Secretarul de stat din cadrul MApN, Sebastian Huluban, prezent, astăzi, la Bruxelles

188

Secretarul de stat pentru Politica de Apărare și Planificare, Sebastian HULUBAN, participă, astăzi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), în format miniștri ai apărării din statele membre UE. Lucrările sunt prezidate de către Înaltul Reprezentant al Uniunii, pentru afaceri externe și politica de securitate, baroneasa Catherine ASHTON.


Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, lucrările CAE sunt precedate de o reuniune a Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (CD EDA), context în care se discută perspectivele de dezvoltare a capacităților militare ale UE, în special prin prisma inițiativei privind dezvoltarea și utilizarea în comun a acestora (pooling and sharing).

Cu această ocazie, miniștrii apărării vor adopta Codul de Conduită privind Pooling and Sharing, Bugetul EDA pentru 2013, și vor aproba Programul de lucru pentru 2013 și Planul de lucru al EDA pentru 2013-2015. De asemenea, sunt discutate aspecte cu privire la interacțiunea între dimensiunea de apărare și politicile UE (industrie și piață, cercetare-inovare, apărare și securitate cibernetică).


În marginea reuniunii CD EDA, șeful delegației române va semna "Înțelegerea Tehnică privind autorizările de survol" (Diplomatic Clearance - DIC).


În cadrul lucrărilor CAE, atenția miniștrilor apărării este focalizată asupra dezvoltărilor recente ale Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC), respectiv asupra operațiilor și misiunilor militare ale UE în desfășurare, în diverse zone de criză de pe glob (Cornul Africii: operația EUNAVFOR - ATALANTA și misiunea EUTM Somalia; Balcanii de Vest: operația ALTHEA).
Reuniunea CAE va fi urmată de o sesiune comună, pe timpul căreia miniștrii apărării și miniștrii de externe din statele membre UE vor discuta despre modalitățile de structurare a dezbaterilor, în vederea pregătirii Consiliului European dedicat apărării, care va fi organizat în luna decembrie 2013.

De asemenea, aceștia vor discuta despre situația de securitate din Mali, inclusiv din prisma lansării unei posibile misiuni UE de tip instruire și asistență în această țară.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4847 secunde