După opt ani de la comiterea faptelor

S-a judecat apelul declarat în dosarul rambursărilor ilegale de TVA

552
S-a judecat apelul declarat în dosarul rambursărilor ilegale de TVA - b1eb67b672fbcfbefd2c809a81d68228.jpg
Ieri, magistrații de la Curtea de Apel Constanța au finalizat cercetarea judecătorească în apelul formulat de procurori, dar și o parte dintre inculpați în dosarul celor 34 de miliarde de lei vechi rambursate ilegal cu titlu de TVA, în anul 2002. Avocatul lui Tedi Nătăvală, unul dintre inculpați, a solicitat judecătorilor efectuarea a noi probe în dosar, respectiv o expertiză grafoscopică, o contraexpertiză, solicitarea a noi înscrisuri de la Finanțele Publice Constanța, precum și declarația testimonială prin comisia rogatorie a unui patron turc - în contul căruia ar fi ajuns banii care reprezintă
și în ziua de azi prejudiciul din acest dosar. Judecătorii au respins însă toate aceste cereri și, cum nu au mai fost alte cereri ori probatorii de formulat, s-a constatat terminată cercetarea judecătorească și s-a acordat cuvântul pe fond.
Prin urmare, reprezentantul Parchetului a solicitat aplicarea de pedepse cu închisoarea tuturor inculpaților din dosar, inclusiv și acelora care au fost achitați de Tribunalul Constanța, iar avocații au solicitat achitarea clienților lor. Magistrații au amânat pronunțarea în acest dosar cu o săptămână, pentru a da ocazia apărătorilor să depună concluzii scrise.
Reamintim că, în 2007, după efectuarea cercetării judecătorești, Tribunalul Constanța a constatat că doar una dintre cele cinci persoane acuzate nu se face vinovată de comiterea faptelor. Pentru ceilalți inculpați, Tribunalul a aplicat pedepse cuprinse între un an și două luni cu suspendare și cinci ani și patru luni de închisoare cu executare. Decizia a nemulțumit persoanele implicate în proces, dar și pe reprezentanții Parchetului, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel.
În proces, au fost trimiși în judecată Ștefan Brânză, Marian Manta și Gheorghe Nicuț Tănăsescu, angajați ai Direcției de Control Fiscal Constanța, care ar fi aprobat nejustificat rambursări de TVA în valoare de 34 miliarde lei vechi, solicitate de fostul polițist Tedi Nătăvală și Doru Constantin Codreanu, cei care au intrat în posesia banilor. Conform actului de inculpare, ofițerii din cadrul Serviciului Poliției Economico - Financiare au solicitat Direcției Generale a Finanțelor Publice să efectueze verificări la SC "Elada Service" SRL Constanța, ad-ministrată de Tedi Nătăvală, care în perioada septembrie - octom-brie 2002 a beneficiat de o rambursare de TVA de peste 34 miliarde lei. Ulterior, s-a constatat că nu a existat nici o operațiune de export, documentele pentru rambursarea TVA fiind întocmite în fals.

Fostul polițist Nătăvală, condamnat la cinci ani de închisoare
Prin sentința pronunțată, Tribunalul Constanța a decis achitarea ex-finanțistului Ștefan Brânză și condamnare la câte un an și două luni cu suspendare pentru colegii lui Marian Manta și Gheorghe Nicuț Tănăsescu. Pedepse mari cu privare de libertate au primit beneficiarii rambursării ilegale de TVA, respectiv Doru Constantin Codreanu care ar trebui să execute cinci ani și patru luni și fostul polițist Tedi Nătăvală, condamnat la cinci ani de închisoare. Totodată, instanța de judecată a admis acțiunea civilă formulată de Statul Român prin Ministerul Finanțelor, prin ANAF București și prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța. Astfel, instanța îi obligă în solidar pe Codreanu și pe Nătăvală la plata a peste 35 miliarde lei, repre-zentând TVA obținut de la buget prin rambursare cu control ulterior către societățile "Verona Style" SRL și "Elada Service" SRL, la care se adaugă majorări și penalități de întârziere. Judecătorii au menținut sechestrul asigurator asupra bunurilor imobile și mobile pentru Manta, Codreanu și Nătăvală și au ridicat măsura pentru Ștefan Brânză.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4031 secunde