În procesul rambursărilor ilegale de TVA

Concurs Soții Ion și Sultana Bădițeanu nu mai vor la închisoare

1470

Articole de la același autor

La Curtea de Apel Constanța s-au judecat apelurile formulate de procurori și de inculpați în dosarul celor trei foști angajați de la Administrația Financiară Constanța și al soților Sultana și Ion Bădițeanu. În ianuarie 2007, Tribunalul Constanța a dispus achitarea pentru comiterea infracțiunii de neglijență în serviciu pentru finanțiștii Marian Manta, Marioara Oancea și Eugenia Moraru.
Soții Bădițeanu au fost trimiși în judecată în cazul rambursărilor de TVA obținute ilegal pentru săvârșirea unor fapte de înșelăciune, determinare cu rea credință a sumei reprezentând TVA de rambursat și obținerea nelegală a unor sume de bani de la organele fiscale, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals și evaziune fiscală.
Tribunalul Constanța a dispus condamnarea Sultanei Bădițeanu la 3 ani de închisoare și a lui Ion Bădițeanu la 2 ani și 6 luni de detenție, ambele pedepse fiind cu executare. Sultana Bădițeanu și-a executat însă o mare parte a pedepsei aplicate. Ea a petrecut în arest preventiv aproape doi ani de închisoare.
De asemenea, instanța a mai decis obligarea soților Bădițeanu la plata sumei de 666.366,7411 lei despăgubiri civile către Ministerul Finanțelor, la care au fost calculate majorări de întârziere și penalități de 734.925,0875 lei.
În susținerea apelului, reprezentantul Parchetului a solicitat condamnarea celor doi soți și pentru infracțiunile pentru care Tribunalul îi achitase. De asemenea, procurorul a cerut majorarea pedepselor primite de cei doi, menționând faptul că soții Bădițeanu au mai multe dosare penale pe rolul instanțelor. Afirmația i-a deranjat pe cei doi soți, Ion Bădițeanu susținând că este tendențioasă și nu corespunde realității. În apărare, avocatul lor a solicitat pedepse minime, sub minimul special prevăzut de lege, cu suspendare sau suspendare sub supraveghere.
Cei trei foști angajați ai Administrației Financiare și-au susținut, prin avocați, nevinovăția. Avocații Valeria Zamfir și Ion Popescu au afirmat că sentința de achitare pronunțată de Tribunalul Constanța, în privința clienților lor, este legală și temeinică și au solicitat respingerea apelului formulat de procurori.
Reamintim că, în calitate de administratori la societățile "Delta 2000" și "Agricol Trans Cereal", soții Bădițeanu ar fi uzat de documente false și ar fi obținut peste 13,5 miliarde lei vechi de la Administrația Financiară Constanța cu titlu de TVA rambursat. Instanța se va pronunța pe 23 aprilie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9895 secunde