Tensiuni cu Iranul. România ar putea participa la misiunea navală europeană din Golful Persic

173
Tensiuni cu Iranul. România ar putea participa la misiunea navală europeană din Golful Persic - razboi-1563987564.jpg

Articole recomandate

România se numără printre țările care ar putea participa la viitoarea misiune navală europeană mobilizată în Golful Persic pentru contracararea acțiunilor Iranului, afirmă surse comunitare citate de AFP și de cotidianul Die Welt, informează Digi24.ro.


Marea Britanie le-a prezentat oficial, marți după-amiază, partenerilor din cadrul Uniunii Europene propunerea de trimitere a unei misiuni navale în Golful Persic. Mai multe țări au exprimat, în Comitetul Politic și de Securitate al Consiliului UE, intențiile de a analiza posibilitatea participării la misiunea navală. Conform unui diplomat european citat de AFP și de publicația Die Welt, alte țări care au anunțat că analizează posibilitatea de a participa la misiune sunt Danemarca, Olanda, Suedia, Spania și Italia.


Informația vine în contextul unor tensiuni în creștere cu Iranul în zona Golfului. Relațiile deja încordate dintre Iran și Occident au devenit din ce în ce mai tensionate de când marina britanică a capturat petrolierul iranian Grace 1 în Gibraltar, pe 4 iulie, sub suspiciunea de contrabandă cu petrol către Siria, ceea ce încalcă sancțiunile UE.


Săptămâna trecută, Iranul a sechestrat o navă sub pavilion britanic, ceea ce a exacerbat tensiunile. Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluției pentru "nerespectarea codului maritim internațional". Marea Britanie și Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.
 
Și SUA au avut câteva incidente cu Iranul în zona Golfului. Tot săptămâna trecută, președintele Trump anunța că forțele americane au doborât o dronă iraniană, deși Teheranul a dezmințit.


Președintele american Donald Trump a îndemnat toate statele să își protejeze propriile nave și să condamne Iranul pentru încercările sale de a împiedica libertatea navigației și comerțul mondial. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9718 secunde