Șerban Mihăilescu, (re)trimis în judecată

318
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus, ieri, retrimiterea în judecată a lui Petru Șerban Mihăilescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, în prezent senator, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de primire de foloase necuvenite și nerespectarea regimului armelor și munițiilor săvârșită în legătură cu infracțiunea de foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai 2002, deținând funcția de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului României, Petru Șerban Mihăilescu a primit de la Fănel Pavalache nouă arme de vânătoare, în valoare totală de 264.000.000 ROL, după ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta în funcția de consilier. În perioada aprilie - octombrie 2002, armele au fost deținute, fără drept, de către Mihăilescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor ce formează obiectul infracțiunii de primire de foloase necuvenite, în vederea confiscării speciale.
Mihăilescu a fost inițial trimis în judecată la data de 10 mai 2006, dar la data de 14 aprilie 2008, prin decizie definitivă, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus restituirea, la Direcția Națională Anticorupție, a cauzei pentru refacerea urmăririi penale, întrucât s-a apreciat că Mihăilescu beneficiază de imunitatea conferită de calitatea de fost ministru coordonator al Secretariatului general al Guvernului. Restituirea s-a făcut în baza unei decizii a Curții Constituționale (ulterioară trimiterii în judecată) care a admis o excepție de neconstituționalitate ce fusese invocată de un alt inculpat într-un alt dosar. Potrivit interpretării date de Curtea Constituțională unor prevederi din Legea răspunderii ministeriale, procedura specială de urmărire penală aplicabilă miniștrilor în funcție trebuie extinsă și la nivelul foștilor miniștri pentru infracțiunile săvârșite în exercițiul funcției lor.
Prin urmare, la data de 31 iulie 2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Senatului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală față de Mihăilescu, în dosarul sus menționat.
La data de 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotărârea nr. 8/2009, conform căreia cere urmărirea penală a lui Mihăilescu, fost ministru coordonator al Secretariatului general al Guvernului, pentru faptele care fac obiectul dosarului menționat.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6743 secunde