Scandalul șpăgii, la Academia Navală! Profesori puși sub control judiciar

2380
5
Scandalul șpăgii, la Academia Navală! Profesori puși sub control judiciar - academianavala4-1479232951.jpg

Articole de la același autor

A venit rândul Academiei Naționale "Mircea cel Bătrân" să intre în colimatorul Direcției Naționale Anticorupție, pentru mai multe infracțiuni de luare de mită. Acestea sunt acuzațiile pe care procurorii le aduc în mod oficial profesorilor Iulian Antonescu și Camelia Ciobanu. Totuși, s-ar părea că acestea nu sunt singurele cadre didactice cercetate, fiind efectuate acte de urmărire penală și față de alte persoane. Potrivit anumitor surse, și alți profesori de matematică din cadrul Academiei Navale sunt pe lista procurorilor. 


Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus, în urmă cu două zile, urmărirea penală și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 14 noiembrie 2016, față de profesorii Iulian Antonescu și Camelia Ciobanu. Iulian Antonescu este acuzat de săvârșirea a cinci infracțiuni de luare de mită, în timp ce Camelia Ciobanu este acuzată de două infracțiuni de luare de mită. 


Nota de promovare costa până la 200 de euro 


Procurorii spun că, în cursul lunii septembrie 2016, Iulian Antonescu și Camelia Ciobanu, în calitate de cadre didactice ale Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" Constanța, au primit de la mai mulți studenți sume de bani cuprinse între 200 lei și 200 euro sau alte foloase necuvenite. În schimbul banilor, cadrele universitare le-ar fi acordat studenților respectivi note de promovare la examenele restante ce urmau a fi susținute în perioada august - septembrie 2016. 


Cei doi profesori riscă să ajungă în spatele gratiilor dacă nu respectă o serie de obligații impuse pe durata controlului judiciar. Astfel, Iulian Antonescu și Camelia Ciobanu nu vor mai putea preda pe durata controlului judiciar, nu vor putea lua legătura cu persoanele menționate în ordonanțele procurorilor și vor putea părăsi țara doar cu încuviințarea procurorilor. Orice încălcare a acestor obligații va duce la înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau preventiv. 


Mediul universitar constănțean, pătat de corupție 


Vă reamintim că, în anul 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, împreună cu ofițerii Direcției Generale Anticorupție, au descins la sediul UMC, dar și la domiciliile unor studenți și la locuința lectorului universitar Emilian Anatoli Costache. Potrivit anchetatorilor, 17 studenți, acuzați de cumpărare de influență, ar fi dat între 100 și 1.000 de euro pentru promovarea examenelor. În urma audierilor, anchetatorii au reținut, pe bază de ordonanță, 13 persoane, dintre care 11 studenți, absolventul UMC, dar și pe lectorul Emilian Costache. Magistrații Tribunalului Constanța au decis reținerea profesorului Emilian Costache și a fostului student Florin Merăuță. Dosarul încă nu a fost închis. 


Tot în anul 2013, Dănuț Epure, rectorul Universității "Ovidius", a fost ridicat de mascați. Oamenii legii au precizat că Epure ar fi cerut și primit suma de 4.000 de euro de la o tânără care intenționa să fie studentă la Facultatea de Farmacie. 2 ani mai târziu, în 2015, Epure a fost condamnat la 4 ani și 3 luni de închisoare, însă decizia nu era definitvă. Curtea de Apel București a decis condamnarea definitivă la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de cinci ani. 


Comentează știrea

fost absolvent UMC
16 noiembrie 2016
spaga la academie si UMC

Hai sa fim seriosi,doar doi?Spaga este cuvintul la ordinea zilei si in UMC si in Academie! Daca ar fi sa fie pe bune ar ramine ambele institutii fara cadre didactice!Cine stie pe cine au suparat de au picat astia doi.Poti sa fii perfect ca tot trebuie sa dai o spaga cit de mica acolo.

UMC
16 noiembrie 2016
Absolventule!

"Poti sa fii perfect ca tot trebuie sa dai o spaga cit de mica acolo" - ai o mentalitate de bovina! D-aia iesiti numai loaze de pe bancile UMC-ului!

So..Rin
16 noiembrie 2016
Romanica

Doar pe politisti ii arestati ma? Aia sunt cei mai prosti din curtea scolii?

a-mirabilis
16 noiembrie 2016
profesor -invatatura-spaga vs student

domnule absolvent cred ca acum esti pe undeva pe mare leganat de valuri si in cartul cainelui te apuca nostalgia anilor de student.Dupa cate am inteles pentru aabsolvi ai dat spaga la profesori ca ai vrut sa-ti asiguri succesul.Este optiunea ta.Dar concluzia ta poate fi si alta.,,Daca ar fi sa fie pe bune,ar ramane ambele institutii ,NU fara cadre didactice ci, FARA studenti''.Atunci apare un compromis pe care studentul care plateste taxe nu-l sesizeaza.Domnu profesor ,daca ramane fara studenti ,ramane fara obiectul muncii si sta acasa muritor de foame. In final tot trebuie sa-l treaca pe studentul prost.Asa ca spaga este un fel de bonus pentru domnii profesori ca pot sa suporte asmenea umilinte.La o promotie fara taxe ,ca asa era acum ceva vreme,la ANMB au intrat 75 si au terminat 50 fara spaga.

Copilul Minune
17 noiembrie 2016
Marina actuala

...e greu sa fi lasat sa comentezi sau sa vorbesti deschis. Daca nu pe marginea unui astfel de subiect atunci unde? Este mucles? Realitatea este ca adevaratii papusari din spatele marilor luari de mita, stau inca in fotolii calde iar nevestele lor isi fac parul rosu ca morcoveata si asteapta osanale. Cum e acum, dupa ce ei trageau sforile sa aranjeze pe altii?E plina institutia generala de cumetrii, nasi, orgolii si papusarii. Haideti sa se spuna lucrurilor pe nume si sa nu ii tratam cu menajamente . Nu s-a facut asta in alte cazuri, atunci care este interesul sa se faca acum? Are cineva vreun interes sa ii cocoloseasca pe acesti .. Macar intre noi, putem vorbi, sa traiti?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4691 secunde