Risc major! Meseria în care nu ai voie să greșești

1125
4
Risc major! Meseria în care nu ai voie să greșești - sacrificiu-1437500588.jpg

Articole de la același autor

Au misiunea de a salva viețile oamenilor în cele mai dificile momente și își riscă propriile vieți în fiecare minut. Intervin contracronometru și duc la îndeplinire fiecare misiune, dând dovadă de curaj și altruism față de semeni. Vorbim despre pompierii care luptă cu fiecare minut și care dau dovadă de un spirit al sacrificiului dezvoltat. Din păcate, sunt cazuri când militarii plătesc cu viața. 


În ultimii 20 de ani, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea", patru militari au căzut la datorie. Pe 5 aprilie 1995, căpitan post-mortem Iulian Popa, de 23 de ani, și sergent major post-mortem Dumitru Doiciu, de 20 de ani, și-au pierdut viața în urma unei deflagrații produse la silozurile societății "Pacomb" SA Nazarcea. După ce reușiseră să stingă un incendiu izbucnit în siloz, cei doi militari voiau să își recupereze echipamentul. În acel moment, angajații societății au acționat instalația de golire a silozului, ceea ce a provocat o explozie puternică. Suflul deflagrației a rupt o bucată din planșeul de beton armat al silozului, iar aceasta s-a prăbușit peste militari. 


Intoxicat cu monoxid de carbon 
Pe data de 31 iulie 1999, sergentul major Ionel Deușteanu, de 21 de ani, a murit la datorie. Acesta a intervenit alături de alți colegi în Portul Midia, după ce în cala navei malteze "Lady Nada", ancorată pentru reparații, s-a produs o explozie. 


"Era vară, aproape de ora prânzului. S-a anunțat explozie în Portul Midia, la nava «Lady Nada». Colegii au plecat către locul misiunii și au intervenit imediat. Nava se afla în reparații și a fost o acumulare de gaze care a provocat explozia, neurmată de incendiu. Ionel Deușteanu a intrat să salveze doi sudori, însă și-a pierdut viața. Când am ajuns acolo, era agitație și am interzis tuturor să mai intre în navă. A fost un eveniment nefericit. Nimeni nu a știut ce este acolo. Este acel neprevăzut pe care nu poți să îl anticipezi. O meserie foarte frumoasă, dar plină de riscuri. Militarul era un copil foarte bun, săritor și îi plăcea să intervină la orice. Era devotat serviciului. Este spiritul de sacrificiu al oamenilor pe care pompierii îl au foarte dezvoltat", a declarat un colonel în rezervă care a participat la intervenție. 


Deușteanu a murit din cauza concentrației mult prea mari de monoxid de carbon. 


A căzut în gol de la etajul cinci 
Un alt caz în care un militar constănțean și-a pierdut viața s-a petrecut pe 7 sep-tembrie 2007. Sublocotenentul Iulian Arusoaiei, de 35 de ani, a murit după ce a căzut de la etajul cinci al unui imobil situat pe bulevardul 1 Decembrie. 


Pompierul încerca să intre pe fereastră, în locuința unui bărbat care lăsase o tigaie pe aragaz și nu voia să deschidă ușa. Militarul a urcat la etajul superior pentru a coborî în apartamentul incendiat, prin exteriorul blocului, cu ajutorul unei coarde de salvare. În momentul în care s-a desprins de pe pervaz, Arusoaiei a rămas susținut doar de coardă, iar aceasta s-a rupt. El a căzut în gol și a murit. 


"Ca profesioniști ai situațiilor de urgență, ne identificăm permanent cu interesul și nevoile cetățenilor, ne facem datoria necondiționat cu responsabilitate și devotament. 


Diversitatea misiunilor pe care le executăm solicită o pregătire teoretică, fizică și de specialitate de un înalt profesionalism. Să-ți riști viața, zi de zi, nu este la îndemâna oricui. Trebuie să fii instruit, să pui pasiune, să-ți asumi, deopotrivă, bucuriile și riscurile la care te expui", a declarat plt. Daian Hagi, purtătorul de cuvânt al ISU "Dobrogea".


Comentează știrea

Florin
22 iulie 2015
Nou si special!

Castiguri online! Cea mai buna cale! Castiga acum bani! Totul e legal si rapid! Asiguram contract de comision si toata instruirea necesara! Nu e nevoie sa construiesti retele de oameni! Start rapid, cu rezultate consistente! Informeaza-te acum! Cere detalii la adresa de email: [email protected]

un cititor
22 iulie 2015
rusine

De când au murit în flăcări fetele alea lângă voi ar trebui să vă abțineți!

ff
22 iulie 2015
ff

in primul rand ar trebui sa previi, dupaia sa tratezi(intervii). toate constructiile ilegale, poduri de lemn, fatade de polistiren...cand or lua foc, cu ce le stingi? si la preventie intra si benz GPL care umplu butelii cu gaz de masina si cei care vand clandestin butelii la colt de strada --- este unul cu un papuc pe strada tulcei care vinde de ani de zile ilegal. ii aduce buteliile de dimineata o duba renault alba ct.. MMM fara inscriptii de transport periculos si le ia seara...asa in fiecare zi...dar pompierii dorm, ca le place la caldurica iarna si la racoare vara.

Cosmin
22 iulie 2015
Castiguri online! Cea mai buna cale!

Castiguri online! Cea mai buna cale! Castiga acum bani! Totul e legal si rapid! Asiguram contract de comision si toata instruirea necesara! Nu e nevoie sa construiesti retele de oameni! Start rapid, cu rezultate consistente! Informeaza-te acum! Cere detalii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5366 secunde