Supărarea polițiștilor: vor să îi poată reține mai multe zile pe suspecți!

560
1
Supărarea polițiștilor: vor să îi poată reține mai multe zile pe suspecți! - fondsuparareapolitistilor-1427825275.jpg

Articole de la același autor

O singură zi - atât poate fi reținut un suspect de fapte penale, în țara noastră, înainte de a fi dus în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Prea puțin, sunt de părere oamenii legii, în special în dosarele "cu greutate". 


Măsura reținerii pe bază de ordonanță nu poate depăși 24 de ore în țara noastră, prevedere stipulată atât în Codul de Procedură Penală, cât și în Constituția României. Adică o zi, timp în care polițiștii judiciariști trebuie să-i audieze pe toți cei implicați în dosar (suspect, victimă, martori) și să strângă cât mai multe probe împotriva celui pe care-l suspectează că a furat, că a dat în cap pe stradă sau că a înșelat zeci de persoane. Prea puțin timp, susțin voci din rândul anchetatorilor din județul Constanța - atât a polițiștilor, cât și a procurorilor. 


"Ne transformăm în superoameni!"
"Dacă este un dosar cu mai multe infracțiuni de furt, de exemplu, în care bănuim că respectivul a spart mai multe case, trebuie să audiem toate victimele. Sau, dacă sunt mai mulți suspecți, de asemenea audierile sunt de durată. Ne transformăm în niște «superoameni», trebuie să strângem cât mai multe probe într-un timp foarte scurt, trebuie ca suspecții să fie audiați și la Poliție, și la Parchet. Iar de fapt, nici nu sunt 24 de ore, sunt 18 ore, pentru că tot potrivit Codului de Procedură Penală, suspecții reținuți trebuie duși în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu cel puțin șase ore înainte de expirarea duratei reținerii", ne-au spus cei care instrumentează dosarele penale. 


Drept pentru care, audierile maraton devin o obișnuință, mai ales în dosarele cu mai mulți inculpați - iar în ultima perioadă, trebuie remarcat că au fost tot mai multe dosare de acest fel, fie că a fost vorba despre grupări de furturi din locuință ori despre contrabandiști de țigări. 


Așa că audierile ajung să se întindă până la ore târzii în noapte. Pe de altă parte, oamenii legii subliniază că nicăieri în legislația penală nu se stipulează că nu este permisă audierea pe timpul nopții și nici nu este impus un număr limită de ore! 


"Câteodată termenul este foarte scurt, altădată nu. Este în funcție de com-plexitatea dosarului", a precizat și Vasile Zelca, liderul filialei Constanța a Sindicatului Național a Polițiștilor și Personalului Contractual. 


Cât sunt reținuți suspecții în Europa 
În consecință, oamenii legii consideră că este binevenită extinderea măsurii de reținere pe bază de ordonanță până la 48 de ore sau 72 de ore, așa cum, de altfel, se procedează și în alte state europene. 


Un raport realizat de Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki face o analiză a măsurii reținerii în statele europene, observând cât de diversă este legislația țărilor respective în această privință. 


"Durata reținerii polițienești este de 24 de ore în 15 din țările UE (Portugalia poate extinde perioada la 48 de ore, iar Irlanda la șapte zile!), alte țări prevăzând 48 de ore pentru această măsură privativă de libertate. În Finlanda și Suedia, termenul este «a treia zi la prânz», calculând din primul moment al contactului dintre suspecți și polițiști. În Ungaria și Estonia reținerea durează 72 de ore. Toate țările au însă anumite proceduri (destul de diferite) ce trebuie îndeplinite pe durata reținerii/arestării fără mandat, adică până în momentul prezentării persoanei suspectate în fața unei instanțe judecătorești".


În Austria, unde reținerea poliție-nească este de 48 de ore, s-a introdus în 2008 obligativitatea pentru polițiști de a prezenta persoanei suspecte mo-tivarea scrisă a privării de libertate în maximum 24 de ore de la momentul aducerii. Austriecii înșiși au precizat că măsura este menită să limiteze arestările făcute cu prea multă ușurință", se arată în raportul menționat.


Încercare eșuată
În țara noastră, a existat deja o tentativă de majorare a termenului privind măsura reținerii. Laura Codruța Kovesi, în timpul mandatului de procuror general al României, a propus extinderea termenului de la 24 la 48 sau 72 de ore, invocând: "În acest mod transformăm Justiția într-o activitate contra cronometru și creăm riscul unor erori de procedură sau unor vicii de apărare". În 2012, membrii Consiliului Superior al Magistraturii susțineau propunerea, acordându-i aviz favorabil. De atunci, însă, lucrurile nu au mai avansat, blocându-se în prevederea din Constituția României care limitează măsura reținerii la 24 de ore. 


Comentează știrea

job online de acasa
1 aprilie 2015
job

Un produs de exceptie isi cauta colaboratori pentru a fi promovat in mediul online. Este o munca usoara, pe care poti sa o faci atat in timpul liber cat si full time. Perspectivele sunt foarte incurajatoare. Propunerea se adreseaza persoanelor care au acces la internet, sunt hotarate si perseverente. Cautam operatori online pt o munca usoara de 1-2 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8091 secunde