Se schimbă legea privind pregătirea populației pentru apărare? "Recrutăm personal nou!"

3502
3
Se schimbă legea privind pregătirea populației pentru apărare?

Articole de la același autor

Armata caută soluții pentru a contracara exodul militarilor, ținând cont că numărul celor care au renunțat la uniforma militară în 2022 a fost dublu față de 2021. Chiar șeful Statutului Major al Apărării, generanul Daniel Petrescu, a subliniat, cu ocazia bilanțului, că „anul 2023 se va derula sub semnul recrutării de personal nou”. O soluție propusă prin Programul legislativ al Guvernului pentru anul în curs este impunerea de Planuri anuale de recrutare – încorporare pentru instituțiile din domeniul apărării și securității naționale.

Prioritatea mai-marilor Armatei, în 2023, este „recrutarea de personal nou și instruirea celui existent”. A declarat-o generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, cu ocazia prezentării bilanțului activității desfășurate de Armată pe anul 2022.

„Anul 2023 se va derula sub semnul recrutării de personal nou și al instruirii celui existent. Va trebui să găsim metode mai eficiente atât pentru atragerea, cât și pentru menținerea personalului în armată. De asemenea, ne vom pregăti pe toate palierele, pe scenarii întrunite ale acțiunilor militare terestre, aeriene, navale și în spațiul virtual. Ne vom antrena cu tehnica nou intrată în dotare, vom utiliza lecțiile învățate din conflictele actuale, alături de aliați și parteneri, în țară și în străinătate. Exercițiul Saber Guardian, o secvență importantă din seria Defender Europe 23, condusă de Forțele Terestre ale SUA în Europa și Africa, va avea loc în țara noastră. Totodată, un obiectiv important al Armatei României pentru 2023 îl reprezintă atingerea capacității operaționale finale de către Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est, o structură de comandă esențială în arhitectura de securitate aliată în zona de sud a flancului estic. Vom asigura un nivel ridicat al capacității de reacție, vom dezvolta capabilități relevante pentru îndeplinirea misiunilor și vom crește nivelul de operaționalizare al structurilor. În același timp, ne vom concentra pe îmbunătățirea condițiilor de trai și de instruire ale militarilor”, a afirmat generalul Daniel Petrescu.

Noutăți în legea privind pregătirea populației pentru apărare

Cât privește „metodele mai eficiente” pentru atragerea de personal nou către uniforma militară, Programul legislativ al Guvernului României pentru anul 2023 prevede ca prioritate, pentru prima sesiune parlamentară din anul în curs, un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare. Este vorba despre un proiect al cărui inițiator este Ministerul Apărării Naționale, ce și-a propus ca termen de prezentare în fața Guvernului luna martie 2023. Proiectul vizează formele în care cetățenii români își exercită dreptul și obligația de a apăra țara. Astfel, se dorește ca fiecare instituție cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale să aibă un Plan anual de recrutare – încorporare, în vederea îndeplinirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen. De asemenea, se va introduce conceptul de „militar voluntar în termen” în structurile aparținând M.Ap.N. și vor fi prevăzute articole potrivit cărora „pe timpul stării de urgență și al stării de asediu, forțele destinate apărării se completează cu resurse umane conform organizării la război”. De asemenea, prin acest proiect de lege „se creează cadrul legal pentru recunoașterea executării serviciului militar de către cetățenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state”, iar la încheierea activității, cetățenii români care au avut calitatea de polițist sau polițist de penitenciar vor fi incluși în categoria de rezerviști, potrivit organizării la război a structurilor din cadrul Poliției Române și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Planul anual de recrutare, soluție pentru a opri exodul militarilor?

Reamintim că, tot potrivit datelor făcute publice de minister, numai anul trecut au părăsit structurile Armatei peste 2.000 de oameni, dublu față de 2021, motiv pentru care se caută soluții pentru a contracara exodul militarilor. „Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în 2021 (peste 1.000) față de 2020 (aproximativ 500), iar în primele trei trimestre ale lui 2022, numărul demisiilor este de două ori mai mare față de cel, din 2021”, au arătat, la începutul anului în curs, reprezentanții ministerului. 



Comentează știrea

Mihai
25 februarie 2023
Militari

Încetați să umiliți militarii și rezultatele vor veni de la sine.

Bila
25 februarie 2023
Pensii

Salariile și pensiile nesimțite sunt cauzele plecărilor din sistem.Rezolvati aceste două probleme și totul se rezolvă

Alexa Puiu
25 februarie 2023
Demisiile din M.Ap.N

Singurul motiv al acestor demisii este acela.ca salariile militarilor sunt mizerabile,iar dupa terminarea activitatii ,dupa o viata plina de restrictii primesc o pensie de rahat.Un cdt.de regiment are.clasa de salarizare egala cu a unui secretar de primarie.Trebuie sa-i multumeasca Olgutei V.,fatuca din politica romaneasca,care a facut legea pensiilor militare si Legea 153 varza.

Pagina a fost generata in 1.1933 secunde