S-a triplat numărul faptelor ilegale înregistrate de poliţiştii de frontieră pe linia produselor contrafăcute

309
S-a triplat numărul faptelor ilegale înregistrate de poliţiştii de frontieră pe linia produselor contrafăcute - frontiera1jpg1690733561-1703584639.jpg

Articole de la același autor

În primele 11 luni ale anului 2023, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală, cu preponderenţă la intrarea în România.



În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au depistat 1.116 fapte de natură infracţională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, când au fost depistate 356. În urma acestora au fost confiscate - independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează:

351.732 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;

109.304 perechi încălțăminte;

243.908 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;

26.485 bucăți articole de marochinărie;

2.820 bucăţi ochelari de soare;

12.745 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare);

560 bucăţi ancore chimice;

309.530 jucării.


Bunurile, în valoare toată de peste 290 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către polițiștii de frontieră şi trimise spre expertizare titularilor de marcă.

Din analiza fenomenului infracţional, în continuare rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România rămân:

China-România - produsele contrafăcute vin pe mare, în containere, iar controalele se efectuează împreună cu lucrătorii de la Autoritatea Vamală. Destinatarii acestor bunuri sunt societăţi comerciale care au de obicei administratori cetăţeni români sau chinezi.


Turcia-România - produsele contrafăcute sunt descoperite de poliţiştii de frontieră care lucrează la Punctele de Trecere ale Frontierei de la graniţa cu Bulgaria: PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. Acestea sunt descoperite ascunse în diverse mijloace de transport - autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme, de obicei disimulate printre alte bunuri transportate legal. În cadrul cercetărilor, posesorii acestora declară că le-au cumpărat din diverse bazare din Turcia şi nu dețin documente de proveniență pentru produse. De asemenea, aceştia mai declară că le cumpără cu scopul de a le comercializa sau pentru a le face cadou și nu au cunoştinţă despre faptul că produsele transportate sunt susceptibile a fi contrafăcute.


Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport).



Cazuri semnificative:

10.000 de casete din piele pentru ceasuri de lux, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproape 2 milioane de euro, descoperite în P.T.F. Bechet

Încălțăminte sport susceptibilă a fi contrafăcută în valoare de peste 2.700.000 lei, descoperită de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă.

Mii de bunuri de lux, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 4 milioane de lei, descoperite în PTF Calafat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3334 secunde