Se face disciplină pe trotuare! Trotinetele electrice lăsate de izbeliște vor fi ridicate de primărie!

2383

Articole de la același autor

Poliția Locală Constanța a fost asaltată, în ultimele luni, de sesizări privind folosirea neregulamentară a trotinetelor electrice. Prin urmare, administrația publică locală și-a propus să soluționeze problema prin înăsprirea regulilor: trotinetele electrice vor fi staționate doar în locuri special amenajate, în caz contrar acestea vor fi ridicate, asemenea autoturismelor parcate ilegal!

Constanța a fost „împânzită” de trotinete electrice. Potrivit surselor noastre, în extrasezon numărul acestor dispozitive de deplasare este în jur de 1.500, iar în timpul verii, numărul lor a crescut. Pe de o parte, trotinetele electrice sunt benefice: asigură o deplasare rapidă, economică și ecologică, pe distanțe scurte, mai ales în condițiile unui trafic „sugrumat” de autoturisme. Pe de altă parte, într-un an și jumătate de când și-au făcut apariția pe străzile – și mai ales pe trotuarele! – Constanței, s-a dovedit că încă mai sunt multe aspecte de pus la punct. În special în ceea ce privește disciplinarea utilizatorilor și a operatorilor economici care le dețin, cu privire la amplasarea și staționarea lor. Cotidianul „Cuget Liber” a semnalat în repetate rânduri nemulțumirile cetățenilor vizavi de faptul că utilizatorii de trotinete electrice le „aruncă” pe trotuare, blocând circulația altor pietoni, sau le lasă în dreptul căilor de acces în locuințe, a trecerilor de pietoni, în stațiile mijloacelor de transport. Aceste aspecte au fost semnalate de cetățeni, în repetate rânduri, și către Poliția Locală, de s-a ajuns ca polițiștii locali să aibă drept sarcină de serviciu și deblocarea trotuarelor de trotinetele electrice.
 
 

Drept pentru care, la propunerea Poliției Locale, luată cu asalt de plângerile constănțenilor, Primăria Constanța intenționează să modifice Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța. Modificarea va consta în înăsprirea regulilor de folosire a acestor mijloace de transport și a sancțiunilor, în caz de neconformare. Concret, după cum ne-au precizat reprezentanții administrației publice locale, intenția este să se procedeze și în cazul trotinetelor, precum în cazul autoturismelor: dispozitivele găsite staționate în mod neregulamentar vor fi ridicate, iar pentru recuperarea lor operatorii economici vor plăti o taxă!




Proiectul de modificare a Regulamentului privind utilizarea trotinetelor electrice a fost publicat în data de 6 august, spre dezbatere publică pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare. Cei care au avut propuneri, sugestii sau opinii le-au putut transmite administrației publice locale până pe 20 august, prin poștă, la sediul Primăriei Constanța din bd. Tomis, nr 51, cam 122, sau prin email [email protected].

Ce reguli vor trebui să respecte operatorii și utilizatorii

Referitor la modificările pe care dorește să le realizeze administrația publică locală, Ionela Bărboi, purtător de cuvânt al Primăriei Constanța, ne-a precizat: „Ca regulă obligatorie, operatorii economici vor impune încheierea curselor doar în stațiile amenajate și aprobate de administrația publică locală, semnalizate prin marcaje, pe trotuare cu o lățime de cel puțin 2,5 metri. De asemenea, operatorii vor pune la dispoziția administrației publice locale aplicațiile online pentru monitorizarea amplasării trotinetelor electrice. În cazul nerespectării indicațiilor privind staționarea trotinetelor, acestea vor fi ridicate de operatori în maximum 180 de minute de la încheierea utilizării, iar în situațiile excepționale, când devin obstacole pentru circulația rutieră sau pietonale, vor fi ridicate de îndată. În caz contrar, operațiunile de eliberare a domeniului public, ridicarea, transportul și depozitarea trotinetelor se va face de către structurile desemnate de administratorul drumului public, contra unor taxe”.

De asemenea, administrația locală cere un control mai strict și în privința utilizatorilor, să nu mai fie posibilă utilizarea dispozitivelor de călătorie de către minori cu vârste mai mici de 14 ani, iar cei cu vârste între 14 și 16 ani să poarte obligatoriu cască de protecție.


 

Altfel spus, după intrarea în vigoare a regulamentului modificat, nu ar trebui să mai existe trotinete electrice lăsate la întâmplare pe trotuarele municipiului Constanța, nu doar pentru 180 de minute, ci chiar și pentru două – trei zile. Căci, așa cum arată sursele noastre, operatorii economici care dețin trotinetele din Constanța au investit în dispozitive, dar nu și în angajarea de echipe suficiente care să supravegheze folosirea și strângerea lor, la nevoie.

De altfel, într-o ediție anterioară a cotidianului, am arătat punctele de vedere ale operatorilor economici Bolt și Uber – Lime, care aminteau de o strânsă colaborare cu Poliția Locală – îndemnându-i pe constănțeni să transmită către această instituție sesizările – și de o politică de educare a utilizatorilor, prin blocarea temporară a celor care încalcă regulile. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5579 secunde