Șeful DNA Constanța le cere cetățenilor să nu mai tolereze corupția!

1486
9
Șeful DNA Constanța le cere cetățenilor să nu mai tolereze corupția! - sorinconstantinescudna1-1340208494.jpg
Sorin Constantinescu, noul șef al DNA Constanța pentru următorii trei ani, are doar 37 de ani. A absolvit Facultatea de Drept în 1996, iar între anii 2000 - 2002 a urmat cursurile Institutului Național al Magistraturii. În 2002, a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârșova, după care a mai lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia și Parchetul de pe lângă Ju-decătoria Constanța. Din octombrie 2008, a fost delegat la Serviciul Teri-torial Constanța al DNA, iar pe 26 octombrie 2011 a preluat, provizoriu, funcția de șef al instituției respective.

Zilele trecute, Secția pentru Procurori a CSM a dispus numirea sa în funcția cu pricina pentru o perioadă de trei ani. El a acordat, ieri, un interviu ziarului "Cuget Liber", prin care încurajează cetățenii să nu tolereze faptele de corupție și să le denunțe într-un timp foarte scurt.

- Există sau nu corupție la Constanța?

- Corupție există și în Constanța și peste tot în lume. Activitatea noastră, dacă e să ne referim la Anticorupția din Constanța, din 2008, de când sunt eu aici, a urmat un trend ascendent. De unde în 2008 am avut șase rechizitorii pentru infracțiuni de corupție, în 2009 au fost opt, în 2010 - 9, iar în 2011- 11. Din numărul trimiterilor în judecată rezultă, nu neapărat, că a crescut corupția, ci poate că activitatea noastră a fost mai intensă în combaterea fenomenului de corupție.

- Ce reclamă cel mai des constănțenii?

- Eu mi-aș dori să reclame mai mult. Mi-aș dori să fie mai multe denunțuri, pe luare, dare de mită, și întotdeauna când am discutat cu mass-media am făcut oarecum un apel prin intermediul presei ca în condițiile în care cetățeanul se confruntă cu solicitări de bani sau foloase necuvenite din partea unor funcționari publici să vină către noi mai prompți și să formuleze denunț. Pentru că denunțurile care pot fi exploatate cel mai bine sunt cele care sunt făcute înainte de remiterea su-mei de bani. Dacă cetățeanul dă banii și vine și reclamă la o săptămână, o lună sau un an, posibilitățile de efec-tuare a cercetării penale, de probare a respectivei fapte se diminuează.

- Există des reclamații împo-triva funcționarilor publici?

- Există, iar în ultimii ani se înregis-trează o creștere a numărului de plângeri. Evident că nu toate sfâr-șesc prin a se și verifica în practică și a se emite o soluție de trimitere în judecată. Dar pentru că trecem prin-tr-o perioadă mai agitată, sunt multe plângeri. În anul 2011, am avut, spre exemplu, 228 de plângeri sau sesi-zări atât din partea cetățenilor, cât și din partea altor organe, iar de la începutul anului și până în prezent, sunt 127 de dosare înregistrate.

- Ce vă propuneți pentru următorii trei ani?

- Unul dintre obiectivele mele este dinamizarea activității serviciului, în contextul în care a crescut numărul dosarelor înregistrate în fiecare an. Noi trebuie să ne adaptăm acestei creșteri, pentru a reuși să ținem sub control situația și să nu crească foarte mult numărul dosarelor de la an la an. Un alt obiectiv al meu este reducerea stocului de dosare mai vechi aflate în lucru.

Una dintre satisfacțiile mele perso-nale privind numirea în funcția de conducere, pe lângă succesul meu personal, care nu e atât de important pentru activitatea în ansamblu, este că astfel s-a rezolvat și situația unei colege care era delegat, de un an, la noi și nu putea să se prezinte la interviul de la DNA pentru defini-tivarea poziției sale. Emoțiile mele au fost în mare parte legate de acest aspect, pentru că mă simțeam într-un fel responsabil de situația în care se afla colega. Este un lucru foarte bun pentru noi că acum avem cinci procurori, nu patru câți erau înainte.

- Cât ar trebui să dureze o anchetă?

- Durata unei anchete depinde de natura și complexitatea cauzei. În dosarele cu infracțiuni economice ori de evaziune fiscală pot să dureze și un an ori doi; e vorba de expertize, ridicări de documente, nu se găsesc martorii prea ușor. În cazurile în care avem flagrant, totul merge mult mai ușor; de regulă, după momentul surprinderii în flagrant, nu durează mai mult de o lună pentru a trimite persoana respectivă în judecată. Noi încercăm să rezolvăm dosarele într-o perioadă rezonabilă.

- Care este încărcătura pe fiecare procuror în parte?

- Încărcătura medie pe procuror este de 55 - 60 de dosare, toate la urmărire penală proprie, dar beneficiem, desigur de ajutorul colegilor noștri de Poliție Judiciară, care în baza delegației dată de procuror efectuează cercetări în dosare.

