Șapte foști miniștri scapă de judecată în Dosarul Microsoft

186
Șapte foști miniștri scapă de judecată în Dosarul Microsoft - dna-1517505145.jpg

Articole recomandate

Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost trimiși în judecată în Dosarul Microsoft pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor. Față de șapte foști miniștri s-a dispus soluția clasării cauzei.


Față de Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației și Cercetării, și față de Mihai Tănăsescu, ministru al Finanțelor Publice în perioada 2000-2004 și Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, s-a dispus soluția clasării, întrucât în cazul infracțiunilor reținute în sarcina lor (constând în inițierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000- 2004, prin care erau favorizate anumite firme în contextul menționat mai sus) s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale, se arată într-un comunicat al DNA.


"În toți acești ani, să fii numit 'penal' nu e un lucru care să te bucure", a declarat Andronescu, la Realitatea TV.


Aceeași soluție a clasării s-a dispus față de Mihai Tănăsescu pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălarea banilor, constând în faptul că în perioada iunie 2003 – noiembrie 2004, a pretins și primit de la Florică Claudiu Ionuț și de la o altă persoană, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers, ca urmare a derulării contractului de licențiere Microsoft.


Astfel, în contul unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein. Din cercetările efectuate a rezultat că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari, care la rândul lui a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obținute de Fujitsu Siemens Computers.


În cazul lui Șerban Mihăilescu s-a mai dispus soluția clasării față de alte fapte, conform art. 16 alin. 1 lit. c din Codul de Procedură Penală, întrucât în cauză nu au rezultat probe din care să reiasă că, în baza influenței pe care ar fi avut-o, a asigurat încheierea unui contract de închiriere licențe IT în condițiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers și derularea acestuia în bune condiții. De asemenea nu au existat probe din care să reiasă că suspectul ar fi primit de la aceeași societate foloase necuvenite (sume de bani), o parte din ele fiind virate în contul unor societăți de tip off-shore cu titlu de consultanță și asistență tehnică.


Prin același rechizitoriu, față de Daniel Funeriu, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2009 – 2012, s-a dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală, întrucât semnarea de către acesta a "Notei privind licențele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în școli", nu era de natură să producă efecte juridice, aceasta fiind întocmită în "scopul exclusiv al raportării și al informării cu privire la evoluția procesului de soluționare a unor probleme specifice, la stadiul implementării documentelor de politici publice și/sau a actelor normative".


De asemenea, în acest dosar, s-a dispus clasarea cauzei față de Dan Nica, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Adriana Țicău, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației și Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației și Cercetării.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9006 secunde