"Sinucigașii" de pe șoselele Constanței

1036
2
În general, pietonii trec prin locuri care nu sunt special amenajate, trec pe culoarea roșie a semaforului pietonal sau aleargă pe trecerea de pietoni. Acest fapt se datorează fie inconștienței pietonilor, fie proastei educații.


De la începutul anului s-au înregistrat 109 accidente pe trecerile de pietoni, soldate cu patru morți. Și pentru că multe dintre acestea au avut loc pe trecerile de pietoni nesemaforizate, părerile sunt împărțite. Pietonii consideră că șoferii nu sunt atenți și nu le acordă prioritate. Pe de altă parte, șoferii îi acuză pe pietoni de neatenție și indiferență la traversare.

Polițiștii de la Rutieră au constatat și au evaluat atât comportamentul șoferilor, cât și al pietonilor în trafic. "Din nefericire pentru Serviciul Poliției Rutiere, comportamentul pietonilor este prima cauză de accidente rutiere, având în vedere că există multă indisciplină în trafic", a declarat, pentru "Cuget Liber", Carmen Șerbănescu, purtă-tor de cuvânt al Poliției Rutiere.

De ce apar situațiile periculoase?

Principalele trei cauze care pot genera situații periculoase sunt atitudinile sau comportamentele necorespunzătoare ale pietonilor și ale șoferilor și deficiențe în amenajarea de indicatoare rutiere.

Mai mult de atât, cititorii "Cuget Liber" sunt de părere că "trecerile de pietoni din Constanța sunt aproape invizibile, marcajele sunt șterse, iar restricții de viteză nu există" sau "trecerile de pietoni sunt luminate de un felinar slab, iar dacă îți vine și o mașină din față, care să te orbească, e o ocazie perfectă pentru a accidenta pe cineva. În afară de asta, semnele de trecere de pietoni sunt în dreptul copacilor".

Vina aparține ambilor participanți la trafic

Vinovații pentru incidentele rutiere sunt, în mod cert, atât pietonii, cât și șoferii. Unii pietoni se grăbesc, sunt obosiți, iar alții, sub influența alcoolului. Pe de altă parte, șoferii au partea lor de vină, deoarece se urcă băuți la volan, se deplasează cu viteză sau au un stil de conducere agresiv. Pentru ambele cazuri, polițiștii de la Rutieră acționează în permanență pentru combaterea indisciplinei și aplică sancțiuni, acolo unde este cazul.

Cum e cu infrastructura?

Deși mulți cititori acuză faptul că "trecerile de pietoni sunt șterse, iar indicatoarele rutiere, ascunse după copaci", polițiștii de la Rutieră au o altă variantă: "De fiecare dată când poliția rutieră a înregistrat deficiențe în infrastructură, au apelat la autoritățile publice locale, care au răspuns foarte prompt".

Acțiuni de prevenire în rândul prichindeilor

Inspectoratul de Poliție Constanța, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean organizează activități de prevenire a accidentelor în rândul copiilor. "Odată cu începutul anului școlar, ne vom concentra pe educație rutieră și pe prevenirea accidentelor în care sunt implicați pie-tonii, mai ales minori.", precizează Carmen Șerbănescu.

Polițiștii de la Rutieră vor fi prezenți în apropierea școlilor, pe arterele de circulație intens tranzitate, pentru a asigura fluența și siguranța traficului rutier la orele la care elevii vin și pleacă de la școală. Mai mult de atât, oamenii legii le vor vorbi copiilor și le vor răspunde oricăror întrebări. 


Comentează știrea

Costi
13 septembrie 2012
reclamatie

Mie personal nu mi se pare o scuza faptul ca trecerile sunt sterse sau indicatoarele ascunse, atentia trebuie sa fie sporita. Oricum educatia pietonala este la pamant. In alta ordine de idei as dori sa aflu numarul de telefon la care se fac reclamatii pentru ca mi-am promis ca voi reclama toti soferii care nu opresc la trecerea de pietoni sau care vin cu viteza la intimidare. Va rog ajutati-ma cu acest numar. Multumesc.

Lumy
13 septembrie 2012
alta reclamatie

Daca a venit vorba de pietoni,ca de conducatorii auto ne-am lamurit,eu sunt siderata de comportamentul unor pietoni,nu conteaza varsta sau sexul.Pur si simplu traverseaza pe unde vor,nu se asigura sub nicio forma si merg asa de alene,de parca ar fi cel mai natural lucru. Dupa ce ii claxonezi,catadicsesc sa se uite la tine,sfidator,dar pasul ramene alene.Nu inteleg e o lupta care pe care,sau ce?(bineinteles ca nu ma refer la trecerile de pietoni,pentru cine n-a inteles).

Articole pe aceeași temă

Marţi, 11 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : "Trecerile morții" din Constanța
Luni, 10 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : "Punctele negre" ale Constanței
Sâmbătă, 08 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Inconștiența îl poate costa viața
Pagina a fost generata in 0.3977 secunde