- Ce trebuie să facă cetățenii care se lovesc de fapte de corupție? Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze?

- În primul rând, ar trebui să sesizeze organele de cercetare penală. Acum competența este împărțită, nu aș putea să zic că toate infracțiunile de corupție intră în sarcina DNA. În competența noastră intră infracțiuni de corupție de calibru mediu sau înalt, dar orice persoană căreia i se cer bani sau alte bunuri pentru îndeplinirea de către funcționari a unor atribuții de serviciu trebuie să meargă la organele judiciare să denunțe acest fapt, iar asta cât mai repede! Ori că vin la noi, ori că vin la Parchetul Tribunalului, care mai are competență pe infracțiuni de corupție, este bine să facă acest lucru în termen cât mai scurt pentru a se putea organiza cât mai repede un eventual flagrant. Nu să dea banii și pe urmă să vină. Atunci posibilitățile de a proba se limitează mult mai mult. Sfatul meu este să apeleze cu încredere la DNA Constanța! Să nu tolereze atât de ușor, așa cum se întâmplă câteodată, actele de corupție. Ar trebui ca reacția lor să fie mai promptă! 

Comentează știrea

vino, bre, la Ovidius
21 iunie 2012
vino, bre, la ovidius

Pai noi nu toleram coruptia, dar DNA o tolereaza. Cate plangeri nu a avut Epure la Parchet si nu s-a intamplat nimic? Cand se va dori sa se faca curatenie la Ovidius, o sa aveti de munca foarte mult, domn procuror. Haideti, faceti o vizita la Ovidius si luati legatura cu toti studentii carora li s-a cerut si li se cere bani pentru promovarea examenelor. Vedeti cum se fac cheltuielile, cum se fac licitatiile, cum Epure si-a facut cabina de dus in rectorat si decanii isi fac veceu in decanatele lor. Stiam eu ca e o universitate de rahat, iar decanii tin sa nu uitam acest lucru.

constantean
21 iunie 2012
Pai dom'le prim-procuror...

Asta ar insemna ca locuitorii Constantei sa nu mai tolereze trioul pastaie-ndc-struztu, in primul rand si de asemenea DNA sa se apuce, SERIOS, sa vada cum "retrocedeaza"(VINDE) gashka mazarista acest municipiu... Pai cand Giurgiucanu sau Zelca intra-n primaria CT, nici nu spun ce vor si au actele semnate... Alooo DNA-ul, pentru ce halesc procurori de la voi 100 de milioane pe luna, doar ca sa se plimbe cu masinile intre cafenele si sa-i tina tira "hitleristului" la furaciuni, delapidari si abuzuri...

andu
23 iunie 2012
coruptia

Dl sef d.n.a atata timp cat angajati ai d.n.a constanta put de bogati ce sant si costanteni stiu ,nu prezentati ancredere la populatie.Parerea mea aceasta institutie este condusa de basescu de aici si anflorirea imobiliarelor.

DNA
15 octombrie 2012
AUTOSESIZEZE

PAI DNA AR TREBUI SA SE SESIZEZE SI AUTOSESIZEZE LA FIECARE 5 MINUTE,LA CATE NENOROCIRI DE CORUPTIE EXISTA IN ORASUL CONSTANTA.SI INCEPETI CU CAPII ORASULUI DIN ABSOLUT TOATE DOMENIILE DE ACTIVITATE.IA SAVEDEM,AVETI CURAJUL SA ANCHETATI SI SA VERIFICATI SEFII,DIRECTORII,COMANDANTII SI TOATA FLOAREA CEA VESTITA A ORASULUI CONSTANTA ? ESTE RUSINOS TITLUL ACESTU ARTICOL.FITI MAI CURAJOSI !

mihai
16 decembrie 2012
d-nule SORIN CONSTANTINESCU

are dreptate,andu ,sunt angajati ai DNA care-s bogati si au un program de gravide,ce meserie ,care este criteriul la angajare ca vreau si eu,am si eu o facultate dar nu am insa pile.

dumitru
12 iunie 2013
mincinos corupt

asta este un procuror mincinos si corupt. printre faptele sale se numara si minciuna si declaratii mincinoase in inscrisuri, are plangeri penale formulate de mine, contra lui... la care el da verdictul. in dna constanta se fumeaza, am vazut cu ochii mei, el cu tupeu, ca nu se fumeaza..... ce incredere sa ai in mafia din dna, daca si la asa ceva se minte? de 3 luni astept sanctiuni pentru minciuna asta si trebuie destituit... si nimic....

