Te-a oprit Poliția și ți-a luat permisul? Iată ce opțiuni ai!

3036
5
Te-a oprit Poliția și ți-a luat permisul? Iată ce opțiuni ai! - politistipermis-1354179981.jpg
De câte ori nu vi s-a întâmplat să fiți trași pe dreapta de polițiștii de la Rutieră și să fiți amendați pentru diverse nereguli? Mulți dintre șoferii care sunt opriți în trafic nu știu cum să procedeze în momentul în care li se cere să semneze procesul verbal completat de polițist și ce opțiuni au de a contesta cele constatate de omul legii. Procesul verbal de contravenție poate fi contestat destul de ușor, dacă vi se pare că polițiștii nu procedează "ca la carte". În 15 zile vă puteți adresa instanței de judecată. Pe parcursul judecării, sancțiunile se suspendă.

Amenda de circulație este cea mai întâlnită sancțiune pe care o primește un șofer. Motivele sunt multe, pornind de la depășirea vitezei regulamentare, nepurtarea centurii de siguranță sau consumul de băuturi alcoolice. Numai că, pe lângă conducătorii auto care calcă pe bec, există și polițiști care, din neatenție, grabă sau poate rea-voință, greșesc față de participanții la trafic. Toți cei care se simt nedreptățiți de agenții rutieri se pot adresa instanței de judecată pentru anularea contravenției și a măsurilor complementare dispuse de polițist. Demersul judecătorilor nu vine să îngreuneze munca polițiștilor, ci doar să-i determine și pe ei să respecte "litera legii", lucru pe care-l cer și șoferilor cu fiecare ocazie.

Ce se întâmplă dacă nu semnezi procesul verbal

Dacă hotărâți că nu vreți să semnați procesul verbal, polițistul trebuie să aleagă un martor care să contrasemneze. Dacă nu semnați procesul verbal sau nu erați de față când s-a întocmit, se va considera că ați luat cunoștință de acesta când ați primit prin Poștă scrisoarea cu amendă, iar termenul de atacare în justiție curge din ziua imediat următoare.

"Cam 10 % dintre șoferi aleg să nu semneze procesul verbal, motivul fiind faptul că aceștia consideră că, dacă l-ar semna, s-ar recunoaște vinovați. În procesul verbal scrie, în subsol, în dreptul semnăturii, Am primit copia de pe procesul verbal, nu scrie «Mă declar vinovat». Așadar, semnătura se face exclusiv pentru primirea copiei de pe procesul verbal. Orice agent constatator este obligat să îți aducă la cunoștință că ai dreptul să comunici niște opinii vis a vis de ceea ce s-a notat în procesul verbal. Dacă un șofer alege să nu semneze procesul verbal, acesta va fi oricum comunicat, fie prin poștă, în termen de 30 de zile, fie prin afișare la domiciliu", a declarat comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului de Accidente din cadrul Serviciului Poliției Rutiere.

Contestarea procesului verbal

Multe dintre contestațiile făcute împotriva proceselor verbale de contravenție vin ca urmare a faptului că măsura principală a amenzii este însoțită de o alta, adică de suspendarea permisului, puncte de penalizare sau reținerea certificatului de înmatriculare. În momentul în care depui o contestație, sancțiunile complementare sunt amânate, chiar dacă în multe cazuri conducătorii auto nu au motive sau probe în acest sens.

Pentru sesizarea instanței nu este nevoie de prezența dumneavoastră, puteți să trimiteți plângerea prin poștă, cu confirmare de primire. Plângerea se depune la sediul Poliției Rutiere unde lucrează polițistul care v-a amendat și se adresează Judecătoriei pe raza căreia a fost săvârșită fapta. Termenul de atacare a amenzii este de 15 zile de la data la care ați luat cunoștință de conținutul procesului verbal. Dosarul prin care contestați amenda trebuie să conțină copia de pe actul de identitate și de pe amendă, plângerea împotriva procesului verbal și un memoriu împotriva polițistului, dacă este cazul. Toate documentele trebuie prezentate în câte două exemplare. Statisticile polițiștilor constănțeni arată că doar o mică parte dintre șoferii care au atacat procesele verbale au avut de câștigat. "Mai mult de 86 % dintre șoferii care contestă procesul verbal nu au câștig de cauză în instanță", afirmă polițistul.



