Rovinieta autocolantă va fi înlocuită, din august, cu rovinieta electronică

194
Rovinieta autocolantă va fi înlocuită, din august, cu rovinieta electronică - d0e0c05662a67856724221e9d363e2fe.jpg
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a anunțat, ieri, că începând cu 1 august 2010 nu vor mai fi eliberate rovi-niete autocolante, tariful de utilizare a drumurilor urmând să fie achitat numai prin intermediul unui sistem informatic.
Rovinieta este definită într-un proiect al MTI drept "dovada scrisă sau în format electronic care atestă achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România". Emiterea, monitorizarea și controlul rovinietei se vor realiza printr-un sistem ce permite achitarea tarifului de utilizare prin mijloace informatice, gestiunea datelor privind vehiculele cu drept de utilizare, monitorizarea și controlul achitării tarifului de utilizare.
Tariful de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România se aplică din 1 iulie 2002. În prezent, la achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România li se eliberează utilizatorilor un autocolant, rovinieta matcă-cupon, pe care aceștia au obligația de a-l aplica pe parbrizul vehiculului.
Potrivit ministerului, nu există o bază de date actualizată on-line astfel încât la controlul efectuat în trafic de personalul cu atribuții de control acesta nu are certitudinea că rovinieta aflată la bordul vehiculului este conformă. Astfel, potrivit pro-iectului MTI, s-a constatat că foarte mulți utilizatori nu achită acest tarif, "ceea ce are impact asupra programelor de lucrări de modernizare și dezvoltare a rețelei de drumuri naționale, lucrări ce au ca sursă de finanțare și veniturile proprii realizate de CNADNR din încasarea tarifului de utilizare".
Introducerea acestui sistem și a conceptului de rovinietă electronică va permite, potrivit MTI, eliminarea, în final, a autocolantului matcă - cupon. Utilizatorul va primi numai documentul de plată din partea distribuitorilor, în cazul în care dorește achitarea tarifului la aceștia, sau o confirmare care atestă tranzacția, în cazul în care plata se efectuează prin internet achitarea prin mijloace electronice a tarifului de utilizare, crearea bazei de date cu vehiculele pentru care a fost achitat și este valabil tariful de utilizare, simplificarea procedurii de control prin utilizarea de sisteme de monitorizare a rețelei de drumuri naționale din România, în regim permanent.
Acest sistem va face posibilă controlarea în mod automat a tuturor vehiculelor, prin identificarea automată vizuală a numerelor de înmatriculare (numai imaginea din zona numerelor de înmatriculare), înregistrată la momentul tranzitării, poziția geografică de unde s-a făcut înregistrarea, precum și controlarea în teren.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6628 secunde