„Situația la Marea Neagră este îngrijorătoare! România a făcut pași îndrăzneți în modernizarea forțelor armate”

392

Articole de la același autor

Două sisteme americane cu rachete de artilerie HIMARS și trei lansatoare multiple de rachete LAROM ale Armatei Române au fost angrenate, joi, 19 noiembrie, într-un exercițiu militar de amploare, româno-american, care s-a desfășurat în poligonul de la Capu Midia.

Exercițiul RADIP FALCON s-a dorit să fie „simularea dislocării rapide a militarilor și a mijloacelor tehnice, precum și angajarea de focuri de artilerie reactivă a unor nave inamice, aflate în apropierea țărmului românesc de la Marea Neagră”, au arătat reprezentanții Ministerului Apărării Naționale. Peste 130 de militari români și americani, împreună cu 30 de mijloace tehnice, au participat la exercițiu.



În timpul exercițiului de trageri, sistemele de artilerie reactivă HIMARS și LAROM au simulat angajarea unor ținte pe mare sub forma ipotetice unor nave inamice care s-ar fi apropiat prea mult de litoralul românesc.

„În numai câteva ore, militarii s-au deplasat rapid în teren, au tras cu sistemele de rachete HIMARS și LAROM, iar apoi s-au întors în cazărmile de dislocare la pace.

Iată că, prin tot ceea ce am desfășurat până acum și prin toate eforturile care s-au depus de către planificatorii, comandanții și de militarii celor două armate, ceea ce înseamnă pregătirea și desfășurarea activităților de instruire și îndeosebi a misiunilor pe care le-am executat împreună, încep să se concretizeze în elemente de parteneriat real, în activități concrete care nu au altă menire decât aceea de a contribui esențial la tot ceea ce înseamnă credibilitatea și, bineînțeles, partea aceasta de interoperabilitate între cele două armate.



România își întărește permanent apărarea și securitatea. Ne bazăm în construcția apărării pe apartenența la NATO și la UE, ne bazăm pe partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii, dar trebuie să contribuim și noi atât la apărarea României, dar și la cea a aliaților.

La începutul anului viitor, vom avea pe teritoriul național primul sistem HIMARS, care va intra în dotarea Forțelor Terestre. Alte două sisteme vor fi livrate în 2023 și 2024”, a afirmat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, prezent la exercițiu.



Progrese într-o zonă sensibilă, la Marea Neagră


În ultimii ani, România a făcut progrese considerabile în tot ce înseamnă securitatea la Marea Neagră. Dar se impune precizat că, în același timp, „situația la Marea Neagră a devenit și mai îngrijorătoare”, motiv pentru care NATO trebuie să-și concentreze atenția spre această zonă, a arătat generalul american (r) Curtis „Mike” Scaparrotti, fost comandant suprem al Forțelor NATO în Europa (SACEUR), într-o declarație pentru Hotnews.

„România a făcut pași foarte îndrăzneți. Modernizarea forțelor și îmbunătățirea infrastructurii ajută NATO și SUA să staționeze, să mobilizeze și să direcționeze forțe militare. Modernizarea militară ajută foarte mult pentru amenințările din zona Mării Negre”, a spus Scaparrotti.



„Marea Neagră e o zonă strategică, e de o importanță evidentă pentru Rusia. Situația a devenit și mai îngrijorătoare chiar și față de perioada când eu eram la SACEUR. Vedem o sporire a forțelor rusești, împreună cu modernizarea lor. Vedem o Rusie mult mai hotărâtă și insistentă din acest punct de vedere”, a mai spus Scaparrotti.

„Apărarea antirachetă e un element unde există un decalaj, o gaură pe care trebuie să o umplem. Avem nevoie de un sistem de apărare antiaeriană stratificat, care este interconectat și interoperabil, interschimbabil și cu care să realizăm o rețea, inclusiv cu senzori la sol, pe mare și în aer”, a afirmat generalul Scaparrotti. „Există un avans pe acest segment în statele din est, dar în special în Polonia și România. Interoperabilitatea e un aspect foarte important. Cu cât putem reduce numărul de sisteme diferite și suportul logistic necesar pentru aceste sisteme și și cu cât avem o mai mare capabilitate de a le integra într-o rețea, cu atât mai agili putem fi și cu atât mai mult putem fi nu doar o forță de descurajare, ci chiar și o forță de luptă”, a mai declarat generalul american.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4296 secunde