2011, iar restul de la începutul anului în curs și până în prezent.

Drogați și copii cu părinții plecați la muncă peste hotare

Îngrijorător este faptul că cei mai mulți autori ai acestor acte violente sunt tineri. Sunt adoles-cenți de 16 - 17 ani, scăpați de sub control de părinți sau a căror familii nu au ce mânca.

"Sunt din categorii sociale diverse. Sunt și recidiviști, dar și adolescenți care provin din familii sărace. Avem adolescenți ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate și sunt scăpați din mână, dar și doi sau trei studenți", a precizat comisarul șef Emilian Pârvu, șeful Poliției municipiului Constanța.

Mulți dintre tâlhari vin din localitățile sărace din preajma Constanței, pentru a comite fărădelegile în municipiul reședință de județ. Astfel, sunt tineri veniți din zona Băneasa, Cobadin sau Hârșova. De asemenea, au arătat polițiștii, se constată că mulți dintre ei sunt consumatori de etnobotanice și, prin infracțiunile comise, își procură banii pentru substanțele păcătoase.

Sfaturi pentru a nu cădea victime tâlharilor

Cele mai multe tâlhării sunt comise în locuri publice sau în spații comune ale imobilelor, așa că Poliția Constanța vă sfătuiește:

l Evitați deplasarea prin zone mai puțin circulate sau neiluminate.

l Nu intrați în vorbă cu necunoscuți; dacă observați că sunteți urmăriți, îndreptați-vă imediat spre zone intens circulate, chiar dacă înseamnă să vă schimbați traseul.

l Nu vă afișați cu bijuterii de valoare, nu numărați bani în pu-blic, nu țineți portofelul în buzunarul de la spate.

l Poșeta trebuie ținută la piept, cu sistemul de închidere înspre dumneavoastră.

l Dacă sunteți agresați, să nu aveți rețineri în a țipa și chiar în a riposta fizic. O astfel de reacție îl poate determina pe agresor să se retragă. 

Comentează știrea

nelu
9 iulie 2012
dark side

ala din poza e vader ? @-)

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 07 Iulie 2012
Stire din Eveniment : Aveți grijă, se fură din mașini!
Pagina a fost generata in 0.4476 secunde