De la implementarea noii modalități prin care cetățenii pot reclama online comportamentul agresiv al participanților la trafic, pe platforma județului Constanța au fost înregistrate cinci sesizări, dintre care trei au fost respinse, deoarece nu se pliau cerințelor stabilite.
Joi, 7 noiembrie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, în cadrul unei conferințe de presă, comisar șef de poliție George Munteanu, împuternicit șef al Serviciului de Siguranță Rutieră, a prezentat problemele care au fost identificate de oamenii legii, în ceea ce privește reclamarea online a șoferilor agresivi.
„Pe platformă, în județul Constanța, au fost înregistrate deja, până la acest moment, cinci sesizări, dintre care trei au fost invalidate, pentru că nu au respectat criteriul de a reclama un comportament agresiv. Nu ar trebui să se facă confuzie între agresiune fizică, între conducători auto, pentru că am fost întrebați cu privire la aceste aspecte, și comportament agresiv, strict cum este definit de către Codul Rutier, neîncadrarea în acest criteriu fiind și motivul pentru care cele trei reclamații la care am făcut referire au fost respinse ca invalide”, a declarat comisarul șef George Munteanu.
Cum se face corect o reclamație
Pentru a fi validă, reclamația transmisă pe platforma hubmai.ro trebuie să prezinte informații exacte referitoare la locul, data și ora în care s-a produs evenimentul, dar și o înregistrare video clară în care este surprinsă manevra periculoasă a șoferului reclamat.
Potrivit lui George Munteanu, împuternicit șef al Serviciului de Siguranță Rutieră al IPJ Constanța, comportamentul agresiv în trafic face referire la anumite manevre periculoase care au ca scop stânjenirea sau intimidarea celorlalți participanți la trafic.
În mod concret, printre comportamentele agresive conforme Codului Rutier se regăsesc: drifturile, pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă în gol a roților motoare, conducerea unei motociclete având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți, intimidarea celorlalți participanți la trafic prin mersul cu spatele, folosirea repetată a semnalelor sonore sau luminoase și circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul.
În cazul în care se confirmă comportamentul agresiv reclamat, sancțiunea este suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile pentru conducătorul auto reclamat, dar și aplicarea unei amenzi cuprinsă între 660 de lei și 825 de lei.
Reamintim că, din data de 27 octombrie 2024, s-a operaționalizat platforma hubmai.ro, care poate fi accesată de orice utilizator care are un cont activ pe ghișeul.ro. Astfel, cetățenii pot reclama comportament agresiv în trafic, precizând locul, data, ora producerii și totodată, atașând înregistrări video pe care le-au efectuat cu mijloace de înregistrare aflate în dotare proprie.