X

Sute de polițiști constănțeni, "arși" la buzunare. "Se anunță proteste!"

1714
3
Sute de polițiști constănțeni,

Articole de la același autor

Mii de polițiști din România au avut neplăcuta surpriză de a constata diminuări ale salariilor, la jumătatea acestei luni. Asta, în condițiile în care ministrul Muncii și ministrul Afacerilor Interne se lăudau cu creșteri salariale pentru bugetari. La nivelul județului Constanța, aproximativ 400 de polițiști au primit salarii mai mici cu câteva sute de lei. 


Protestele anunțate la începutul anului au devenit o certitudine, după ce peste 8.000 de polițiști s-au trezit cu salariile diminuate. Deși liderii mai multor sindicate au atras atenția că neplata intervenției de la domiciliu, începând cu luna ianuarie 2018, va atrage după sine o scădere a veniturilor, oamenii legii au realizat abia când au fost "arși" la buzunare. 


"Așa cum ne-am așteptat, sunt 8.000 de salarii care au scăzut. Un polițist de la Garda de Coastă Constanța, caz concret, a avut salariu diminuat cu 35%, adică 580 lei. Aproape toți polițiștii din zona rurală, criminaliștii și polițiștii de la judiciar au salarii mai mici. Intervenția de la domiciliu a cântărit extrem de mult. Acum a dispărut acest drept, dar ei vor să mențină obligația, ceea ce este ilegal. Am înaintat revendicările noastre prim-ministrului și ministrului de Interne și așteptăm un răspuns din partea lor. Sigur vom demonstra în data de 24 martie", a declarat, pentru "Cuget Liber", Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. 


Ce însemna sporul pentru intervenția la domiciliu? La anumite structuri, criminalistică și poliție judiciară, schema de personal nu permite angajatorului să planifice polițiștii în ture și schimburi, din cauza numărului insuficient de persoane. De aceea, programul de muncă este de la 08:00 la 16:00, doar că, având specificul de cercetare penală, polițiștii erau chemați de acasă pentru cercetarea infracțiunilor. Când erau planificați pentru intervenția de la domiciliu, agenții nu puteau să plece din localitate și nici să-și facă alte planuri. 


"Asiguram prin rotație intervenția de la domiciliu. Dacă avea loc o infracțiune în raza de competență ce necesita intervenția lucrătorilor de poliție judiciară sau a criminaliștilor, noi veneam de acasă și ne făceam meseria. Pentru acele ore eram plătiți cu 40% din prețul orei de lucru. La fel ca medicii, care în continuare iau acest spor. Ei stau acasă, iar la urgențe sunt solicitați. Pentru aceste ore ei sunt plătiți, noi nu, probabil pentru că suntem mai fraieri. Se anunță proteste și vom participa la ele, într-un număr foarte mare", ne-a precizat Andrei Ene, președintele SNPPC Constanța din cadrul Gărzii de Coastă. 


Oamenii legii susțin că Ministerul Afacerilor Interne nu mai plătea orele suplimentare, ci recompensa polițiștii prin timp liber, care de cele mai multe ori era acordat mult prea târziu, astfel că recuperarea fizică nici nu mai conta. 


"În luna martie, vom avea proteste planificate. Vom încerca să nu atribuim protestele unei organizații anume, ci vrem să fie un protest al polițiștilor, intitulat «Revolta Polițiștilor». Degeaba am atras atenția asupra acestor diminuări, pentru că oamenii au așteptat să vadă cu ochii lor", a afirmat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol. 


Comentează știrea

Ion
16 februarie 2018
Sporuri

La Politie, ca si la Armata, sunt sporuri si de 200%, contrar legii! Acestea culmineaza la M.Ap.N. cu acel "Oscar" de 50% din salariu (acordat sefilor si lingailor) pentru "munca extraordinara"! parca ar fi platiti pentru alt fel de munca!!

okila
16 februarie 2018
diminuari

asa cum a afirmat ministra muncii salariul s-a marit dar au taiat din sporuri care erau imense si date pentru motive puerile(=copilaresti, deslusire pentru domnii politisti )

bukk
16 februarie 2018
tovarasi

tovarasi miitieni voi santeti cainii de paza ai sistemului.........asa ca aveti ceea ce meritati

Articole pe aceeași temă

Vineri, 16 Februarie 2018
Stire din Eveniment : Tineri cercetați pentru furturi
Sâmbătă, 10 Februarie 2018
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.5906 secunde