Se anunță probleme mari la instanțele din Constanța!

640
Se anunță probleme mari la instanțele din Constanța! - tribunaljudecatoriearhivaconstan-1339342697.jpg

Intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă, începând cu data de 1 septembrie 2012, aruncă și mai multe greutăți pe umerii președinților de instanțe de la Con-stanța, care trebuie să organizeze exemplar noul circuit al dosarelor în urma noilor modificări legislative.
Sediile Curții de Apel și Tribunalului Constanța se confruntă cu o insuficiență majoră în ceea ce privește sălile de judecată, birourile pentru personalul auxiliar și a spațiilor de depozitare a dosarelor (arhive). "Din cauza creșterii volumului de activitate, cele trei săli de judecată de la Tribunalul Constanța, plus cele două din sediul Curții de Apel sunt total insuficiente", ne-a declarat președintele Tribunalului Constanța, judecător Vasile Cosac-Cărbune.
O altă problemă majoră o constituie lipsa spațiului pentru depozitarea dosarelor din arhiva veche. "Conducerea Tribunalului Constanța a solicitat sprijin Ministerului Justiției pentru acordarea unor fonduri pentru închirierea unui spațiu pentru depozitarea dosarelor, dar până acum nu am primit niciun răspuns", mai spune președintele Tribunalului.
Tribunalul Constanța se confruntă, de asemenea, și cu o criză acută de spații pentru birouri, și nu există nici mobilier care ar putea utila eventualele spații de care este musai nevoie.
Pentru că în noul Cod de procedură civilă se spune că trebuie să fie organizate arhive separate, iar dosarele care ajung acolo să fie monitorizate de grefierii de ședință, iar în acest spațiu să aibă acces și publicul, în acest moment, nu există niciun spațiu disponibil pentru organizarea unei astfel de miniarhive.
Mai mult, pentru că în sarcina grefierilor va intra efectuarea celei mai mari părți din procedura ce e prevăzută prin noul Cod de procedură civilă, Tribunalul ar mai avea nevoie de suplimentarea numărului de grefieri cu 15, ne-a mai spus magistratul Vasile Cosac-Cărbune, pentru ca parcursul fiecărui dosar în parte să poată fi urmărit cu deosebită atenție. Nici numărul de magistrați nu este deloc mulțumitor, la această categorie fiind nevoie de suplimentarea cu încă 20 de posturi.
De asemenea, pentru a nu apărea probleme privind termenele ce trebuie respectate, potrivit noului Cod de procedură civilă, în dosarele civile ce se vor înscrie începând cu data de 1 septembrie, ar trebui efectuate o serie de modificări în programul ECRIS, mai susține președintele Tribunalului Constanța, pentru ca grefierul să fie atenționat astfel vizavi de expirarea lor.
Toate aceste probleme ce țin de noua organizare a activității instanțelor de la Constanța începând cu data de 1 septembrie au fost redactate de conducerea Tribunalului Constanța și trimise Consiliului Superior al Magistraturii, care va analiza situația și va trebui să trimită un răspuns.

Durata unui proces în civil: 174 de zile!
Potrivit estimărilor volumului de activitate pe fiecare judecător și grefier de la Tribunalul Constanța - Secția 1 civilă, dosare cu termene în perioada 1.09.2011 - 31.12.2011 au fost 2.684, estimarea dosarelor cu termene în perioada 1.09.2012 - 31.12.2012 fiind de 3.100, iar a acelora nou înregistrate, în aceeași perioadă de timp, este de 3.300. De asemenea, la aceeași secție a Tribunalului, dosare cu termene în perioada 1.01.2012 - 30.06.2012 sunt 4.206, iar estimarea dosarelor cu termene în perioada 1.01.2013 - 30.06.2013 este de 4.400, iar estimarea dosarelor nou întegis-trate în perioada 1.09.2013 - 31.12.2013 este de 3.300.
Estimările privind volumul de activitate pentru fiecare judecător și grefier în parte sunt la fel de mari și la Secția a II-a civilă și Secția de contencios administrativ și fiscal ale aceleiași instanțe. De asemenea, tot potrivit estimărilor, durata unui proces în civil va fi de 174 de zile!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3824 secunde