Punct și de la capăt

Tribunalul Constanța i-a arestat pentru 29 de zile pe cei 11 polițiști și 3 civili din dosarul "Rutiera"

714
Tribunalul Constanța i-a arestat pentru 29 de zile pe cei 11 polițiști și 3 civili din dosarul
O soluție cât se poate de controversată a fost emisă vineri de magistrații de la Tribunalul Constanța. După ce timp de o lună magistrații au jucat ping-pong cu dosarul "Rutiera", iar avocații au ținut în șah judecătorii, mutarea finală - de șah mat - a aparținut celor din urmă. Parcă mai mult în ciudă, ei au emis mandate de arestare într-o cauză în care pericolul social al inculpaților nu a fost demonstrat că ar exista, mai ales în condițiile în care judecătorii au fost incapabili să-i aresteze pe cei 11 polițiști și complicii lor la emiterea propunerii de către procurori, ci abia la câteva săptămâni bune (mai precis o lună și o zi). Jocul nu s-a terminat. Va urma recursul, și nu ne-ar mira ca, pentru a patra oară, Curtea de Apel să le dea peste nas magistraților de la Tribunal, care au comis erori grave în judecarea acestei propuneri de arestare. Este interesant cum a motivat, de această dată, judecătorul Monica Tănase decizia emisă și cum a "acoperit" toate neajunsurile acestui dosar care a "scârțâit" încă din fașă.
Așadar, vineri, în jurul orei 17, Tribunalul a admis propunerea de arestare și a dispus încarcerarea, de îndată, a celor 14 persoane pentru o perioadă de 29 de zile. Decizia poate fi atacată cu recurs, numai că până la judecarea căii de atac, cei 14 inculpați vor sta după gratii.
Este de la sine înțeles că excepțiile invocate de avocați au fost ignorate de instanță în condițiile în care aceasta a dispus încarcerarea fără ca propunerea de arestare să menționeze, în mod concret, pentru fiecare în parte, faptele comise de inculpați, ci i-a trimis "la pachet" plocon instanței.
Modul în care a decurs, joi, rejudecarea propunerii de arestare a lăsat să se înțeleagă, printre rânduri, intenția clară a instanței și pornirea de a-i aresta pe inculpați. Totul a decurs parcă potrivit unui plan bine stabilit, cu "indicații" pe care judecătorul de ședință "trebuia" să le urmeze. Amânarea cu o zi a pronunțării nu pare să fi fost rodul analizării dosarului pentru a vedea dacă se impune sau nu, potrivit probelor existente și a ceea ce s-a întâmplat ulterior în ultimele săptămâni, arestarea preventivă, ci doar găsirea modalității de "justificare" a unei decizii luate deja.
Cei care au fost arestați la data de 26 iunie și au fost puși în libertate la data de 30 iunie, pentru ca vineri să fie reîncarcerați, sunt polițiștii Gigi Cristian Rușescu, Daniel Andrei Mircea, Elvin Cadîr, Dumitru Iulian Maxim, Enis Vuap, Andrei Bogdan Călugăru, Cosmin Cristian, Paul Mihai Ciolpan, Marius Ivan, Cristina Gherlan, Cristian Nazarovici și civilii Gigel Budur, Alin Bogdan Drughe și George Guliu.
Ei sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de luare de mită și dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, folosirea în orice mod direct sau indirect de informații ce nu sunt destinate publicității, permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și fals intelectual.
Potrivit Direcției Generale Anticorupție, încă de la începutul lunii februarie 2009, existau indicii de comitere a infracțiunilor menționate mai sus.
Urmare a cercetărilor efectuate în perioada februarie - iunie 2009 (în special interceptări și filaje), s-a stabilit că agenții de poliție, în mod repetat, ar fi încălcat atribuțiunile
de serviciu, favorizând anumite persoane, prin neaplicarea măsurilor legale la regimul circulației pe drumurile publice, traficându-și influența pe lângă alți colegi, în scopul de a nu fi aplicate sancțiuni unor contravenienți.
Cel târziu la începutul săptămânii viitoare, recursul va trebui judecat de Curtea de Apel.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6108 secunde