Sfaturi de la Poliție pentru a opri violența domestică: răbdarea victimelor dă putere agresorilor!

22455
Sfaturi de la Poliție pentru a opri violența domestică: răbdarea victimelor dă putere agresorilor! - x-prevenire-violenta-domestica-1678961205.jpg

Articole de la același autor

Violența domestică nu este o urmare firească a unor neînțelegeri în familie și nu dispare dacă nu se iau măsuri împotriva agresorului, atrag atenția polițiștii. „Agresorul fie nu recunoaște cât de grav este comportamentul lui, fie promite că se va schimba. De cele mai multe, acesta recurge la șantaj emoțional și învinovățește pe alții pentru situația conflictuală. Rămânând și acceptând în continuare abuzurile repetate, în speranța că agresorul va conștientiza într-un final că a greșit și se va schimba, victima îi consolidează acestuia convingerea că își poate permite și mai mult. Răbdarea victimei contribuie, în fapt, la perpetuarea problemei”, au transmis polițiștii un mesaj de conștientizare asupra nevoii opririi fenomenului de violență în familie.

Violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Sunt metode pentru ca victimele să fie protejate de agresori. O măsură este ordinul de protecție provizoriu, care poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu și o valabilitate de cinci zile. În această perioadă, victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție, care poate avea o durată de până la șase luni., mai punctează sursa citată.

În baza acestui instrument, polițistul poate dispune evacuarea agresorului din locuință, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate, dar și o serie de alte măsuri, precum: reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

„Nu intrați în conflict cu membrii familiei care se află sub influenţa băuturilor; evitați certurile cu persoanele din familie pe care le cunoşti ca fiind violente; sunați la 112 şi solicitați sprijin dacă viaţa sau sănătatea dumneavoastră sunt puse în pericol! Solicitați eliberarea certificatului medico-legal de la cel mai apropiat serviciu de medicină legală”, sunt câteva dintre recomandările polițiștilor pentru cei expuși violenței domestice. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5916 secunde