Rețea de escroci, sprijinită de angajații băncilor

1324
2
Rețea de escroci, sprijinită de angajații băncilor - 874b5c6c8543e2e915766e6e5e2266f9.jpg
Polițiștii și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au destructurat o rețea de escroci care a înșelat aproximativ 20 de agricultori. Oamenii legii spun că din gașcă fac parte șase indivizi, însă, până în prezent, numai trei au fost identificați, ceilalți fiind căutați de oamenii legii.

Până acum au fost prinși Florin Prodan, de 34 de ani, Marius Chiriță, de 30 de ani și Ionuț Marius Drăgan, de 40 de ani. Primii doi au fost deja arestați, cel de-al treilea fiind cercetat în stare de libertate.
Potrivit anchetatorilor, cei șase au pus la cale o afacere ilegală prin care înșelau persoane ce aveau ca obiect de activitate agricultura. Mai exact, ei ofereau spre vânzare îngrășăminte chimice de cea mai bună calitate, la un preț foarte mic, comparativ cu cel al pieței. Escrocii le cereau un avans de 20 % din preț în momentul în care le va livra marfa, restul de 80 % fiind plătit la finalizarea recoltei.
Ca garanție, ei cereau file CEC în alb. Ulterior, în momentul în care aflau că agricultorii și-au alimentat conturile bancare, escrocii completau filele CEC și îi lăsau fără niciun ban. Prin această manevră, anchetatorii susțin că s-a creat un prejudiciu de 400.000 de lei.

Cum se derulau ilegalitățile
Din cercetări a reieșit că Marius Chiriță și Marius Drăgan găseau clienții cărora le explicau condițiile afacerii. Prin această manieră de abordare, cei doi urmau să încaseze un comision aferent fiecărui contract, prin înțelegere prealabilă cu ceilalți suspecți în cauză. După ce se completau formulare tipizate ale unor contracte de vânzare - cumpărare, agricultorii erau puși să semneze documentele, în care la rubrica vânzător era menționat numele unei societăți comerciale, reprezentată de Marius Mădălin Ilie, de 34 de ani, din Piatra Neamț, care se prezenta la negocieri.
În final, contractele erau semnate de Constantin Tudorache, în calitate de "administrator" al societății, de față fiind Gheorghe Mihai, de 30 de ani, din București și Florin Prodan, de 34 de ani, din localitatea Fundulea, introduși în timpul negocierilor ca reprezentanți ai societății.
Pentru garantarea plății viitoare a bunurilor contractate, victimelor li se cereau file CEC sau ordine de plată semnate de acestea, dar necompletate la rubricile "data" și "suma", acte care convențional urmau să fie trimise în bancă exclusiv după livrarea mărfii.
Potrivit înțelegerii contractuale, victimele ar fi trebuit, teoretic, să plătească la livrare 20 % din valoarea mărfii, termenul fiind stabilit pe 20 noiembrie 2010, iar restul de 80% urma să fie plătit cu cel de-al doilea instrument de plată, după recoltă, pe 31august 2011.
La data de 15 noiembrie 2010, reprezentantul unei societăți comerciale care are ca obiect agricultura, a semnat cu suspecții un contract pentru 48 tone uree la prețul de 1.350 lei tona. De asemenea, a doua zi, la data de 16 noiembrie 2010, el a mai semnat cu aceștia, un contract pentru 240 tone de azotat de amoniu la prețul de 1.150 lei tona.
La data de 17 noiembrie 2010, au fost introduse la plată filele CEC ce fuseseră remise în alb de către cumpărători, situație în care, escrocii au transferat către o societate controlată de ei suma de 145.000 de lei.
Firul ilegalităților s-a rupt, vineri, când Florin Prodan s-a prezentat la o unitate bancară din București de unde vroia să ridice o altă sumă de bani din contul unui agricultor.

Sprijin de la angajații băncii
Procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța susține că are bănuieli că secretul bancar a fost pus în pericol chiar de angajații unor bănci. Mai exact, escrocii n-ar fi aflat când agricultorii își alimentau conturile dacă n-ar fi existat angajați din bancă care să le aducă la cunoștință acest lucru escrocilor. Tocmai din acest motiv, ancheta vizează și angajații băncii. Totodată, oamenii legii sunt pe urmele celorlalți trei suspecți care au dispărut după ce au aflat că partenerii lor de afaceri au fost arestați.
În altă ordine de idei, procurorul Niță a ținut să atragă atenția celor care se ocupă cu activități de agricultură să fie foarte atenți atunci când primesc propuneri care par avantajoase de la persoane pe care nu le cunosc și cu care nu au mai lucrat.

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 19 Noiembrie 2010
Stire din Eveniment : Își caută fiul de 15 ani
Pagina a fost generata in 1.5141 secunde