Spital al Constanței furat bucată cu bucată

2521
4

Cândva, bolnavii veneau la spitalul de pe strada Munții Tatra din cartierul constănțean Palas, pentru a-și căuta alinarea. De câțiva ani, clădirea a ajuns o paragină ce îi mai interesează doar pe hoți.

În cartierul Palas, pe strada Munții Tatra, încă mai poate fi văzută o clădire semeață, de două etaje. Încadrat de o grădină cândva frumoasă, imobilul arată jalnic: nu mai are uși sau ferestre, inclusiv balcoanele au dispărut, pereții purtând urmele cum au fost smulse barele de fier. Toate au căzut pradă hoților din zonă, veșnic în căutare de fier vechi. Stingheră, o scară exterioară poate fi văzută pe latura clădirii; o bună parte din ea a fost însă furată. "Mai au puțin și fură și acoperișul, au început deja", ne spune, cu regret în glas, o vecină. Își aduce aminte când în clădirea ajunsă acum o rușine se afla Spitalul Universitar CF Constanța și cât de frumoasă era zona. Între timp, unitatea sanitară a fost mutată, iar vechiul sediu a fost lăsat de izbeliște. "Eh, au distrus tot. Este un paznic noaptea, dar ce să facă și el?", a continuat femeia.
De ce a ajuns fosta clădire a spitalului o ruină, de ce nu s-a preocupat nimeni de conservarea ei și de a-i da o utilitate? Am căutat răspunsurile la responsabilii din sănătatea constănțeană.

De ce a ajuns o ruină?
Dr. Dorel Oprea, managerul Spitalului Universitar CF Constanța, spune că îl leagă amintiri frumoase de vechiul sediu al unității sanitare pe care o conduce. "Acolo se afla secția de boli interne a spitalului, a fost și secția de neurologie a dr. Nicolae Cârciumaru, în 1986, radiologia. Mă leagă amintiri frumoase de acea clădire, căci acolo au fost începuturile carierei mele. În 2003, Ministerul Transporturilor a cedat clădirea Ministerului Sănătății, cu titlu de gratuitate, iar Spitalul Universitar CF a fost mutat în sediul de pe Bulevardul 1 Mai. Ce s-a întâmplat mai departe, nu știu", ne-a spus medicul.
Ulterior, de-a lungul timpului, responsabilii și-au adus aminte de această clădire când aveau nevoie de un spațiu. La un moment dat s-a pus în discuție inclusiv mutarea Spitalului de Infecțioase în locația respectivă.
Potrivit dr. Constantin Dina, șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, și la ora actuală clădirea se află în "ograda" ministerului de resort. "Această clădire este în directa administrare a ministerului, ceea ce înseamnă că noi nu putem beneficia de ea. Am făcut mai multe demersuri pentru a o trece în administrarea direcției, încă mai așteptăm un răspuns, așteptăm emiterea Hotărârii de Guvern în care să se stipuleze că ne este predată", a arătat dr. Constantin Dina. Cât privește ce se va întâmpla ulterior cu clădirea, directorul constănțean nu a putut furniza date exacte. "Rămâne de văzut. Ar putea fi realizat inclusiv o clinică, cu condiția să se găsească investitori pentru reabilitarea ei", a adăugat medicul.
Nu se poate să nu remarcăm, însă, că în condițiile în care județului Constanța îi lipsește un adăpost pentru oamenii străzii (aspect asupra căruia se atrage atenția în fiecare iarnă, dar care se uită când vremea se încălzește!) sau o secție pentru bolnavii cronici (pentru ca Spitalul Județean să nu mai fie supraaglomerat, având în vedere că mai bine de jumătate dintre pacienți sunt bătrâni), această clădire a fost lăsată pradă hoților aproape un deceniu!

Comentează știrea

eu
29 martie 2012
era unul dintre cele mai curate spitale

Mama mea a lucrat in spitalul respectiv...pot sa zic ca am copilarit acolo;si da gradina era superba,spitalul ingrijit,iar doctorii care lucrau acolo erau oameni buni!se confruntau cu fel si fel de cazuri ,,,urgente din port care poate trebuiau tratate la Spitalul mare,oamenii din cartier veneau la ei,iar ei chiar daca nu trebuiau tratati acolo mereu ii ingrijau.Imi aduc aminte ca era un doctor foarte bun care acum a devenit preot din simplu motiv (cred eu) ca a vrut sa ajute oamenii altfel (deja spitalul incepuse sa aiba probleme,le lipseau uneori injectile,pastilele...ca si acum in alte unitati medicale)Se confruntau si pe atunci cu furturile...pe vremea aia mai furau cate cevA de prin gradina ...de pe langa morga,sau daca mai lasau pacinetii geamurile deschide de la baie mai intrau si in camere!IN SCHIMB LA POARTA FURAU CEL MAI MULT (CAND ZIC LA POARTA MA REFER LA CAMERUTA AIA MICA DE LA INTRARE UNDE STATEA PORTARUL )Mai veneau si oameni care cereau de mancare (cartierul a ti vazut cum e...si nu sta numai lume bogata acolo)pt ei sau pentru animale...conducerea spitalului niciodata nu i-a refuzat daca mai ramanea mancare la bucatarie (oricum trebuia aruncata pt ca pacientilor nu li se dadea aceasi mancare a2a zi)

4D
29 martie 2012
Ministerul Sanatatii din Bucuresti

Pentru Guvernul Romaniei Constanta nu exista decat ca zona de muls bani! La fiecare 100 € dat de Constanta bugerului de stat, se intorc inapoi numai 14 €! Constanta este cel mai muls judet din Romania! Intrati pe Gandul.info si vedeti acolo traseul banilor din Romania. m.gandul.info/financiar/harta-banilor-din-romania-cat-da-si-cat-primeste-inapoi-de-la-bugetul-de-stat-judetul-tau-9444892

maria
29 martie 2012
spital furas

Catre autorul anonim al articolului : nu sunt nivele ci niveluri (nivela este un instrument) si nu sunt 2 ci trei (3) niveluri.

ath
29 martie 2012
Povestea paduchilor

Cineva spunea,ca daca tai o rama,obtii doua rame.Eu cred ca daca omori un caine maidanez,te alegi cu zeci de capuse.Noi l-am ucis pe Ceausescu ,dar au sarit pe noi sute de paduchi comunisti.Paduchii lui Ceausescu au imprumutat din gandirea gazdei.Pentru a fi remarcat de istorie,Ceausescu si-a dorit constructii grandioase.Noi ne-am ales cu Palatul Poporului dar nu stim la ce ne foloseste.In Bucuresti cad prada hotilor si nepasarii,zeci de constructii istorice dar Sorin Oprescu a ridicat viaducte,stadioane si malluri cu turnulete.In Constanta au fost ridicate constructii inalte in centrul istoric ,dar stau neterminate de cel putin zece ani.In Constanta sunt zeci de constructii vechi abandonate dar noi investim intr-un cartier din containere pentru sarmani,pentru ca asa da mai bine la imagine si comisionul furnizorului de containere este mai gras.Cladirea din imagine ar putea adaposti un azil de batrani dar noi construim sute de hectare de malluri si spatii de birouri,pentru ca de acolo comisionul partidului este mai gras.In centrul istoric memoria stramosilor este aruncata la gunoi,dar noi vrem turnulete din sticla cu 30 de etaje,pentru ca Mazare mai doreste un mandat de primar.El arunca la gunoi iatoria orasului, pentru ca vrea sa-si faca el loc in istoria noastra.Si uite asa ne aruncam la gunoi unul pe altul.Paduchii lui Ceausesu sunt printre noi.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4119 secunde