Vehicule subacvatice fără pilot, lansate de la bordul navei „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”

296
Vehicule subacvatice fără pilot, lansate de la bordul navei  „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” - xcatuneanucorespondenta2-1663057036.jpg
Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” participă în Oceanul Atlantic de Nord şi în Portul Lisabona, la exercițiile multinaționale „REPMUS 22” şi „DYMS 22”. Cele două exerciţii sunt organizate de Forțele Navale ale Portugaliei, în perioadele 9-23 septembrie şi, respectiv, 23-30 septembrie.

„REPMUS” și „DYNAMIC MESSENGER” („DYMS 22”) sunt exerciții NATO, desfășurate în raioane din Atlanticul de Nord, menite să promoveze dezvoltarea capacităților sistemelor maritime fără echipaj și să îmbunătățească interoperabilitatea acestor sisteme. Obiectivul principal al exerciţiilor îl constituie consolidarea cooperării și creșterea interoperabilității între structuri NATO în domeniile hidrografiei, oceanografiei și a echipamentelor autonome de cercetare hidrografică și oceanografică.

Joi, 8 sptembrie, de la bordul navei maritime hidrografice „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” au fost lansate cinci vehicule subacvatice autonome fără pilot (underwater unmanned vehicle / glider), care au misiuni de cercetare în vederea obținerii și transmiterii datelor oceanografice pe durata celor două exerciții. Aceste glidere aparțin Forțelor Navale din România, Franța și Marea Britanie și sunt operate prin intermediul sateliților. Datele colectate sunt procesate în laboratorul propriu al navei de specialiștii Direcției Hidrografice Maritime cu sprijinul unui reprezentant al Institutului Hidrografic Portughez.

„REPMUS 22” este cel mai mare exercițiu anual de robotică din Portugalia, care reunește diferite marine, dar şi instituții academice și de cercetare industrială, într-un efort de a testa și pune în practică tehnologii și concepte care permit operațiuni mai eficiente.

„DYMS 22” este un exercițiu NATO în care comunitățile operaționale NATO lucrează împreună cu industria și mediul academic pentru a promova integrarea operațională a sistemelor maritime fără pilot în operațiunile NATO prin experimente ample.

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” este comandată de locotenent-comandorul Toma Laurențiu și are la bord un echipaj format din 59 de militari precum şi patru ofiţeri de stat major. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3875 secunde