Șoseaua de coastă se poticnește în colibele pescarilor

2678
Șoseaua de coastă se poticnește în colibele pescarilor - 9f6eaca5423c1bd7cc9689a47c7d1478.jpg
Deși mulți dintre ei și-au demolat deja colibele de frica amenzilor cu care îi amenința Primăria Constanța, pescarii au obținut, ieri, prima victorie împotriva administrației locale în lupta pentru supraviețuirea portului pescăresc din nordul orașului.

Judecătorii au hotărât să sus-pende decizia de demolare a barăcilor pescarilor, urmând ca procesul să intre pe rol și să se judece. Această situație încurcă planurile primăriei, care proiectase ca șoseaua de coastă să treacă exact prin acele locuri. Până ce instanța de judecată nu va da o hotărâre definitivă și irevocabilă, colibele rămase în picioare, aproape 30 la număr, nu vor mai fi demolate.

Au dat în judecată Primăria
Primăria Constanța lucrează, în prezent, la proiectarea viitoarei șosele de costă, care va face legătura între Portul Tomis și stațiunea Mamaia. Potrivit edililor, riviera va trece exact peste colibele pescarilor din nordul orașului, așa că toate construcțiile trebuie demolate. După mai multe vizite ale inspectorilor Corpului de Control, care au încercat cu vorba bună să îi convingă pe pescari să-și dărâme singuri barăcile, în urmă cu două săptămâni, Primăria le-a trimis acestora somații de demolare. Cei care nu ar fi dat curs somației ar fi fost amendați cu 1.000 de lei și ar fi suportat și costurile demolărilor pe care le-ar fi făcut municipalitatea.
Văzând că gluma se îngroașă, pescarii i-au trimis o petiție pre-ședintelui Traian Băsescu și și-au angajat un avocat pentru a da în judecată Primăria.
Astfel, cei 138 de pescari, constituiți în Asociația Pescarilor de la Marea Neagră, au înaintat acțiune în instanță Primăriei Constanța pe motiv că nu respectă Legea 280/2003 privind gospodărirea integrală a zonei costiere, care interzice clar orice construcție în banda litorală, dar, totodată, apără și protejează construcțiile pescărești. De asemenea, pescarii au solicitat instanței să suspende decizia de demolare a barăcilor până la judecarea dosarului.
Până să aibă loc prima înfă-țișare, o parte dintre ei și-au dărâmat de bună voie colibele, de frică să nu plătească amenzile și costurile de demolare. Mulți dintre pescari sunt oameni în vârstă, pensionari, care nu și-ar fi permis astfel de sancțiuni. Însă, din cele 90 de colibe câte erau inițial în port, 30 au rămas în picioare.

Se suspendă demolarea
Ieri, pe 1 iunie, la Tribunalul Constanța s-a judecat solicitarea Asociației Pescarilor de la Marea Neagră. Instanța a hotărât să suspende hotărârea de demolare inițiată de Primăria Constanța până la judecarea dosarului, spre bucuria zecilor de pescari. Mai mult, cei prezenți la proces s-au declarat uimiți de ușurința cu care au câștigat această primă luptă cu municipalitatea, în sensul în care din partea Primăriei nu s-a pre-zentat la proces niciun repre-zentant sau apărător.
Dan Roșu, președintele Asociației Pescarilor de la Marea Neagră, spune că în urma deciziei judecătorești, administrația locală nu mai poate muta nici un fir de praf de pe colibe, așa că nu vor mai fi obligați să le demoleze. De asemenea, judecătorul a decis ca următorul termen să aibă loc pe 15 iunie, când vor fi audiați doi martori, pentru a se stabili de câți ani există acest port pescăresc. "Nu ne va fi greu să demonstrăm că noi suntem aici de zeci de ani și că acest port pescăresc este o tradiție de multă vreme. Martorii noștri sunt doi pescari de aici. Unul este din 1965 aici, iar celălalt din 1963", spune Dan Roșu.
Totodată, pescarii care și-au demolat colibele sunt hotărâți să și le facă la loc, cel puțin din considerentul că un proces poate dura și ani de zile.
"Cei care și le-au demolat au fost fraieri, dar și fricoși. Le-a fost teamă că vor primi amenzi și nu au ascultat de avocat. Chiar dacă erau amendați, contestau în instanță și se anula sancțiunea", spune un pescar, a cărui colibă a rămas neclintită.

"Dacă ne dădeau alt loc, plecam"
Pescarii constănțeni sunt con-știenți că astfel au reușit să blo-cheze câteva luni bune proiectul șoselei de coastă în acea zonă (mai ales că vine și vacanța ju-decătorească), însă dau vina pentru situația creată de reprezentanții primăriei care nu au venit niciodată să discute cu ei despre alte variante pentru un nou port pes-căresc. "Puteau să vină și să dis-cutăm, ne găseau un alt loc și plecam. Dar ei au venit direct să ne demoleze. O să facem noi o propunere pentru un nou amplasa-ment, pe care o vom duce prima-rului, însă nu credem că va avea rezultate. Așa că ne judecăm până la capăt. Să hotărască instanța", a declarat Dan Roșu, președintele Asociației Pescarilor de la Marea Neagră.

Primăria nici nu știa că a fost dată în judecată
De partea cealaltă, reprezen-tanții Primăriei nici nu știau că pescarii au atacat în instanță ordinele de demolare și că au mai și câștigat pe deasupra. Vice-primarul Decebal Făgădău s-a declarat surprins de această știre. "Nici nu știam că ne-au dat în judecată. Noi nu am primit nicio citație, nimic. O să cer o informare de la juriștii noștri, să vedem ce s-a întâmplat. Pentru noi nu e nicio problemă. Mergem în instanță și ne judecăm cu ei, pentru că nu au niciun act", spune Făgădău.
Viceprimarul susține că nu se poate ca un proiect atât de important să se împiedice de câteva colibe și îi acuză pe pescari că nu s-au arătat interesați de a solicita un alt amplasament pentru portul lor. "Nu putem să permitem ca un proiect atât de important pentru orașul Constanța să fie blocat de astfel de lucruri. Acești oameni nu au făcut nimic pentru a rezolva situația, nu ne-au făcut nici o so-licitare pentru un alt amplasament. Trebuiau să vină și să ne facă o solicitare, o analizam și găseam o soluție. Ei ce-au făcut în schimb? Ne-au atacat în instanță", declară dezamăgit viceprimarul.
Mai mult, Decebal Făgădău susține că acel port nu avea nimic în comun cu îndeletnicirea sau pasiunea de pescar, ci este mai degrabă un loc pentru grătare, petreceri și vacanțe la mare. "Suntem de acord să se facă ceva civilizat, curat, decent. Acesta, numai punct pescăresc nu era. Într-un port pescăresc oamenii vin dimineață, ies cu bărcile pe mare, vin la mal, își vând peștele și pleacă. Aici erau numai petreceri, grătare, locuri de vacanță", a mai adăugat viceprimarul Constanței.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4597 secunde