Concurs Suspectul arestat în Norvegia recunoaște ambele atacuri, care au fost probabil plănuite mult timp

352
Suspectul arestat în Norvegia recunoaște ambele atacuri, care au fost probabil plănuite mult timp - asasin-1311494733.jpg

Articole recomandate

Anders Behring Breivik, un norvegian apropiat de extrema-dreaptă, a recunoscut sâmbătă, potrivit avocatului său, că este responsabil pentru cele două atacuri soldate cu cel puțin 92 de morți la Oslo și pe insula Utoeya, care fuseseră probabil plănuite mult timp, relatează AFP.


"El recunoaște faptele", a declarat în cursul serii avocatul Geir Lippestad, pentru televiziunea norvegiană NRK. "El a explicat că a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acțiuni până la capăt", a adăugat avocatul, precizând că atacurile au fost "cel mai probabil plănuite o perioadă îndelungată", scrie Mediafax.

Breivik este considerat de anchetatori autorul ambelor atacuri de vineri, explozia unei bombe de mare putere în centrul Oslo și masacrul armat comis ulterior pe insula Utoeya, din apropierea capitalei norvegiene.

Potrivit informațiilor pe care le-a postat pe Internet, bărbatul, un norvegian de 32 de ani, este un "fundamentalist creștin", a declarat un oficial din poliție, Roger Andresen, precizând că viziunile sale politice înclină "spre dreapta".

Potrivit unui volum de memorii de 1.500 de pagini pe care l-a publicat pe Internet înaintea faptelor, Anders Behring Breivik și-a pregătit activ operațiunea cel puțin din toamna lui 2009.

El detaliază acolo pregătirile pentru acțiunea sa, evocând "folosirea terorismului ca mijloc de trezire a maselor", și afirmă că se așteaptă să fie perceput drept "cel mai mare monstru de după al Doilea Răzoi Mondial".

Breivik a fost arestat pe insulă în urma atacului armat. "Suspectul s-a predat poliției imediat după sosirea acesteia, fără a opune rezistență", a declarat comisarul Sveinung Sponheim, de la poliția din Oslo.

Atacul a durat "aproximativ o oră și 30 de minute", a adăugat el, precizând că bărbatul avea două arme de foc.

Poliția a declarat că suspectul nu și-a explicat motivele, informează Realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.487 secunde