Misterele Universului

Terra poate fi lovită de un asteroid. "În sistemul solar sunt riscuri. Uneori mai pierzi"

1019
2
Terra poate fi lovită de un asteroid.

Articole de la același autor

Anual, peste 400 de tone de meteoriți cad pe pământ. Doar norocul face ca viața noastră de zi cu zi să nu fie perturbată de prăbușirea unui asteroid, este de părere unul dintre cei mai importanți astronomi din România. Riscul ca un asteroid de mari dimensiuni să lovească pământul este unul destul de mare, însă nu pentru această generație. 


Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", cu peste 14.000 de observații de stele variabile, ne-a împărtășit din "misterele" universului și ne-a răspuns cu privire la șansele ca un asteroid să lovească pământul. 


"Există acest risc, dar doar dacă gândim pe termen lung, de sute de mii de ani sau milioane de ani. În următoarele 10 sau 20 de milioane de ani, pământul va fi lovit sigur de un asteroid de mari dimensiuni. Noi cunoaștem până acum vreo 16.000 de asteroizi, cu orbite care se apropie de pământ, iar vreo 2.000 de asteroizi se intersectează cu planeta noastră. Până acum s-au descoperit obiecte mici, cu mărimi de câțiva metri, zeci de metri sau câteva sute de metri, care se pot intersecta cu Terra", afirmă, pentru "Cuget Liber", Adrian Șonka, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".


Potrivit astronomului, majoritatea meteoriților cad în ocean sau în deșert. Dacă oamenii ar fi răspândiți uniform pe pământ, Adrian Șonka este de părere că, la fiecare 10 ani, multe persoane ar fi rănite sau decedate. 


Singurii care pot face ceva pentru a preveni coliziunea cu asteroizii suntem tot noi, oamenii. Prin ajutorul unui program spațial special se poate identifica orbita asteroizilor care pot lovi pământul, iar traiectoria acestora poate fi schimbată. 


"Asteroizii mari nu au momentan orbite care să îi aducă în preajma pământului. Astfel, în următorii mii de ani ar putea să cadă asteroizi de câțiva metri sau zeci de metri. Pe noi nu ne ferește nimic de prăbușirea unui asteroid. Practic este un joc de noroc. Atunci când trăiești într-un sistem solar îți asumi anumite riscuri. Uneori mai pierzi. Momentan, noi nu suntem feriți de nimic. Oamenii pot construi un program spațial special, care să identifice în viitor asteroizi care se pot apropia de noi și să le modifice orbita. În rest, nu există vreun fenomen natural care să distrugă asteroizi", ne-a mai precizat Adrian Șonka. 


În anul 2013, un meteorit de dimensiunile unui autobuz, care cântărea aproximativ 7.000 de tone, a căzut în apropierea orașului siberian Chelyabinsk, în care trăiesc un milion de persoane, fiind cel mai mare impact înregistrat în mai bine de un secol. Meteoritul s-a fărămițat la aproximativ 40 de kilometri deasupra solului, iar bucăți din meteorit au căzut într-un lac din apropierea orașului. Unda de șoc a distrus 100.000 de metri pătrați de sticlă, peste 3.000 de clădiri din Chelyabinsk fiind afectate. Aproximativ 1.100 de persoane au solicitat îngrijiri medicale, 48 fiind spitalizate. 


Comentează știrea

Gigi
6 martie 2018
Da !

Un asteroid poate avea doar componenta metalica , chiar si din metale grele , complexe , cu o greutate infinit mai mare decat a unui asteroid compus numai din roca . Tocmai acesti asteroizi produc distrugeri imense , cand se prabusesc in zone locuite , sau in apropierea acestora . Ideea exploatarii in viitor a acestor asteroizi , se afla pe agenda marilor puteri , care sunt cu multi pasi inaintea romanilor , cand vine vorba despre epuizarea , candva , a resurselor planetei ... Daca Romania va fi condusa prea mult timp de asemenea lepre de tip PSD-ALDE-PNL-PMP si nu va trece la etapa stiintifica a progresului constant in dezvoltarea tehnologiilor inalte , atunci vom ramane sub pulpana popalailor si calugarilor paraziti si ne vom merita astfel soarta . Oricum , suntem pe cale de disparitie ca neam , in maximum 100 de ani , tiganii mai ales , dar si alti alogeni otraviti , ne vor depasi numeric si vor face totul precum in filmul Planeta maimutelor ...

Radu
6 martie 2018
Sa nu fim paranoici !

Americanii , francezii , britanicii si germanii , dar mai ales rusii , au tehnologia necesara distrugerii acestor asteroizi , care ne-ar putea pune planeta in pericol , candva . In acest sens , la Celiabinsk , exista informatii certe , ca rachete ale armatei ruse au lovit asteroidul , imediat ce acesta s-a apropiat de atmosfera terestra . Daca nu s-ar fi intamplat acest lucru , distrugerile ar fi fost catastrofale . In aceasta ordine de idei , un asteroid distrugator ca acela care a dus la disparitia dinozaurilor , poate fii distrus , in acest moment , inainte sa produca pagube mari omenirii . Se poate ! Problema este alta . Daca , totusi , un asteroid de dimensiuni reduse , de nebagat in seama , care ar contine bacterii ucigase , patrunde in atmosfera terestra , ajunge la sol si provoaca epidemii si pandemii ? Ce facem ? Carl Sagan , un mare astrofizician american , a teoretizat ideea panspermiei universale , conform careia viata ar fii fost raspandita in Univers , tocmai prin intermediul asteroizilor , meteoritilor si chiar cometelor ... De curand , pe Statia Spatiala Internationala , a fost descoperita o bacterie de origine extraterestra , iar astronautii nu au simtit cumva ca Statia sa fii fost lovita de vreun meteor , meteorit , sau asteroid ...

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Soarele, la Observatorul Astronomic
Pagina a fost generata in 0.3232 secunde