Scenariu militar complex în largul Mării Negre: elicopter Puma prăbușit pe fregata „Regina Maria”

262

Articole de la același autor

Fregata „Regina Maria” se află în aceste zilei în sud-vestul Mării Negre, unde participă la exercițiul multinațional „Breeze 21”. În cadrul exercițiului, într-un scenariu complex, scafandrii de luptă și restul membrilor echipajului au pus în practică procedurile specifice în cazul prăbușirii elicopterului Puma.

În cadrul exercițiului multinațional „Breeze 21”, echipajul fregatei „Regina Maria” și echipa de scafandri de luptă au demonstrat priceperea și cunoștințele militare, în cadrul unui scenariu complex.



Echipa de scafandri de luptă, ambarcată pe F-222, a fost informată că la bordul unei alte nave comanda a fost preluată de un grup de persoane ostile. Așadar, s-a dat semnalul de alarmă pentru scafandri și personalul serviciului de luptă aviație. În cel mai scurt timp, totul a fost pus la punct, s-a dehangarat elicopterul și a fost pregătit de zbor, iar scafandrii de luptă s-au echipat pentru intervenție.



„Odată cu primii zori ai dimineții, pe puntea heliport a fregatei „Regina Maria”, palele elicopterului IAR 330 Puma Naval au tăiat razele de soare, în rotația elicei gata de a ridica în aer impozantul aparat de zbor de șapte tone. Rând pe rând, scafandrii au urcat la bordul aeronavei care a decolat rapid pentru a interveni conform scenariului exercițiului. După câteva survoluri de cercetare, elicopterul a ajuns deasupra fregatei care are a primit rolul navei suspecte”, a transmis lt. cmdr. Nicoleta Burlacu, ofițerul de relații publice de la bordul fregatei.

Referitor la modul cum s-a desfășurat amplul exercițiu, lt. cmdr. Nicoleta Burlacu a descris: „Suflul elicei deasupra apei a preschimbat stropii de apă într-un frumos curcubeu, ce a consimțit inserția rapidă a scafandrilor de luptă pe coardă. Aceștia au alunecat până pe punte cu precizia și siguranța date de antrenamentele repetate din cadrul misiunilor pe mare și uscat.

Cercetarea navei s-a realizat minuțios, fiecare punte a fost luată în vizorul specialiștilor conform procedurilor NATO de inserție de la bordul elicopterului într-o zonă ostilă. După neutralizarea suspecților și eliberarea ostaticilor, echipa de scafandri de luptă a raportat „Misiune îndeplinită!”.



Pentru exersarea modului de acțiune a grupei permanentă de intervenție pe mare, a urmat în cadrul scenariului fictiv prăbușirea elicopterului pe punte. Anunțul aeronavei ce simula o avarie la unul dintre motoare a declanșat semnalul de exercițiu, transmis prin instalația de amplificare a navei. Echipajul fregatei „Regina Maria” s-a mobilizat pentru evacuarea compartimentelor aflate sub puntea avariată, personalul nominalizat la barca de salvare s-a prezentat la post împreună cu înotătorul de serviciu, iar nava a ridicat starea de pregătire pentru luptă la nivelul de alertă”.



Scenariul a testat cunoașterea procedurilor de acțiune NATO


„Prăbușire pe punte! Prăbușire pe punte!”, a fost anunțul prin care a fost comunicat momentul impactului aeronavei cu puntea fregatei. Echipa de vitalitate a acționat conform baremelor standard ale Alianței, echipându-se fără întârziere în combinezoanele de protecție și întinzând furtunele de apă pentru izolarea incendiului. Echipa medicală a fost de asemenea pregătită pentru preluarea rapidă, transportul în siguranță și tratarea răniților din elicopter în încăperea cea mai spațioasă de pe navă. Careul plin de echipamente medicale, de răniți întinși pe tărgi și de personal sanitar a fost transformat într-un centru de primire a urgențelor.



Avaria elicopterului a fost izolată, incendiul lichidat, iar răniții au primit primul ajutor, întreaga acțiune fiind abordată ca un caz real, iar rezultatul exercițiului demonstrând încă o dată o bună pregătire profesională și o temeinică stăpânire a procedurilor de acțiune NATO specifice pentru aceste situații speciale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4517 secunde