Video VIDEO / Mănăstirea Bârsana, lovită de inundații. Credincioșii, evacuați cu excavatorul din calea viiturii

383
VIDEO / Mănăstirea Bârsana, lovită de inundații. Credincioșii, evacuați cu excavatorul din calea viiturii - barsana-1530372651.jpg

Articole recomandate

Inundații puternice au loc și în comuna Bârsana, în zona în care se află și Mănăstirea Bârsana, județul Maramureș, oamenii fiind evacuați din calea viiturii cu excavatorul, scrie news.ro.


Imaginile publicate pe Facebook surprind o viitură puternică, localnicii și turiștii sunt urcați pe dealuri pentru a nu fi luați de apă.


Alți oameni sunt evacuați din zonă cu ajutorul unui excavator.


Peste 500 de persoane, dintre care 430 din comuna Fărcașa din județul Neamț, au fost evacuate din locuințe din cauza viiturilor. Conform Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt afectate de inundații 72 de localități din 16 județe, unde în sprijinul oamenilor intervin aproximativ 20.000 de pompieri, polițiști și jandarmi, scrie news.ro.


Începând din această dimineață, personalul Ministerului Afacerilor Interne acționează în 72 de localități din 16 județe afectate de inundații - Alba, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Hunedoara, Harghita, Iași, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman și Vrancea.


Peste 500 de persoane au fost evacuate preventiv ori s-au autoevacuat, fiind cazate în spații ale administrațiilor locale sau la rude și prieteni.


În județul Bacău sunt evacuate 19 persoane din localitățile Sănduleni, Onești, Moinești și Târgu Ogna, iar în județul Neamț au fost evacuate preventiv trei persoane din localitatea Borca. În comuna Gârcina o persoană a fost surprinsă de viitură și se desfășoară operațiuni de căutare și salvare.


De asemenea, în comuna Fărcașa (Neamț) s-a intervenit pentru evacuarea a 430 de persoane.


În județul Suceava, au fost evacuate patru persoane din localitatea Valea Moldovei, iar în județul Covasna aproximativ 100 de persoane s-au autoevacuat din localitatea Lunca Mărcușului și sunt cazate la căminul cultural din sat. În județul Covasna se află și ministrul Apelor, Ioan Deneș, el mergând în localitatea Băcel, grav afectată de precipitațiile căzute în ultima perioadă, după ce sâmbătă dimineață s-a format o breșă în digul de pe malul stâng al pârâului Dobarlău, amonte cu 200 m de confluența cu pârâul Tarlung și o altă breșă pe malul drept al pârâului Tarlung, la 1000 m aval de confluența cu pârâul Dobarlau.


Sâmbătă, au fost emise patru atenționări de fenomene meteorologice periculoase imediate tip cod galben care au vizat averse de ploaie, și grindină pentru șase județe - Constanța, Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Tulcea - și două avertizări de fenomene hidrologice periculoase imediate cod roșu care vizează scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații și creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol pentru râuri din cinci județe - Brașov, Bacău, Covasna, Harghita și Neamț. 


De asemenea, conform MAI; traficul rutier este afectat pe zece drumuri naționale și pe șase drumuri județene. Traficul este întrerupt pe DN17B, la Poiana Teiului, județul Neamț, pe DN2N, la Jitia și pe DN2L, la Soveja, în județul Vrancea și pe DN11B, în zona localității Casinu Nou din județul Harghita. De asemenea, circulația este blocată pe drumurile județene 174 A, din județul Suceava, 252 B, județul Bacău și 124 în județul Harghita.


Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă transferul de tehnică și forțe din județele care nu sunt sub avertizare meteorologică și hidrologică în zonele afectate, iar o parte din produsele scoase astăzi de la Rezervele de Stat au început să ajungă în zonele cu probleme, primele transporturi de apă potabilă fiind deja descărcate în județul Covasna, localitatea Mărcuș, la căminul cultural. Alte alimente și produse de primă necesitate se află în drum și urmează să ajungă în scurt timp în județele Neamț și Bacău, mai spune MAI.


Potrivit Ministerului de Interne, de aproximativ 80 de ore se acționează cu toate forțele și mijloacele  necesare în zonele afectate de inundații, iar la acest moment sunt în teren aproximativ 20.000 de pompieri, polițiști și jandarmi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.971 secunde