Victimele accidentelor rutiere pot obține despăgubiri pe baza poliței RCA a șoferului vinovat

2287
Victimele accidentelor rutiere pot obține despăgubiri pe baza poliței RCA a șoferului vinovat - 1525ea2c10fdead37a82a3315a9d800f.jpg

Articole de la același autor

Asigurarea de răspundere civilă auto, cunoscută sub numele de RCA, reprezintă în momentul de față una dintre puținele tipuri de asigurări a căror încheiere este obligatorie în România. Cu toate acestea, multe persoane nu cunosc toate beneficiile RCA și așteaptă să primească bani de la șoferii vinovați. Mai mult, atunci când conducătorii auto vinovați nu supraviețuiesc, victimele sau urmașii lor își pierd orice speranță de a mai recupera ceva
din cheltuielile făcute.

Multe persoane rănite în accidente rutiere sau urmașii celor care au decedat în astfel de evenimente nefericite nu știu că ar putea să-și recupereze cheltuielile făcute cu spitalizarea sau înmormântarea celor dragi, pe baza poliței RCA deținute de șoferul vinovat, chiar dacă și acesta a decedat în accidentul respectiv.
Potrivit legii, în cazul RCA, limita de despăgubire pentru vătămări corporale și deces este, pentru anul 2009, de 1.500.000 de lei, iar suma este indexată în fiecare an.
De asemenea, în cazul accidentelor rutiere care implică transportul persoanelor, deținătorii unor astfel de firme sunt obligați să încheie asigurarea obligatorie de răspundere civilă a transportatorilor față de călători. Drept urmare, atât cei care au suferit vătămări corporale sau urmașii celor care au decedat în astfel de împrejurări au dreptul să fie despăgubiți.
În mod normal, despăgubirea se efectuează de către asigurator în maximum 15 zile de la data la care asigurătorul a definitivat investigația necesară evaluării sumei pe care este obligat să o plătească sau de la data la care asiguratorul a primit o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.

Șoferul vinovat a murit alături de călători
În urmă cu o lună de zile, mai exact, la data de 5 noiembrie, în apropierea satului Piatra, pe șoseaua ce face legătura între Constanța și Tulcea, a avut loc un tragic accident de circulație. Sânge, creieri pe asfalt, mâini și picioare smulse, persoane secționate, oameni cu măruntaiele pe afară aveau să creioneze cel mai grav accident de circulație petrecut de la începutul anului pe drumurile constănțene.
Cinci oameni au murit pe loc și patru au suferit răni grave după ce microbuzul în care se aflau s-a făcut praf în urma ciocnirii cu un tir.
Un microbuz Mercedes Sprinter, aparținând firmei de transport persoane "Trace Trans Corporation", plecase, în jurul orei 11.30, din autogara Constanța, cu destinația Tulcea.
La bord se aflau 13 persoane, însă, când a ajuns în satul Piatra, o femeie i-a cerut șoferului să oprească pentru a coborî. Microbuzul și-a mai continuat drumul cel mult un kilometru, când s-a produs dezastrul.
Martorii povestesc că șoferul s-a aplecat să caute niște acte în torpedo, moment în care, într-o curbă periculoasă, acesta a pierdut controlul volanului și a pătruns pe contrasens. Avea să fie ultimul lucru pe care l-a făcut pe lumea asta, deoarece microbuzul s-a izbit frontal de un tir, care circula regulamentar din sens opus. Trei persoane, două femei și un bărbat, au fost practic spulberate de pe locurile lor și împrăștiate pe carosabil. Fără mâini, cu creierii împrăștiați, la propriu, pe carosabil, dezmem-brați pur și simplu, cei trei și-au găsit sfârșitul instantaneu.
Scenele de coșmar nu aveau să se oprească însă aici. Șoferul microbuzului a fost despicat în două în urma impactului, partea de la brâu în sus rămânând prinsă în cabina tirului, în timp ce picioarele se puteau vedea încarcerate sub volanul Sprinterului. Cea de-a cincea victimă și-a găsit moartea printre fiarele contorsionate ale microbuzului care trebuia să o transporte la Tulcea, fiind zdrobită între scaune.
La fața locului au sosit imediat șase ambulanțe și două echipaje de la descarcerare, care au acționat imediat pentru salvarea răniților. Patru persoane au fost transportate de urgență la spital cu diferite traumatisme și fracturi. Ca prin minune, trei tineri, care se aflau pe scaunele din partea dreaptă a microbuzului, au scăpat fără nicio zgârietură. Purtau însă pe față și pe haine sângele celorlalți pasageri, care nu au avut norocul lor. Ei au povestit polițiștilor că șoferul căuta ceva prin acte când, din neatenție, a intrat pe contrasens și s-a izbit frontal de tir.
Echipele operative de cercetare desfășurate la fața locului au avut un adevărat șoc când au văzut scenele de groază. Practic, au trebuit să reconstituie trupurile celor decedați ca într-un adevărat puzzle, adunând mâinile, picioarele, creierii, intestinele sau părțile din craniu ale victimelor împrăștiate pe asfalt și printre cele două autovehicule. La un moment dat, polițiștii nu reușeau să găsească mâna unei victime, întreaga anchetă desfășurându-se contracronometru. Oamenii legii se temeau că nu vor reuși să adune toate resturile umane până la căderea nopții, când ar fi fost mult mai greu să continue cercetările.

Cinci morți și patru răniți
Patru răniți au fost transportați la Spitalul Județean Constanța în stare gravă. Doi bărbați au fost operați imediat ce au ajuns la unitatea medicală, ambii având ruptură de splină și ruptură de rinichi, intervenția chirurgicală decurgând fără probleme.
Un alt bărbat, tot victimă în accident, a fost supus unui examen cu rezonanță magnetică nucleară (RMN), fiind suspect de fractură de vertebră a coloanei cervicale. De asemenea, o femeie a fost internată cu fractură deschisă de antebraț, starea ei fiind una foarte bună și în afara oricărui pericol.
Din primele cercetări a reieșit că vinovat de producerea accidentului a fost șoferul care conducea microbuzul, Nicolae Cojocea, în vârstă de 54 de ani, din Medgidia. El a murit pe loc. Oamenii legii susțin că din cauza neatenției, a pierdut controlul volanului și s-a izbit frontal de un tir marca IVECO, condus regulamentar din sens opus de Ilie Boghițiu, de 38 de ani. În urma impactului, Elena Sandu, de 52 de ani, din Tulcea, Ionel Dănule, de 55 de ani, din Tulcea, Maria Stamule, de 60 de ani, din Constanța, Cristina Decu, de 21 de ani, din Tulcea, toți patru pasageri, și-au pierdut viața pe loc. De asemenea, au mai fost răniți Marcel Matei, de 53 de ani, din Tulcea, Mitu Stamule, de 62 de ani, din Constanța, Petru Giulsei, de 45 de ani, din Tulcea, și Anca Marin, de 34 de ani, din Tulcea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 04 Decembrie 2009
Stire din Eveniment : "Regina Maria" se întoarce din misiune
Pagina a fost generata in 1.7399 secunde