România va găzdui scutul american antirachetă

450
România va găzdui scutul american antirachetă - 2318de57feedc586629ff95b76f98c7b.jpg
Președintele Traian Băsescu a anunțat, ieri, că în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost aprobată participarea României la scutul antirachetă, ca urmare a invitației președintelui american Barack Obama: "Noul sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei; repet: nu este găzduit pe teritoriul României un sistem îndreptat împotriva Rusiei, ci împotriva altor amenințări", a subliniat șeful statului, informează Hotnews.
"Vechea amplasare a sistemului nu acoperea teritoriul României decât într-o mică parte în vestul țării. Noua amplasare acoperă în întregime teritoriul României. România nu era echipată împotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice", a mai spus Băsescu.
Băsescu a mai spus că mesajul președintelui american a fost adus la București de Ellen Taucher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor, care se află în România în fruntea unei echipe de experți americani.
"Dezvoltarea gradual - adaptivă a sistemului de apărare antirachetă în Europa, cu stabilirea unor componente și în România, este în deplin acord cu deciziile adoptate la Summit-ul NATO de la București, dar și la cel de la Kehl, prin care au fost reiterate principiile privind indivizibilitatea securității și solidarității aliate", a arătat Traian Băsescu.
Președintele României a spus că este vorba de stabilirea unor componente ale sistemului de apărare antirachetă în țara noastră: "Vor fi amplasați interceptori tereștri; operaționalizarea acțiunilor de pe teritoriul țării noastre va începe în 2015".
Președintele a precizat că în perioada următoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru încheierea unor acorduri necesare, urmând ca acestea să fie ratificate de Parlamentul României.
Președintele Băsescu a ținut să sublinieze că hotărârea CSAT privind scutul antirachetă respectă Constituția și legile țării.
"Decizia adoptată de CSAT, care trebuie să fie aprobată de Parlamen-tul României atunci când acordul cu partenerii americani va fi finalizat, s-a adoptat în baza articolului 118, aliniat 5 din Constituția României, în baza Legii nr. 291/2007, legea privind intrarea, staționarea, desfășurarea unor operațiuni sau tranzitul forțelor armate pe teritoriul României. De asemenea, hotărârea CSAT este în acord cu Legea siguranței naționale, 51/1991, și legea apărării naționale a României, nr. 45/1994\", a declarat, după ședința CSAT, președintele Traian Băsescu.
El a indicat că, în cazul Legii 51/1991, sunt vizate articolele 17 si 2, iar din Legea 45/1994 articolul 1.
Anul trecut, secretarul de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declara pentru HotNews.ro că noua variantă a scutului antirachetă american ar urma să acopere și România, iar această formulă este considerată drept mult mai eficientă. Aurescu a declarat că sistemul de apărare propus de administrația Obama presupune costuri mai mici decât cel anterior, propus pe vremea lui George W. Bush.
Premierul Emil Boc a declarat, ieri, pentru HotNews.ro, că amplasarea scutului antirachetă "înseamnă garantarea stabilității democrației în România pentru o perioadă lungă de timp de aici înainte. Costurile sunt minime, beneficiile sunt maxime".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8734 secunde