Un moment fondator: 24 Ianuarie 1859

538
Un moment fondator: 24 Ianuarie 1859 - 0bad63222750a428ce009d165afbe925.jpg

Articole recomandate

În fiecare an, la sfârșit de ianuarie, există o zi, în istoria românilor, cu semnificații deosebite și care nu scapă (sau nu ar trebui să scape) atenției comunității publice, politice sau academice. Nici nu ar fi firesc să fie altfel, deoarece este, fără nicio îndoială, un moment care își merită (poate chiar mai mult decât altele) titulatura de act fondator al statului român modern (sintagma de "act fondator", ca și cea de "părinți fondatori" fiind des întâlnite în situații de construcții statale noi, cazul american fiind cel mai relevant în această privință). În ceea ce ne privește, noțiunea mai sus amintită are, în mod intenționat, și fără a fi rodul unei întâmplări, o dublă semnificație: aceea a alegerii unui singur domn, atât în Moldova, cât și în Muntenia ("Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei", ca să respectăm titulatura acordată prin Convenția de la Paris din august 1858),
dar și a deschiderii primului Parlament al României (24 Ianuarie 1862) în fața căruia Alexandru Ioan Cuza proclama "unirea definitivă" a Principatelor, după ce, cu două zile înainte, se formase primul guvern unic al noului stat. Observăm dispariția formulei anterioare de denumire a statului român.
În același timp, trebuie să avem în vedere, permanent, faptul că posibilitatea unui astfel de moment s-a datorat unui context internațional favorabil, indiferent de ceea ce putem afirma despre interesele uneia sau unora dintre Marile Puteri. În ansamblu, această conjunctură a fost cea care a asigurat (fără a diminua meritul elitei politice românești) punerea temeliilor statale moderne. Alte conjuncturi internaționale (1875 - 1878, 1918) și-au adus contribuția la afirmarea și consolidarea statului român.
Vorbim, așadar, de o veritabilă zi națională a românilor pentru că, în fapt, rememorăm începutul vieții statele moderne (de o cu totul altă factură decât ceea ce a însemnat statalitatea anterioară), începutul unui proiect numit România modernă (îndelung gândit și încercat a fi pus în practică în deceniile anterioare, de la "partida națională" a lui Ion Câmpineanu la elita revoluționară de la 1848). În esență, apariția unui stat modern implică, în mod automat, declanșarea unui proces reformator și primii pași au fost făcuți chiar în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, pentru a fi continuați și aprofundați după instaurarea monarhiei constituționale, în 1866.

Asist. univ. dr. Emanuel PLOPEANU,
Facultatea de Istorie și Științe politice, Universitatea "Ovidius"

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Cultură-Educație : Preșcolari în straie populare
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Cultură-Educație : Își vor sărbători patronul spiritual
Pagina a fost generata in 3.3681 secunde