Trecutul îl apasă! Meleșcanu, investigat pentru declarațiile din decembrie ’89

157
Trecutul îl apasă! Meleșcanu, investigat pentru declarațiile din decembrie ’89 - ddd-1579603318.jpg
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță că s-a sesizat din oficiu cu privire la declarațiile făcute de Teodor Meleșcanu la Viena, în decembrie 1989, relatează Digi 24. În cazul în care vor fi constatate fapte de natură penală, Institutul va sesiza procurorii. Reprezentanții Institutului spun că Meleșcanu a dezinformat atunci diplomații prezenți la eveniment, susținând că informațiile privind regimul comunist din România sunt "zvonuri colportate în scopuri dușmănoase".

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc face referire la telegrame diplomatice conform cărora Teodor Meleșcanu ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria "zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase" și a "știrilor de presă neconfirmate".

În cauză vor fi verificate documente de arhivă și vor fi identificați martori, urmând a fi administrate probe și derulate alte activități specifice activității de investigații a Institutului.

În decembrie 2019, USR cererea demisia lui Teodor Meleșcanu din funcția de președinte al Senatului pe motiv că, în 1989, în calitate de reprezentant al lui Nicolae Ceaușescu, ar fi negat în fața comunității internaționale crimele de la Timișoara și ar fi refuzat momentul de reculegere pentru cei uciși. "Pe 20 decembrie 1989, când întreaga Timișoară ieșea în stradă, declarându-se primul oraș liber de comunism, (Meleșcanu - n.r.) susținea la Viena că în România e "pace și liniște". Și care, de 30 de ani încoace, asigură pacea și liniștea oricărui partid ce-i oferă funcții", susțineau reprezentanții USR.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4803 secunde