Și călcați de mașină, și cu banii luați / Capcanele din spatele accidentelor rutiere cu pietoni

2009
11
Și călcați de mașină, și cu banii luați / Capcanele din spatele accidentelor rutiere cu pietoni - fondvictimabundeplata-1429111900.jpg

Articole recomandate

De multe ori, pietonii traversează strada prin locuri nepermise, și nu puține au fost cazurile în care s-au produs adevărate tragedii. Mulți pietoni merg pe principiul "el este șofer, trebuie să mă ferească". Însă odată ce ajungi în spital cu picioarele rupte sau cu capul spart nu prea mai contează. În plus, pietonii care traversează la voia întâmplării trebuie să știe că pot fi dați în judecată și obligați să repare mașina pe care au avariat-o.

Traversarea neregulamentară a pietonilor este printre primele cauze de producere a accidentelor rutiere. Anul trecut, nu mai puțin de 21 de persoane și-au pierdut viața pentru că au traversat prin loc nepermis. În 2014 s-au produs 282 de accidente pe fondul traversării neregulamentare. 36 de persoane au ajuns la spital în stare gravă și alte 234 au fost rănite ușor. Statistica nu este mai "roz" nici anul acesta: de la începutul anului au fost înregistrate 44 de accidente rutiere cu această cauză.

Mare atenție la "mica înțelegere"

Fenomenul traversării prin loc nepermis este, însă, unul mult mai complex. Într-o primă situație, se poate întâmpla ca persoana care a fost lovită de mașină să refuze, pe loc, transportul la spital sau anunțarea Poliției și să facă "o înțelegere" cu șoferul. Deși nu sunt vinovați de producerea accidentului, mulți conducători auto se panichează și acceptă să-i dea victimei bani. Polițiștii, însă, avertizează că această practică este una nefericită, mai ales că marea majoritate a victimelor vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, la spital.

"În situația în care un conducător auto produce un accident rutier din cauza traversării unui pieton prin loc nepermis, există cazuri în care, la solicitarea pietonului, cu toate că șoferul nu este nevinovat de producerea evenimentului, acesta din urmă este de acord să plătească victimei la fața locului o sumă modică ca și despăgubire. Ceea ce nu știu conducătorii auto este faptul că, de cele mai multe ori, pietonul se prezintă la unitatea spitalicească, fără ca acesta să știe că spitalul va anunța Poliția Rutieră. În aceste cazuri, recomandăm conducătorului auto să sesizeze serviciul 112, iar în condițiile în care victima părăsește locul accidentului, șoferul se poate deplasa la Serviciul Rutier, unde nu i se va întocmi dosar penal pentru accidentul rutier și unde i se va consemna doar o declarație", a precizat inspectorul principal George Munteanu, șeful Biroului Accidente din cadrul SR Constanța.

Cu alte cuvinte, dacă victima nu se prezintă la spital ori la Poliție, șoferul care se adresează Serviciului Rutier nu pățește nimic, ci doar dă o declarație. Însă dacă victima se prezintă la unitatea spitalicească spunând că a fost lovită de un autoturism, șoferului i se va reține și infracțiunea de părăsirea locului accidentului, care se pedepsește cu închisoarea de la doi la șapte ani. În plus, în ultima situație, șoferului i se va reține permisul de conducere.

Victimele pot fi trase la răspundere!

Multe dintre persoanele care traversează neregulamentar nu știu faptul că, în caz de accident rutier, proprietarul mașinii sau societatea de asigurări se poate întoarce împotriva lor!

"Există un risc corespunzător și pentru pieton, în condițiile în care șoferul uzează de o asigurare facultativă, au fost și există situații în care societățile de asigurare s-au întors cu pretenții împotriva pietonului care a traversat prin loc nepermis, pentru recuperarea cuantumului reparațiilor mașinii. Astfel, pietonii care traversează prin loc nepermis pot ajunge să răspundă, pe cale civilă, pentru avariile provocate autoturismului în cauză", conchide poli-țistul.

Anul acesta, principalele zone cu probleme le constituie străzile Soveja și Șoseaua Mangaliei, dar și bulevardul Tomis. 

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Tavi
18 iunie 2015
Munca la domiciliu

Daca ai nemultumiri, poti declansa ACUM schimbarea, pentru ca viitorul tau sa fie altul. Succesul garantat se ascunde in ambitia noastra a fiecaruia dintre noi de a NU renunta. S-ar putea ca la batrinete sa trebuiasca sa muncesti daca nu faci ceva in PLUS acum. Oferim curs GRATUIT. Cautam colaboratori part-time care vor sa cistige bani in timpul liber, intr-un proiect unic la nivel mondial. Mai multe detalii trimiteti mesaj "PROIECT" la adresa de email: [email protected]

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5564 secunde