Un nou pas spre achiziționarea sistemului de rachete antinavă pentru Forțele Navale

244
Un nou pas spre achiziționarea sistemului de rachete antinavă pentru Forțele Navale - legerachetesursahotnews-1609958456.jpg

Articole de la același autor

O nouă formă a legii privind realizarea „Capacității de luptă împotriva navelor de suprafață”, prin care este vizată realizarea programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, a fost publicată pe pagina web a Ministerului Apărării Naționale, pe 4 ianuarie, spre consultare. Cei interesați au la dispoziție zece zile pentru a transmite opinii, sugestii sau propuneri pe adresa de e-mail [email protected]. După achiziție, sistemul de rachete antinavă urmează să intre în dotarea Forțelor Navale.

Actul normativ vizează reglementarea cadrului legal pentru achiziționarea din Statele Unite ale Americii a patru instalații mobile de lansare rachete antinavă, a muniției și a platformei de comandă-control-comunicații, a platformelor de transport și încărcare-descărcare, a senzorilor, suportului logistic inițial, mentenanței și echipamentelor de testare, echipamentelor criptografice și cu regim special, cât și a asistenței de specialitate, a serviciului de instruire a personalului, cât și baza de date specifice „Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML).

Reamintim că România a primit acceptul Departamentului de Stat al SUA privind achiziționarea sistemului de rachete, iar realizarea proiectului de lege este următorul pas, prin care se solicită Parlamentului României aprobarea atribuirii de către Guvernul României Guvernului SUA a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance – LOA specifice Programului Foreign Military Sales – FMS, pentru realizarea programului de înzestrare. Totodată, prin acest act normativ sunt împuternicite Ministerul Apărării Naționale și Compania Națională „Romtehnica” SA să semneze în numele Guvernului României contractele de achiziție, respectiv să execute activitățile comerciale privind importul, exportul temporar și reimportul din cadrul programului de achiziție.

„Costurile programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), așa cum sunt cuprinse în proiectul de lege care va fi înaintat Parlamentului, sunt estimate la 200 milioane euro, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție, așa cum va fi stabilită prin lege de Parlament.

După aprobarea Congresului SUA și a Parlamentului României urmează a fi purtate discuții și negocieri de natură tehnică pentru stabilirea configurației finale a achiziției, dar și modul de punere în practică, prin cooperare tehnologică și industrială a unei capacități de producție și realizare a mentenanței constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică, așa cum este definită de Legea nr. 232/2016”, au arătat reprezentanții ministerului de resort. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6013 secunde