"Siguranța începe să fie o problemă care tinde să se agraveze dacă nu luăm măsuri"

444

Articole recomandate

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat sâmbătă că în România siguranța începe să fie o problemă care tinde să se agraveze dacă nu se iau măsuri, cum ar fi modificarea legislației pentru întărirea autorității polițistului și intensificarea pregătirii fizice și tactice a polițiștilor.

Carmen Dan a menționat că în acest an au fost peste 200 de acțiuni de ultraj, fapt care ar trebui să îngrijoreze, pentru că nu este vorba numai de autoritatea polițistului, ci și de autoritatea statului.

"Siguranța începe să fie o problemă și, dacă nu suntem categorici în a lua măsuri, lucrurile tind să se agraveze. Spuneam că numai în anul 2017 au fost peste 200 de acțiuni de ultraj și mi s-a răspuns din multe direcții, din păcate, că nu sunt multe. Eu zic că sunt multe, că trebuie să ne îngrijoreze acest fapt, pentru că până la urmă nu vorbim de autoritatea polițistului, ci vorbim de autoritatea statului. (...) Trebuie să aducem oameni bine pregătiți în poliție și să avem o legislație care să susțină autoritatea polițistului. Este obligatoriu să schimbăm legislația pentru întărirea autorității polițistului. La acest pachet legislativ am lucrat cu specialiștii din minister, cu reprezentanții sindicatelor și cel mai important este că au contribuit chiar polițiștii la acest pachet legislativ", a afirmat Carmen Dan, într-o emisiune la Realitatea TV.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, demersul privind modificările la legile poliției se află în ultima fază, iar luni (11 decembrie — n.r.) va avea loc dezbaterea publică pe acest pachet legislativ .

"La această dezbatere îmi doresc să fie prezenți atât reprezentanții sindicatelor, cât și societatea civilă, pentru că am văzut destule organizații neguvernamentale îngrijorate de faptul că dăm puteri prea mari polițiștilor sau că aceștia ar putea abuza de lege. Abuzul trebuie sancționat indiferent de cine îl săvârșește și pentru lucrul acesta avem proceduri. Toate aceste proceduri care privesc întărirea autorității poliției sunt cuprinse într-un manual al polițistului și eu am convingerea că introducând în lege aceste proceduri realizăm un echilibru în relația dintre cetățean și polițist, o delimitare între aplicarea legii și abuz", a precizat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a susținut că, de multe ori, orele de pregătire fizică a polițiștilor din domeniul ordinii publice sunt făcute doar pe hârtie, motiv pentru care au fost introduse module de pregătire fizică și tactică de care se ocupă luptătorii de la Acțiuni Speciale.

"Ne dorim foarte mult ca polițiștii din domeniul ordinii publice să cunoască foarte bine aceste proceduri. Avem instructori care să se preocupe îndeaproape de pregătirea fizică și tactică a polițiștilor, sunt deja o parte importantă prezenți la nivelul structurilor teritoriale, dar eu îmi doresc să întărim prezența lor și în mod periodic să facă această pregătire, pentru că am constatat că acele ore de pregătire fizică care trebuie făcute de polițiști de cele mai multe ori sunt ore de pregătire fizică doar pe hârtie. Am introdus aceste module de pregătire fizică și tactică de care se ocupă luptătorii de la Acțiuni Speciale", a afirmat Carmen Dan.

Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4824 secunde