Cum trebuie să se comporte agentul


Aplicarea sancțiunilor contravenționale se face numai de către agenții constatatori. În cazul amenzilor rutiere, polițistul care v-a oprit în trafic are, pe lângă drepturi, și o serie de obligații. Astfel, în momentul în care sunteți tras pe dreapta, agentul rutier trebuie să vină în dreptul portierei șoferului, să salute, să se prezinte și să ceară pe un ton politicos documentele (actul de identitate, permisul de conducere, talonul mașinii, asigurarea RCA și atestatul profesional, dacă este cazul).

Toate actele trebuie prezentate în original. Lipsa unuia se sancționează cu avertisment sau amendă. În cazul în care nu aveți actele la dumneavoastră, agentul poate face verificarea prin stație în baza de date. Polițistul trebuie să-i comunice șoferului motivul opririi și abaterea comisă, precum și faptul că trebuie să rămână în mașină până la completarea actelor de constatare. Un proces verbal nu poate fi completat de altă persoană decât de agentul constatator. De exemplu, nu pot fi date amenzi radar folosind date transmise prin stație, uneori la kilometri distanță, polițistului care v-a oprit. În acest caz, contestarea sancțiunii are șanse maxime de reușită. 


Comentează știrea

Eugen
29 noiembrie 2012
Articol de lege

Petru toate cele scrise aici, un articol de lege??? agentul constatator nu stie decat carte si articole de lege....pe ca baza nu semnez? cum ii pot spune ca nu are voie sa imi aplice amenda prin statie?

un cunoscator
5 decembrie 2012
eronat

Foarte frumos articolul.Poate ne arata si cel care l-a gandit asa bine,unde este mentionat in oug 195/2002 faptul ca politistul trebuie sa aiba un motiv ca sa opreasca un vehicul rutier,deoarece in cca 90% din cazurile cu infractiuni sunt descoperite de politisti prin oprire aleatorie.La fel, intreb cum poti sti ca un cond.auto este sub influenta bauturilor alcoolice daca nu-l opresti cu toate ca acesta conduce regulamentar.Domnilor reporteri va stimez dar va rog cititi mai bine codul rutier si nu mai educati populatia eronat deoarece poate intr-o buna zi veti fi lovit de catre un conducator beat pulbere si care nu poate fi oprit ca nu a incalcat nicio regula de circulatie.In alta ordine de idei,eu nu cred ca exista vreun politist care sa opreasca si sa aplice o sanctiune unui conducator auto fara ca acesta sa nu fi incalcat legea,ci doar conducatori auto care nu stiu sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce incalca apeland in acest fel la instantele de judecata.Doresc ca dumneavoastra reporterii sa stati macar o singura zi cu un politist si sa auziti expresii folosite de conducatori auto in uram reportajelor de genul de mai sus,respectiv,,cu ce motiv mai oprit?,, ,,maine te dau in judecata sau te dezbrac,, ,,oricum nu semnez,, ,, ai filmare/.,, ,,maine ai sa-mi aduci tu actele,, ,,si multe alte discutii cu caracter de amenintare,cu toate ca cei care gresescsunt tot ei, conducatorii auto.

Marin
5 decembrie 2012
Teapa de la avocati

Cand faceti acte, evitati firma de avocatura Bese si asociatii, trage tepe la multa lume. Pt ca sunt avocati e greu sa-ti mai scoti paguba de la ei. Are sediul pe Mircea langa Teatrul de Stat. ATENTIE la "Bese si asociatii. " Eu mi-am luat-o cu 500 €. De 3 ani incerc, dar se pare ca am pierdut banii astia. ATENTIE!

Drew Brees Jersey
13 august 2014

In Designing Interactions, award-winning designer Bill Moggridge introduces us to forty influential designers who have shaped our interaction with technology. Moggridge, designer of the first laptop computer (the GRiD Compass, 1981) and a founder of the design firm IDEO, tells us these stories from an industry in [url=http://www.welovenorthcoteroad.com/news.asp]Drew Brees Jersey[/url] Drew Brees Jersey

??EMS
15 august 2014

Digital technology has changed the way we interact with everything from the games we play to the tools we use at work. Designers of digital technology products no longer regard their job as designing a physical object?beautiful or utilitarian?but as designing our interactions with it. ??EMS

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 24 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Teroare în satele constănțene
Pagina a fost generata in 0.3609 secunde