"STOP! victimelor pe trecerile de pietoni!". Prima zebră 3D din județul Constanța

817

Articole de la același autor

Numărul accidentelor rutiere fatale din România a înregistrat o ușoară creștere în 2017, față de 2016, ajungând la 98 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă dublul mediei UE (49 cazuri) și situează România pe primul loc în Europa.


Potrivit Comisiei Europene, multe dintre aceste accidente se petrec în orașe, la trecerile de pieton, unde tot mai mulți pietoni își pierd viața din cauza neatenției șoferilor, care sunt obosiți, nu au o vedere bună, folosesc telefonul mobil la volan sau pur și simplu trecerea nu este foarte bine semnalizată.


Tocmai de aceea, Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră PsihoTrafiQ și Primăria Medgidia au demarat o amplă campanie de responsabilizare prin care își dorește să combată accidentele rutiere mortale și au instalat, în municipiul Medgidia, prima trecere de pietoni tridimensională din județul Constanța. 


Pornind de la moto-ul "STOP! victimelor pe trecerile de pieton", zebra 3D reprezintă o soluție ingenioasă pentru prevenirea accidentelor. Aceasta utilizează o iluzie optică pentru a face drumurile mai sigure pentru pietoni. În loc să arate dungi convenționale, blocurile din aceste puncte de trecere sunt vopsite cu forme suplimentare, umbrite în jurul lor, oferindu-le aspectul obiectelor 3D ridicate de la sol. Schimbarea are rolul de a atrage atenția șoferilor și de a le încuraja să încetinească înainte de a ajunge aproape de trecerea de pietoni, iar implementarea trecerii de pietonii 3D este o îmbunătățire ieftină, simplă și poate salva vieți.


"Suntem onorați de faptul că Municipiul Medgidia este prima localitate de pe litoralul românesc care va avea o trecere de pietoni 3D. Zebra tridimensională oferă o vizibilitate sporită, iar autovehiculele vor încetini inevitabil din cauza iluziei optice create. Din nefericire, multe dintre accidente se petrec și din cauza lipsei de vizibilitate a trecerilor de pietoni, nu doar din cauza neatenției participanților la trafic. Astfel, pe lângă faptul că toate trecerile de pietoni ale municipiului sunt concepute cu vopsea dublu reflectorizantă (alb-galben), fiind vizibile și pe timp de noapte, considerăm că trecerea de pietoni tridimensională este un proiect pilot privind aducerea unui plus de siguranță în traficul rutier din orașul nostru", declară Bogdan Moșescu, City Manager al Primăriei Medgidia.


Telefonul la volan, fenomen scăpat de sub control
Neatenția la volan, în special utilizarea telefonului mobil în timpul șofatului, reprezintă una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentelor mortale. Un studiu realizat de AT&T în 2015 arată că trei sferturi dintre șoferi sunt distrași de telefonul mobil, 61% trimit mesaje în timp ce conduc și 27% socializează pe Facebook.


"La o scurtă observație empirică, constatăm că din 10 șoferi, mai mult de jumătate dintre ei se uită în jos spre telefonul mobil, și nu înainte, cum este normal. În special, acest comportament este mai des întâlnit la tineri, iar în contextul lipsei de experiență și a adrenalinei, aceștia pot pierde foarte ușor controlul volanului și pot pune în pericol propria viața și a celorlalți participanți la trafic. Fără doar și poate, este un fenomen care a scăpat de sub control, iar acest comportament trebuie amendat mai drastic sau redus prin metode specifice, cum ar fi și introducerea trecerilor 3D în orașele din România", afirmă prof. univ dr. Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologiei și Siguranță Rutieră - PsihoTrafiQ. 


Dacă totuși trebuie să răspundem la un apel urgent în timp ce ne aflăm la volan, psihologul recomandă șoferilor folosirea unui handsfree wireless sau cumpărarea unui dispozitiv care conectează telefonul mobil la mașină. În același timp, coordonatorul campaniei nu le recomandă șoferilor să folosească un handsfree cu fir deoarece există oricând riscul ca firul să se încolăcească în jurul volanului și să îi creeze probleme de manevrare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5356 secunde