Tablouri și icoane ridicate de polițiști

210
Direcția de Investigații Criminale a organizat, la sfârșitul săptămânii, la nivel național, în colaborare cu Direcția de Investigare a Fraudelor, o verificare a societăților comerciale care au ca obiect de activitate vânzarea/cumpărarea de bunuri culturale mobile.

La acțiune au participat 91 polițiști din cadrul structurilor de investigații criminale, 62 din structurile de investigare a fraudelor, precum și 48 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, criminaliști sau specialiști din cadrul direcțiilor județene pentru cultură și patrimoniu cultural național, respectiv a Municipiului București.

Polițiștii au verificat 114 agenți comerciali care desfășurau activități de comerț cu bunuri culturale mobile. Astfel, au fost identificate mai multe societăți comerciale care, deși aveau la vânzare bunuri cultural mobile, nu obținuseră autorizația prevăzută de Legea nr. 182/2000 republicată privind protejarea patrimoniului cultural național mobil.

În acest sens, consilierii de specialitate au aplicat șase sancțiuni contravenționale la Legea nr. 182/2000 republicată, în valoare totală de 36.000 lei, fiind suspendată activitatea societăților comerciale vizate până la intrarea în legalitate.

De asemenea, polițiștii au făcut 29 sesizări către Direcțiile Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național cu privire la încălcarea art. 35 din Legea 182/2000 republicată, precum și cu privire la existența unor bunuri cu valoare de patrimoniu puse în vânzare în societățile comerciale verificate.

Au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale în valoare totală de 19.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 12/1990 republicată privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 82/1991 privind contabilitatea.

De asemenea, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

De asemenea, 93 de bunuri au fost sigilate și lăsate în custodie până la clarificarea situației acestora, întrucât nu au putut fi prezentate acte privind proveniența. 22 de bunuri culturale - tablouri, icoane, cărți de cult, piese de artă decorativă, au fost ridicate urmând a se efectua verificări în baza de date a Poliției Române și în cea administrată de Interpol a operelor de artă furate, întrucât există suspiciuni cu privire la proveniența lor ilicită.

Cu prilejul controlului efectuat, de la una dintre societățile comerciale a fost ridicat un tablou despre care expertul în arte plastice care a însoțit echipa de polițiști a afirmat că este un fals după un bun cultural clasat. Asupra bunului în cauză se va efectua expertiza de specialitate, iar în funcție de rezultat, se va întocmi dosar penal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : 266 de sancțiuni în ultimele 24 de ore
Pagina a fost generata in 0.3239 secunde