Echipajul de cercetare chimică, biologică, radiologică, nucleară şi substanţe explozive (CBRN) din cadrul ISU Dolj, care verifică de două zile concentraţia de gaz metan (CH4) în zona casei distruse de explozia unei sobe din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, iar proprietarul a ajuns la spital cu arsuri. Reprezentanții Prefecturii Dolj spun că au depistat o concentraţie de 74% în zona puţului din gospodărie.
"În urma măsurătorilor a rezultat o concentraţie de 74% CH4 în zona puţului, 5,5% CH4 în zona beciului locuinţei afectate şi 5,5% CH4 în zona anexei aflata la circa 5 m de puţ. La faţa locului zona este balizată, sub supravegherea unui echipaj IPJ Dolj", informează Prefectura Dolj.
Potrivit sursei citate, de sâmbătă până duminică, valorile au crescut în jurul puţului, respectiv s-au triplat, motiv pentru care prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, a întrunit, duminică după-amiază, comisia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili ce măsurile care se impun.
Pompierii din cadrul ISU Dolj au început să facă măsurători privind eventuale emanaţii de gaze naturale în comuna Calopăr, după ce, vineri dimineaţa, a explodat o sobă, iar proprietarul s-a ales cu arsuri la nivelul feţei şi mâinilor.
Acesta ar fi descoperit o pungă cu gaze în curtea sa din satul Bâzdâna, comuna Calopăr, în urmă cu doi ani, moment în care a alertat şi autorităţile, însă nu a fost luată nicio măsură. Bărbatul a forat un puţ în curtea locuinţei, iar gazul a ars timp de aproximativ o săptămână, până s-a produs explozia.
Punga de gaze a fost descoperită în satul Bâzdâna ce aparține de comuna doljeană Calopăr. Satul este izolat de restul comunei, iar pentru a ajunge aici trebuie să mergi pe un drum forestier. Localnicii nu au gaze în casă, dar au ajuns sa aibă în curte.
Aproape toate fântânile din comuna Calopăr au secat, iar familia Florea a sperat ca nu va mai avea probleme cu apa dacă sapă un puț la o adâncime mai mare.
Totuşi, în timpul forării, oamenii au spart punga de gaze, iar un incendiu a izbucnit. Costul lucrării prin care se va astupa punga de gaze se ridică la 20.000 de lei. Factura va fi achitată din bugetul local, urmând ca banii să fie ulterior recuperați de la proprietar.
Pentru că omul nu dispune de o sumă atât de mare, primarul a promis că va solicita autorităţilor de la Craiova ca plata să fie acoperită din fondul de urgenţă.