Porcul se îngrașă cu tehnologii europene

392
Porcul se îngrașă cu tehnologii europene - 477a945b4adc7b3fd428cfc420022693.jpg
"Tech.Food" este numele unui proiect european din domeniul agro-alimentar. Scopul său este transferul informațiilor tehnologice și științifice în regiunile din Europa de Sud - Est.

"Șapte țări sunt cuprinse în acest proiect. Este vorba de Italia, România, Ungaria, Grecia, Austria (aceasta a luat locul Bulgariei, care s-a retras), Croația și Serbia. Ele alcătuiesc o rețea de proiecte pilot și de schimb al informațiilor tehnologice și științifice" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Bogdan Bazgă, consilier pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
România va coordona proiectul pilot privind carnea de porc, Ungaria - pe cel al procesării cărnii de orice natură, Grecia - proiectul privind uleiul, în particular cel de măsline etc.
"Rezultatele cercetărilor științifice și tehnologice pe aceste teme vor fi transmise în rețea, de cele șapte state pilot. De asemenea, fiecare țară va avea acces direct la ele. În proiect sunt incluse institute de cercetări, universități, camere de comerț și ministere. Din România sunt implicate Academia de Studii Economice București și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale" - a precizat Bogdan Bazgă.
Prezent la Constanța, la focus-grupul organizat în cadrul proiectului, Sergiu Sorin Chelmu, secretar general adjunct în cadrul ministerului, a subliniat că cei ce lucrează în sectorul cărnii de porc (crescători de animale și procesatori) au de acum înainte acces la informațiile științifice. El a precizat că la ASE s-a realizat o bază de date, o bibliotecă, care este la dispoziția celor înscriși în program. Ea cuprinde rezultatele cercetărilor specialiștilor din cele șapte țări.
"Fermierii primesc gratuit informația. Singura condiție este să se înscrie în program, să devină membri ai proiectului, să solicite documentația necesară, să participe la evenimentele organizate la nivel național și internațional, la care au loc schimburi de experiență. Trebuie să participe la seminarii și grupurile de lucru, în care primesc informații. Nu îi costă nimic. Din bugetul proiectului se achită cheltuielile întâlnirilor transnaționale: transportul, cazarea și diurna celor înscriși în program" - a afirmat Bogdan Bazgă.
Proiectul a început în 2009. În 2011, în România, va avea loc prima întâlnire a grupului transnațional, la care vor participa fermieri, producători, reprezentanți din cercetare și instituțiile statelor cuprinse în rețea.
Bugetul alocat întregului program "Tech.Food" se ridică la 2,6 milioane euro, din care 190.000 euro îi revin României.
Câți fermieri și procesatori de carne de porc autohtoni s-au înscris în program? "Ne așteptam la un număr mai mare. Mulți dintre ei au manifestat rețineri în a prezenta informații despre afacerea lor, despre gradul de dezvoltare. În funcție de aceste date li se pot asigura informațiile de care au nevoie și pot fi ajutați. Până acum, au depus declarații circa 80 de reprezentanți din sector" - a declarat Bazgă.
Cei interesați să se înscrie în proiect pot accesa site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a obține informațiile necesare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9091 secunde