Neutrio Neutrenius
13 august 2013
Exista persoane care nu tolereaza coruptia

Exista persoane care de 20 de ani sesizeaza fapte penale comise de cuplul G.Amza-Zoia Apostolescu, dar nu sunt auzite, dandu-i-se puteri din ce in ce mai mari acestui cuplu. Sunt de felicitat autoritatile care au inceput sa taie din tentaculele mafiei din invatamant. Ar fi logic si normal ca procurorii sa lamureasca si urmatoarele NECLARITATI aparute in instanta, in speta Amza G: 1. Care este legatura intre aparitia materiala, reala, simultana, in masina lui Amza a unor bani, sisimultan cu existenta in masina a domnisoarei Zoia, care in nici un caz nu trebuie considerata ca fiind un heruvim nevinovat, aducator al vestii ca un baiat invizibil pentru instanta (ca de altfel si două femei neidentificate in nici un fel, care ar fi venit la ușa camerei de hotel unde se cazase si carora le-a refuzat colaborarea – asa cum ar rezulta din POVESTEA lui Amza) ar fi lasat un catalog Oriflame (catalog foarte interesant pentru femei, nu pentru baieti!!!) si nu i l-a inmanat domnisoarei Zoia, care era in masina cand, chipurile ar fi venit baiatul, si ca aceasta domnisoara nu l-a atins decat in drum spre Bucuresti (nu spre Saturn??)! Realitatea s-ar putea sa rezulte cu totul alta decat cea a neimplicarii ei active in acea speta…. ci dimpotriva, a necesitatii nedespartirii lor si dupa incarcerarea lui Amza!!!! Pentru aceasta ar fi necesara insa luarea ei la intrebari, sub prestare de juramant si cu solicitarea dovedirii spuselor ei. Ar putea rezulta ca ea este chiar persoana care a premeditat toata closcaria. Nu ar trebui exclusa nici varianta posibilitatii detinerii (cel putin temporar) a unei chei a masinii de catre ea, nemaiacordandu-se o atentie exagerata variantei aiuristice conform careia Amza ar fi lasat masina descuiata. 2. Cum se face ca dintre toate cadrele didactice ale catedrei pe care o conducea Gh. Amza, doar d-ra Zoia, care in site-ul catedrei conduse de Gh. Amza figureaza ca "secretara cabinet șef de catedră" (si este cunoscuta a fi de vreo 30 de ani ca Zizy – "colega" apropiata profund a lui Gh. Amza) a fost desemnata ca presedinte de comisie de bacalaureat, in aceasta sesiune de examen? Daca exista si altele, cate dintre acestea – in apropiere de Mangalia si Saturn? Si, relativ la numirea ei ca presedinte de comisie de bacalaureat, ar trebui sa dea cu subsemnatul si persoana care a facut desemnarea ei, anume acolo si nu pe undeva pe la Oradea si in ce imprejurari s-a facut aceasta desemnare?? S-ar putea vedea pana unde se intind tentaculele traficului de influenta al "caracatitei" Amza. 3. Unde a fost cazata Zoia, oficial, in noptile in care Amza nu a dus-o la Bucuresti, fiind cazat la hotel; de asemenea: cine si cat i-a platit cazarea? Probabil ca nimeni nu si-a inchipuit ca domnia ei a facut zilnic naveta la Bucuresti!!!! Cumva la vreo "veche cunoștință", cu legaturi directe si profunde cu frauda???? 4. Cu ocazia studierii "minunii" existentei colegei Zizy in arealul fraudei din speta respectiva (MACAR ABIA CU ACEEASTA OCAZIE) s-ar putea interesa cineva si cum anume s-a realizat obtinerea de diplome de catre Zoia Apostolescu (eventual prin falsuri si trafic de influenta) numai dupa ce a fost desemnata de Gh. Amza simultan si ca secretara a catedrei sale si ca secretara a departamentului de subingineri al Politehnicii (pe care Gh. Amza il conducea la un moment dat) dar si ca studenta la acest departament, unde, avand pe mana toate documentele de scolarizare ale departamentului si fara a absenta nici o zi de la serviciul ei de secretariat simultan in cele doua locuri, in conditiile in care in POLITEHNICA nu existau cursuri si nici examene fara fracventa, a devenit in timp record subinginer, apoi, urgent inginer si apoi chiar doctor inginer si este acum si sef de lucrari universitar si presedinte de comisie de bacalaureat (desigur, prin proceduri legale, in care Amza era "capo di tutti" sau doar facea abuziv unele contraservicii celor ce semnau documentele)???

dan
30 august 2013
mafia sectiei 5

Dl sef al d.n.a an km 4-5 la barul SAFARI se face contrabanda cu tigari cu sustinerea unor vechi politisti ai sectiei 5,luatio ca pe o SESIZARE si voi faceti ce va convine mai bine .TRAFIC CONTRABANDA cu ajutorul militieni sectia 5.

durlea
4 septembrie 2013
mincinos

ce incredere prezinta institutia asta in conditiile in care in institutie se fumeaza, incalcand legea si seful institutiei,n forma scrisa, minte cu tupeu ca nu se fumeaza? daca la asa ceva, se minte... dar la ceva mai grav? dealtfel la plangerile penale impotriva s-a... culmea... tot el formuleaza raspunsul...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Mai 2012
Stire din Eveniment : Corupție mare în Poliție!
Pagina a fost generata in 0.4328 secunde