Testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, sub semnul întrebării

489
Testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, sub semnul întrebării - dancapatana-1347463586.jpg
Spitalul Județean de Urgență Constanța este pregătit să demareze programul național de depistare precoce a cancerului de col uterin. Conducerea unității medicale mai așteaptă doar nominalizarea de la București pentru a putea demara programul. 


"Așteptăm să fim nominalizați ca instituție cu paturi care poate desfășura această activitate. Noi am transmis toată documentația la București, la unitatea regională, am încheiat contracte cu medici de familie, cu puncte de colectare, cu laboratoare, clinici, suntem pregătiți. Sper ca săptămâna viitoare să avem OK-ul și să putem să demarăm programul", a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța, dr. Dan Căpățână.

Potrivit acestuia, totuși, cea mai mare problemă va fi cea a recoltării, căci, din cauza fondurilor mici, medicii ginecologi nu vor dori să se implice. "Vom propune ca recoltarea să poată fi făcută și de către asistentele medicale, conform unui protocol, cu o instruire în prealabil. Ar putea astfel să primească și ele bani mai mulți", a mai spus managerul spitalului.

Programul de depistare precoce a cancerului de col uterin presupune realizarea gratuită a testului Babeș - Papanicolau pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani.

Pentru realizarea testului, pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot aici se va stabili și dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program și o listă cu centrele de recoltare admise. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3592 secunde