Soldații și gradații voluntari vor beneficia de pensie și asistență medicală și socială gratuită

2953
Soldații și gradații voluntari vor beneficia de pensie și asistență medicală și socială gratuită - b193a092f2d6f4063f7f230cc1de3317.jpg

Articole recomandate

Legea privind statutul soldaților și gradaților voluntari va fi modificată în cel mai scurt timp, urmând ca noul act legislativ să confere mai multe drepturi și privilegii militarilor angajați pe bază de contract.
Ministrul Apărării Naționale Gabriel Oprea a participat ieri la ședința Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială din Senat, unde s-au dezbătut modificările legislative.
În urma discuțiilor din comisie și a analizării propunerilor, s-a considerat necesară introducerea și modificarea unor articole din textul legii, pentru eliminarea ambiguităților existente, în sensul reglementării statutului și obligațiilor militare la nivel profesionist al soldaților și gradaților voluntari, în acord cu drepturile de care aceștia se cuvine să beneficieze. În prezent, soldații și gradații voluntari, deși îndeplinesc misiuni specifice, atât pe timp de pace, cât și pe timp de război, inclusiv prin participarea la misiuni de menținere a păcii în teatrele de operații în afara teritoriului statului român, nu pot fi asimilați cadrelor militare, în consecință nu pot beneficia de unele drepturi acordate acestora, constituind un corp distinct de personal militar, cu statut propriu.
"Este corect ca această categorie de militari, cea mai numeroasă în cadrul forțelor armate și care îndeplinește îndatoririle militare un mare număr de ani, să beneficieze de dispozițiile legislației privind recunoașterea vechimii în serviciul militar, pensionarea, acordarea de despăgubiri în caz de accidente produse în timpul pregătirii profesionale sau în îndeplinirea misiunilor în zonele de operații. A fost absolută nevoie să facem acest lucru pentru ca acești oameni să beneficieze de pensii și de toate celelalte drepturi, asemenea cadrelor militare", a declarat ministrul Gabriel Oprea.
Potrivit reglementărilor propuse în Raportul comun, pentru îndeplinirea serviciului militar ca soldați și gradați voluntari, pot fi recrutați și angajați cetățenii cu vârste între 18 și 45 de ani (a crescut vârsta de recrutare, până în prezent vârsta maximă era de 40 de ani), care îndeplinesc normele și criteriile stabilite de ministerele și serviciile de resort.
Vechimea în serviciu, în calitate de gradat voluntar, este considerată vechime în serviciul militar și se ia în calcul la stabilirea pensiei.
De asemenea, soldații și gradații voluntari beneficiază de încadrarea în condiții deosebite, speciale și alte condiții ale activității pe care o desfășoară sau a locului de muncă unde lucrează, conform legislației aplicabile cadrelor militare în activitate. Perioada în care soldații și gradații voluntari participă la misiuni în afara teritoriului statului român se consideră dublu în calculul vechimii în serviciul militar. Stagiul de cotizare realizat în sistemul public de pensii în perioada 24 decembrie 2006 și până la intrarea în vigoare a Legii constituie vechime în serviciu și se valorifică la stabilirea pensiei.
Soldații și gradații militari care au fost trecuți în rezervă sau scoși din evidențele militare vor beneficia de măsurile de protecție socială și reconversie profesională în condițiile prevăzute de legislația în vigoare pentru cadrele militare. Ei vor avea dreptul la asistență medicală și medicamente în mod gratuit în condițiile prevăzute de statutul cadrelor militare. Cei încadrați într-un grad de invaliditate, potrivit prevederilor legale, vor beneficia de pensie de invaliditate.
Soldații și gradații voluntari sau urmașii acestora, după caz, vor beneficia de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate sau de deces produse ca urmare a unor acțiuni militare, accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul și din cauza serviciului militar sau a unor misiuni în cadrul forțelor internaționale destinate menținerii păcii ori constituite în scopuri umanitare, în condițiile stabilite de lege pentru cadrele militare în activitate. Despăgubirile vor fi suportate din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3804 secunde